Τα πέπλα της κόλασης


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η σημερινή μου βιβλιοπρόταση για εσάς αφορά το βιβλίο ''Τα πέπλα της κόλασης'' από την συγγραφέα κυρία Ελένη Βεζύρογλου. Ένα βιβλίο το οποίο μου έκανε εντύπωση η αντίθεση του τίτλου του με το εξώφυλλο αλλά στο τέλος κατάλαβα πόσο συνδέονται τελικά καί τα δύο με την υπόθεσή του.
   Εδώ έχουμε μία αρκετά καλή συγγραφική προσπάθεια που στηρίζεται στην σωστή χρήση της γλώσσας καί τον ευχάριστο τρόπο με τον οποίο αποδίδεται η ιστορία. Άν καί θα ήθελα μελλοντικά να δώ εξέλιξη στην γραφή της συγγραφέως εμένα μου άρεσε σαν βιβλίο καί δεν θα σταθώ περισσότερο σε αυτό. Άλλωστε αυτό που μετράει θα μου πείτε,είναι η εντύπωση καί τα συναισθήματα που μας δημιουργεί η ανάγνωση του βιβλίου.
    Είπα συναισθήματα καί αμέσως πήγε ο νούς μου σε όλα εκείνα τα συναισθήματα που βίωσαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας μέσα στο βιβλίο. Πέρασαν από την απόλυτη χαρά στην απόλυτη λύπη,από τον έρωτα στο μίσος,από την απόρριψη στην αποδοχή καί τέλος στην εκδίκηση.
    Άραγε θα μπορούσε ο έρωτας να γίνει μίσος; Καί αν ναί,μπορεί τελικά το μίσος να είναι δυνατότερο από αυτόν καί να μας κάνει ακόμη πιο ''δυνατούς'' από ό,τι είμαστε;
    H συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου μας πηγαίνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Τότε που πίστευαν οι άνθρωποι στις μάγισσες κι σε όλα εκείνα τα μαγικά που έκαναν είτε από αγάπη είτε από μίσος. Διαβάζοντας το βιβλίο αναρωτήθηκα μέχρι που είναι ικανός ένας άνθρωπος να φτάσει ώστε να καταφέρει να αποκτήσει αυτό που θέλει. Για μένα καλώς ή κακώς δεν υπάρχει λογική στο να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου αν εκείνος δεν το θέλει πραγματικά καί δεν είναι σωστό ως σώφρονες άνθρωποι να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα. Από την άλλη η ανάγκη ή πιο σωστά η απελπισμένη προσπάθεια για αποδοχή κι αγάπη,οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές. Όχι! Δεν τους υποστηρίζω απλά προσπαθώ να κατανοήσω όσο γίνεται τις πράξεις τους.
    Ένα άλλο στοιχείο του βιβλίου που μου άρεσε ήταν το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελούνται τα γεγονότα της πλοκής. Νομίζω ότι είναι άκρως κατατοπιστική η διαμόρφωση των χαρακτήρων καί της επίδρασής τους μέσα στον χώρο-όπως εδώ στο χωριό- αλλά καί στον χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι ήταν διαφορετικές οι αντιλήψεις του κόσμου τότε γύρω από αυτά τα θέματα.
    Εγώ διαβάζοντας αυτό το βιβλίο αποκόμισα πολλά καί συνειδητοποίησα άλλα τόσα. Ένα από αυτά είναι πως αν πάρεις λάθος δρόμο καί ''κυνηγήσεις'' κάτι το οποίο δεν είναι γραφτό να γίνει δικό σου,χάνεις τον εαυτό σου καί τελικά αφήνεις να ανοίξουν τα πέπλα της κόλασης όπως μας λέει καί στον τίτλο η συγγραφέας.
    Εν κατακλείδι μπορώ να το χαρακτηρίσω ως ένα ιδιαίτερο βιβλίο που αν καί στην αρχή ξεκινάει με πιο ήπιο-για μένα πάντα-τρόπο στην πορεία δυναμώνει σε ένταση,σασπένς,μυστήριο καί ερωτισμό. Σίγουρα σας το προτείνω. Καλές σας αναγνώσεις.

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Στράτος κι η Λητώ, εγκλωβίζονται σε μια δίνη γεγονότων που ακολουθεί την αναζήτηση της κληρονόμου ενός μυστηριώδους σπιτιού. Προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα σε γεγονότα όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος από σκοτεινές δυνάμεις μαγείας, βιώνουν μιαν ατμόσφαιρα μυστηρίου που την έχουν δημιουργήσει τραγικοί θάνατοι σε παράξενα ατυχήματα, κλειστά στόματα, κι η φυσιογνωμία μιας μάγισσας και των απογόνων της. Όλοι, δραματικές φιγούρες που δε γνωρίζουν τίποτε για το παιχνίδι της μοίρας εναντίον τους. Μέσα σ’ όλο αυτό το κλίμα, δεσπόζει η αναζήτηση του ερωτικού πάθους αλλά κυρίως η δυνατή αγάπη που φτάνει στην αυταπάρνηση και γεννά διλήμματα κι απρόσμενες ανατροπές. Αναδύεται η βεβαιότητα πως η μαγεία είναι ένα απ’ τα πέπλα της κόλασης. Το ανασηκώνεις και χάνεσαι πίσω του. Κανείς δε γνωρίζει τι κρύβεται εκεί, ούτε και συ ο ίδιος γνωρίζεις τι θα σου συμβεί και πώς θα ξεπληρώσεις την περιέργειά σου. Πολλές φορές, το τίμημα είναι… ο θάνατος!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΕΝΗ ΒΕΖΥΡΟΓΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
Τα πέπλα της κόλασης Τα πέπλα της κόλασης Reviewed by Dominica on Ιουνίου 09, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.