Τι είμαι εγώ;Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Όσα βιβλία κι αν διαβάζω,θεωρώ πως ποτέ δεν είναι αρκετά καί χρειάζεται να έρχομαι σε επαφή με ακόμα περισσότερα γιατί με ενδιαφέρουν τα μηνύματα που περιέχονται μέσα στις σελίδες τους. Ειδικά τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά έχουν πάρα πολλά να μας δώσουν.
   Ένα τέτοιο βιβλίο είχα την χαρά να διαβάσω σήμερα. Ο τίτλος του είναι ''Τι είμαι εγώ;'' καί έχει γραφτεί από τον συγγραφέα κύριο Βαγγέλη Ηλιόπουλο. Η εικονογράφησή του έγινε από τον κύριο Βασίλη Παπατσαρούχα καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.
    Άψογο από άποψη γραφής καί γλώσσας το βιβλίο θα ικανοποιήσει μέχρι καί τον πιο απαιτητικό μικρότερο ή μεγαλύτερο αναγνώστη. Παράλληλα η πολύ όμορφη καί ταιριαστή με το κείμενο εικονογράφηση,θα φέρει χαμόγελα στα πρόσωπα όσων το διαβάσουν. Εμένα πάντως μου άρεσε πάρα πολύ.
    Αντιλαμβάνεστε,εύλογα,κι εσείς πως όταν έχουμε ένα παιδικό παραμύθι με μικρή σχετικά έκταση,αποφεύγω να σας λέω πολλά πράγματα αλλά επιλέγω να σας αναφέρω τα πιο σημαντικά. Κατά την γνώμη μου,αυτά που πρέπει να μας ενδιαφέρουν καί να εστιάζουμε,όσον αφορά τα παιδικά βιβλία,είναι η κατάλληλη γλώσσα,οι εικόνες καθώς καί το νόημα της ιστορίας.
    Σε αυτό το βιβλίο μας δίνεται μία αλληγορία. Μία αλληγορία πιο συγκεκριμένα που αναφέρεται στην προσωπική αναζήτηση του εαυτού μας καί την αποδοχή καί κατανόηση αυτού. Είναι ένα ταξίδι δύσκολο αλλά παραγωγικό καί κάποια στιγμή στην ζωή μας θα χρειαστεί να το πραγματοποιήσουμε... Η αυτογνωσία θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε ως άτομα καί να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.
     Κλείνοντας,σας παραθέτω παρακάτω την περίληψη του παραμυθιού καί σας εύχομαι καλές σας αναγνώσεις.

                                                               ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ένα αλληγορικό παραμύθι αυτογνωσίας, για μεγάλους και μικρούς.
       
Όνειρο και πραγματικότητα μπερδεύονται στο ατελιέ ενός ζωγράφου, που προσπαθεί να ζωγραφίσει το πορτρέτο ενός παραμυθιού. Ενός παραμυθιού που αναζητά τι είναι και γι’ αυτό περιπλανιέται στον κόσμο γύρω του και μέσα του, σε μια πορεία αυτογνωσίας.

Και ξεκινά με το ερώτημα «Τι είμαι εγώ;». Με μαεστρία μας αποκρύπτει το ποιός αναρωτιέται. Μας μεταφέρει μόνο ότι αυτό το ερώτημα «το βασανίζει».
Η αναζήτηση της ταυτότητας γίνεται ο σκοπός της ύπαρξής του.
Κι όπως ποζάρει, ασυναίσθητα ταξιδεύει στο όνειρο, σε μια πορεία γεμάτη περιπέτειες, όπου αναρωτιέται αν είναι παρηγοριά, αγάπη, βοήθεια, χαρά, ζωγραφιά ή ό,τι τελικά χρειάζεται ο καθένας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή των παραπάνω λέξεων. Γιατί η βαθειά αισιοδοξία του συγγραφέα δεν τον αφήνει να δει το σκοτάδι.

Η πρώτη συνεργασία δύο βραβευμένων δημιουργών, του Βασίλη Παπατσαρούχα και του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, η οποία ξεκίνησε με την ανατροπή της παραδοσιακής διαδικασίας, αφού ζωγράφισε πρώτα ο Βασίλης τις εικόνες και στη συνέχεια εμπνεύστηκε ο Βαγγέλης και έγραψε το κείμενο.

Ένα crossover picturebook υψηλής αισθητικής για παιδιά κάθε ηλικίας και όχι μόνο, μιας και όλοι μπορεί κάποια στιγμή να ψάχνουμε τον εαυτό μας.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ
Τι είμαι εγώ;  Τι είμαι εγώ; Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.