Η μέθοδος του φοίνικαΓράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Ο συγγραφέας Antonio Fusco επιστρέφει με την τρίτη περιπέτεια του αστυνόμου Καζαμπόνα,στο νέο του βιβλίο ''Η μέθοδος του φοίνικα''. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο αστυνομικό μυθιστόρημα,το οποίο μου κράτησε καλή παρέα.
    Μην έχοντας διαβάσει τα προηγούμενα δύο βιβλία με τις περιπέτειες του αστυνόμου,αρχικά φοβήθηκα μήπως δεν θα μπορούσα να κατανοήσω το βιβλίο. Ευτυχώς οι φόβοι μου δεν βγήκαν αληθινοί. Ο συγγραφέας καταφέρνει καί μας δίνει ένα άρτιο,δεμένο βιβλίο,που μπορούμε να το διαβάσουμε ανεξάρτητα από τα άλλα δύο. Δεν ένιωσα κάποιο κενό στην διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων. Στέκει από μόνη της η ιστορία του καί δεν μας αφήνει να έχουμε διάφορους προβληματισμούς σχετικά με τους ήρωες.
    Φυσικά καί δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το αν υπάρχει εξέλιξη ή όχι στην γραφή του συγγραφέα αλλά εμένα με ικανοποίησε πολύ. Ο λόγος ήταν στρωτός,η γλώσσα του βιβλίου σύγχρονη καί οικεία καί η υπόθεση,αν καί αρχίζει κάπως πιο ήπια,στην πορεία δυναμώνει σε ένταση κι αγωνία καί μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι μέλλει γενέσθαι.
     Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρα,που μου θύμισαν τρείς πράξεις ενός θεατρικού έργου. Θα μπορούσε,με μία πιο ελεύθερη οπτική,να φαντάζει σαν τις τρείς σκηνές ενός δράματος. Στο πρώτο μέρος έχουμε την δολοφονία,στο δεύτερο στα αίτια που οδήγησαν σε αυτή καί στο τρίτο καί τελευταίο μέρος την εξιχνίαση-λύση του εγκλήματος. Μία κατάληξη που οδηγεί στην λύτρωση όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.
    Όλη η πλοκή του βιβλίου βγάζει προς τα έξω μία αληφοθάνεια,την οποία αναζητώ κι επιθυμώ στα αστυνομικά βιβλία. Γίνονται πιο ευανάγνωστα κι οικεία για τον αναγνώστη. Μπορεί να ταυτιστεί πιο εύκολα με τα πρόσωπα της ιστορίας καί να θελήσει να βοηθήσει να μπεί ο επίλογος. Όταν το διαβάσετε,θα σας φανεί σαν να έχετε ξανακούσει για ανάλογες υποθέσεις που μπορεί να έχουν σημαδέψει την κοινή γνώμη κι όσο κι αν κάποιοι εθελοτυφλούν ή δεν θέλουν να τα πιστέψουν,αυτά δυστυχώς συμβαίνουν. Το έχω ξαναπεί. Η ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια καί τα πιο ανατριχιαστικά....
     Όπως ήδη προείπα,ο συγγραφέας επιλέγει να ξεκινήσει την εξιστόρηση των γεγονότων με πιο ήπιο τρόπο. Κι ενώ όλοι/ες θα νομίζετε ότι μας δίνει κάπως απότομα καί γρήγορα την λύση(;) του μυστηρίου,αποφασίζει αριστοτεχνικά να ανατρέψει πολλά από όσα γνωρίζαμε έως εκείνη την στιγμή. Το σασπένς γίνεται ακόμα πιο έντονο καί ο συγγραφέας μας ''παιδεύει'' ευχάριστα.
    Οι ήρωες του βιβλίου είναι αρκετοί καί η πλοκή,κατά κόρον,στηρίζεται πάνω στον κεντρικό μας ήρωας,τον αστυνόμο Καζαμπόνα. Στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το έγκλημα καί προσπαθεί να φτάσει στην λύση του καθώς καί στην προσωπική του ζωή. Αυτό σε συνδυασμό με την σκιαγράφηση του χαρακτήρα του,του δίνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο καί μπορεί ο αναγνώστης να αναπτύξει συναισθήματα γι'αυτόν. Οι δευτεραγωνιστές είναι κι εκείνοι με την σειρά τους σημαντικοί για την ομαλή ροή κι εξέλιξη της ιστορίας.
    Με λίγα λόγια,εδώ έχουμε ένα πολύ καλό καί συναρπαστικό νουάρ,που αξίζει της προσοχής σας. Εγώ σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μου άρεσε πάρα πολύ.
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Νοέμβριος, ο μήνας της βροχής. Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα αναστατώνει την αστυνομία της Βαλντέντσα. Ο αστυνόμος Καζαμπόνα, που λόγω ενός σοβαρού καβγά με τη γυναίκα του κοιμάται εδώ και λίγες μέρες στο τμήμα, είναι ο πρώτος που σπεύδει στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί, κάτω από την παλιά γέφυρα Καμπανέλε, στα όρια του δάσους, βρίσκεται γυμνό και μισοκαμένο το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Το αίνιγμα για την αστυνομία είναι μάλλον εύκολο, γιατί εντοπίζουν αμέσως πολλά στοιχεία χρήσιμα για την έρευνα, ενώ μετά από λίγο ανακαλύπτουν και τον υποτιθέμενο ένοχο στον βυθό της λίμνης, νεκρό λόγω ενός συνηθισμένου τροχαίου δυστυχήματος. Ο Καζαμπόνα όμως δεν είναι ικανοποιημένος. Το ένστικτό του λέει ότι πίσω από την ιστορία των δύο θυμάτων -μιας Ουκρανής στριπτιζέζ και ενός πορνοστάρ, διάσημου στην περιοχή- κρύβεται κάτι πολύ πιο ζοφερό. Κάποιος προσπαθεί να συγκαλύψει σκληρές αλήθειες. Να δει τη φωτιά της εκδίκησης να κατακαίει τα πάντα, και μέσα από τις στάχτες να γεννηθεί μια νέα ζωή. Για να λύσει το αίνιγμα, ο Καζαμπόνα θα φτάσει βαθιά στα σπλάχνα της ιταλικής επαρχίας, όπου το μόνο που μετράει είναι το "φαίνεσθαι" και όπου τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Μια απίθανη και αποτροπιαστική εμπειρία, που θα τον κάνει να αμφιβάλλει ακόμα και για τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα. Ο Καζαμπόνα στα καλύτερά του. Ένα από τα πιο συναρπαστικά νουάρ των τελευταίων ετών.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ANTONIO FUSCO

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: IL METODO DELLA FENICE

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΑΝΝΑ ΣΚΑΡΒΕΛΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
    
    
    
    
    
    
Η μέθοδος του φοίνικα Η μέθοδος του φοίνικα Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 19, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.