Μετάλλαξη, Βιβλίο 1ο



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

                                                           ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Η συγγραφέας κυρία Ναταλία Βαϊοπούλου συστήνεται για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο της ''Μετάλλαξη'',το οποίο ανήκει στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας. Κυκλοφορεί από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή.
  Αν καί μιλάμε για το πρώτο δείγμα γραφής της συγγραφέως,το μυθιστόρημα είναι αρκετά καλογραμμένο,με συνεχόμενο λόγο καί καθημερινό,προσιτό λεξιλόγιο για τους αναγνώστες. Παρά τον σχετικά μεγάλο του όγκο,κοντά 700 σελίδες,μπορεί να διαβαστεί γρήγορα κι ευχάριστα.
  Επειδή,εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ανερχόμενη συγγραφέα,θέλω να μην είμαι τόσο αυστηρή καί ευελπιστώ στην μελλοντική της εξέλιξη. Πάντα πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στους νέους συγγραφείς να ξετυλίξουν το κουβάρι με τις δυνατότητές τους.
  Σαν αναγνώστρια που είμαι,τα στοιχεία που θα ήθελα να επικεντρωθεί καί να δουλέψει παραπάνω η συγγραφέας,θα ήταν η έκταση των κειμένων καί η περισσότερη δράση μέσα στην ιστορία. Κατά τ'άλλα,έχουμε στα χέρια μας ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με όλα όσα θα επιθυμούσαμε να συναντήσουμε σε ένα αντίστοιχο του είδους του. Άλλωστε,αυτός είναι ο σκοπός των βιβλίων αυτών. Να μας ''ταξιδεύουν'' σε χώρους φανταστικούς,αντίθετους από την πραγματικότητα.
   Έχοντας φτάσει η ανθρωπότητα σε ένα καίριο σημείο,τα πάντα δείχνουν να κρέμονται από μία λεπτή κλωστή. Όταν εκείνη σπάσει,η προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον καί για επιβιώση είναι μονόδρομος. Το θέμα,όμως,είναι αν οι επιλογές που θα παρθούν καί οι τακτικές που θα ακολουθηθούν από τους ανθρώπους,θα έχουν ένα σωστό κι επιθυμητό αποτέλεσμα κι όχι το αντίθετο.
  Ανέκαθεν οι άνθρωποι ήταν προκατειλημμένοι απέναντι στο άγνωστο καί σε ό,τι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν. Ίσως ο φόβος να είναι αυτός που τους οδηγεί να φέρονται έτσι. Όμοια καί η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα συναντήσουμε μέσα στην πλοκή του βιβλίου. Απ΄την άλλη μεριά θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα είναι πιο αποφασιστικοί,ενεργητικοί καί θαραλλέοι. Δεν θα δειλιάσουν μπροστά στα ανυπέρβλητα εμπόδια που θα υψωθούν μπροστά τους. Ποιά όμως θα είναι η κατάληξη; Αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι/ες σας διαβάζοντας το βιβλίο.
   Ένα στοιχείο της υπόθεσης που το βρήκα αρεστό,είναι το πόσο προσιτοί καί αληθοφανείς είναι οι χαρακτήρες των ηρώων. Θα μπορούσαν σε ένα παράλληλο,από το δικό μας,σύμπαν να είναι υπαρκτοί,όπως καί οι κοινωνίες όπου ζούν. Είμαι πεποισμένη πως σίγουρα κάποιοι/ες θα σας γίνουν πιο αγαπητοί,σε σχέση με τους υπόλοιπους,καί θα τους ξεχωρίσετε.
   Από την περίληψη του βιβλίου μαθαίνουμε τα εξής: ''Το καλοστημένο σύστημα των δεκατεσσάρων πόλεων της Ενότητας Ειρήνης έχει λύσει σχεδόν όλα τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και βιοποριστικά προβλήματα. Εκτός από ένα. Τις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι όντα που, λόγω του γονιδίου Ρ5, έχουν αποκτήσει συγκεκριμένες ηλεκτρομαγνητικές ικανότητες. Είναι πλάσματα που μπορούν να ανάβουν λάμπες με την αφή τους και να ελέγχουν από απόσταση μικρά και μεγάλα, μεταλλικά αντικείμενα. Ιστορικά γεγονότα και αμέτρητες επιστημονικές έρευνες μιλούν για τον απόλυτο κίνδυνο που είναι αναγκαίο να απαλειφθεί. Οι μεταλλάξεις πρέπει να πεθάνουν. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι μεταλλάξεις μοιάζουν με ανθρώπους, συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι και μιλούν σαν άνθρωποι. Δεν παύουν, όμως, να είναι η συντριπτική μειοψηφία, όντα ασταθή, λάθη της φύσης, με μοναδικό σκοπό να φέρουν την καταστροφή. Ή μήπως δεν είναι; Τι είναι οι μεταλλάξεις; Πόσες υπάρχουν; Αποτελούν πραγματικό κίνδυνο; Η Αιμιλία είναι μία μετάλλαξη που κρύβεται από τον κόσμο. Πιστεύει πως είναι ένα γενετικό τέρας και έχει μία παράλογη επιθυμία: θέλει να ζήσει. Ο Ορφέας είναι επίσης μετάλλαξη. Ξέρει τα μυστικά πίσω από το γονίδιο Ρ5. Μαζί με μία ομάδα, που κρύβεται στις σκιές, προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια. Μία κοινωνία που τρέφεται από την τρομοκρατία και τον φόβο…Καλώς ήρθατε στην Ενότητα Ειρήνης!''.
   Δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να σας πω παραπάνω πράγματα για το βιβλίο. Αν αγαπάτε βιβλία που να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία,εγώ σας προτρέπω να το διαβάσετε. Εγώ θα περιμένω να εκδοθούν καί τα υπόλοιπα της σειράς για να έχω μία πιο σφαιρική εικόνα.
                                                      Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΑΤΑΛΙΑ ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
 








Μετάλλαξη, Βιβλίο 1ο Μετάλλαξη, Βιβλίο 1ο Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 28, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.