ΑποσιωπητικάΓράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Σας αρέσει να διαβάζετε ποίηση; Εμένα πολύ καί αισθάνομαι μεγάλη χαρά,όταν φτάνει στα χέρια μου μία ποιητική συλλογή. Σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω την νέα ποιητική συλλογή του συγγραφέα κυρίου Γιάννη Μίχα Νεονάκη/Dave που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Grotesque.
   Οφείλω να σας ομολογήσω ότι ήταν από εκείνες τις φορές που διάβασα ποιήματα καί δεν συνειδητοποίησα ότι έφτασα στο τέλος του βιβλίου. Ήμουν τόσο δοσμένη σε αυτό που είχα μπροστά μου καί δεν μπορούσε να μου αποσπάσει τίποτα την προσοχή.
   Με αυτήν την ποιητική συλλογή έκανα μία ''βουτιά'' μέσα στα άδυτα της ψυχής του συγγραφέα κι αντιλήφθηκα-όσο ήταν εφικτό κάτι τέτοιο-τα συναισθήματα που βιώσε καί θέλησε να αποτυπώσει πάνω στο χαρτί. Συναισθήματα όπως είναι ο πόνος της απόρριψης καί της εγκατάλειψης,η ανάγκη για αγάπη καί αποδοχή καί ο φόβος πως τίποτα δεν θα αλλάξει. Κι όλα αυτά όχι μόνο σε ερωτικό επίπεδο αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο,το οποίο ξεκινάει από την οικογένεια καί τους φίλους καί καταλήγει μέχρι ολόκληρη την κοινωνία.
   Θεωρώ ότι μέσα από την ανάγνωση των συγκεκριμένων ποιημάτων,όσοι τα διαβάσουν,θα πρέπει να προβληματιστούν καί να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν για να καλυτερεύσουν όχι μόνο την δική τους ζωή αλλά καί την ζωή των άλλων γύρω τους. Δεν πρέπει να μένουν απλοί θεατές. Δεν πρέπει να αφήνουν τους εαυτούς τους να ''χάνονται'' μέσα σε αυτήν τη δίνη. Θα πρέπει να σταθούν όρθιοι καί να παλέψουν για την ζωή καί τα όνειρά τους.
   Η γραφή του συγγραφέα είναι αρκετά ικανοποιητική καί θα ήθελα μελλοντικά να δω πιθανή εξέλιξή του. Τα ποιήματα είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο,όμοιο με έναν ποταμό που ρέει με ταχύτητα να συναντήσει την θάλασσα. Εξ ου καί η ομαλή ροή στον λόγο κάθε ποιήματος. Είναι άρτια από άποψη δομής. Εδώ,να πω ότι βοηθάει αρκετά η απλή,κοφτή,καθαρή γλώσσα του κειμένου καί σε συνδυασμό με την απαραίτητη λυρικότητα έχουν ως αποτέλεσμα μία ευανάγνωστη καί οικεία ποιητική συλλογή.
    Μέσα στις σελίδες του θα βρείτε πολλά αξιόλογα ποιήματα. Είμαι πεποισμένη πως όλα θα σας αγγίξουν αλλά κάποια ίσως παραπάνω. Το ίδιο έπαθα κι εγώ. Αυτό,βέβαια,δεν συνεπάγεται ότι χάνουν σε αναγνωστική αξία τα υπόλοιπα. Απλά όλοι κι όλες είναι πιθανό να ''δουν'' κομμάτια του δικού τους εαυτού μέσα σε μερικά από αυτά καί έτσι να ταυτιστούν μαζί τους.
    Εσκεμμένα άφησα να σας μιλήσω για τον τίτλο του βιβλίου στο τέλος. Ένας τίτλος ταυτόχρονα τόσο λιτος αλλά καί τόσο περιεκτικός,που εσωκλείει μέσα του όλο το νόημα των ποιημάτων. Μόλις τελειώσετε την ανάγνωση,θα συνειδητοποιήσετε απόλυτα τι σημαίνουν αυτά τα ''Αποσιωπητικά''....
   Κλείνοντας την κριτική μου,εγώ σας προτρέπω να το αναζητήσετε το βιβλίο καί να το απολαύσετε από το πρώτο έως καί το τελευταίο ποίημα. Για μένα η νέα χρονιά άρχισε καί συνεχίζει με πολύ όμορφα αναγνώσματα.
                                                              Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Καλημέρα σας.


Δεν έχω κάποιο χαρτί ή πτυχίο που να πιστοποιεί τις σπουδές μου αλλά σας διαβεβαιώ ό, τι είναι σημαντικές αν και κάπως ασυνήθιστες. Εκπαιδεύτηκα από μικρός να διακρίνω και να διεισδύω στις υπόγειες στρώσεις των κρυμμένων εαυτών των άλλων και η μεγαλύτερη μου δασκάλα σε αυτό, άθελα της ήταν η διπολική μητέρα μου. Από τον πατέρα μου έμαθα να σιχαίνομαι την μεσοβέζικη ελαφρότητα των εκπτώσεων και είχα πάντα ένα θεματάκι με την άνιση κατανομή δικαιοσύνης. Από νωρίς συστήθηκα με αυτό που αργότερα θα μάθαινα ό,τι ονομάζεται » ψυχολογική κακοποίηση » γεγονός που με ανάγκαζε να φτιάχνω φανταστικούς αποδέκτες, να μιλώ μόνος μου και να κάνω πρόβες για το πως θα επιβίωνα βγαίνοντας κάθε φορά στο πάλκο της ζωής. Έτσι έχω εκπαιδευτεί στο να προλαβαίνω να περιγράφω συναισθήματα και να δίνω απαντήσεις πριν καν τεθούν οι ερωτήσεις. Πάσχω από μνήμη και απροθυμία ολοκλήρωσης και από πάντα ένιωθα ό,τι δεν προλαβαίνω γιατί η ζωή είναι μικρή κι έτσι στην σκέψη και μόνο για κάτι συγκεκριμένο ή μόνιμο, είτε σε ιδιότητες είτε ευρύτερα στις διαπροσωπικές μου σχέσεις, με έπιανε τρόμος και με κυρίευε η αίσθηση ό,τι θα μαραθώ. Γεννήθηκα με ένα βάρος στην ψυχή μου αφόρητο, κουράστηκα γρήγορα και πολλές φορές η πρόσκρουση στην υπαρξιακή μου ξέρα είναι τόσο τρανταχτή που η απύθμενη μοναξιά μου, με στέλνει στο αναρρωτήριο των λέξεων. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την καταγραφή στιγμών, κατασκοπεύω διακριτικά τις ιστορίες των άλλων, δεν έχω ιδέα γιατί βρίσκομαι εδώ και δεν σας κρύβω ότι δεν με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί ξέρουμε καλά και οι δύο ότι υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα ανταλλάζαμε ούτε καλημέρα. Κάντε μου την χάρη λοιπόν να με απορρίψετε, είναι πολύτιμος ο χρόνος μου καθώς και ο δικός σας φαντάζομαι.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ/DAVE

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: GROTESQUE
   
   
   


Αποσιωπητικά  Αποσιωπητικά Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.