ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός ένα,κατά γενική ομολογία,από τα πιο καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί ποτέ. Πρόκειται για το βιβλίο ''ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ'' από τον συγγραφέα κύριο Ντάσιελ Χάμμετ. Πολύ πιθανό να γνωρίζετε την πλοκή του,εξαιτίας της μεταφοράς του στην μεγάλη οθόνη,με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ καί τη Μαίρη Άστορ,σε μία εκ των πιο κλασικών ταινιών.
   Η υπόθεση του βιβλίου,κάθε άλλο πάρα αναμενόμενη,μπορεί να θεωρηθεί. Δεν είναι το κλισέ που συναντάμε σε πολλά βιβλία του είδους αυτού. Ούτε εκείνη είναι ένα αθώο,άβγαλτο κορίτσι που αναζητά προστασία καί ερωτεύεται τον ιδιωτικό ντετέκτιβ,αλλά ούτε κι εκείνος ο σκληροτράχηλος άνδρας που θα ρίξει τις άμυνές του καί θα αλλάξει ζωή εξαιτίας του έρωτα.
   Όσον αφορά τα πρόσωπα,που θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου,είναι πολλοί εκείνοι που θα βρεθούν εμπλεκόμενοι,από την άλλη,όμως,δύο είναι οι ήρωες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας. Ο κύριος άνδρας πρωταγωνιστής ονόματι Σάμιουελ Σπέιντ καί η κύρια γυναικεία φιγούρα,επονομαζόμενη δεσποινίς Γουόντερλι,ή αλλιώς, Μπρίτζιτ Ο'Σόνεσι.
   Μέσα από μια σειρά συνεχόμενων περιπετειών καί έντονης,σχεδόν κινηματογραφικής δράσης κάθε ήρωας θα αποκτήσει,στον βαθμό που του αναλογεί,την θέση καί την τιμωρία του. Αν είστε λάτρεις του ρομάντζου,θα σας πρότεινα να μην ελπίζετε στο ευτυχισμένο τέλος του τύπου ''ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα''... Παρ'όλο που το κλείσιμο της υπόθεσης δείχνει να τείνει προς τα εκεί,ο συγγραφέας με μία ευφύεστατη ανατροπή δίνει το κάλλιστο φινάλε,που θα μπορούσε να υπάρξει.
   Η γραφή του συγγραφέα το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι αριστοτεχνική. Πλέκει το υφαντό της υπόθεσης,όπως ακριβώς μία αράχνη τον ιστό της,με σκοπό να παγιδεύσει το θύμα της. Με τον ίδιο τρόπο κι οι αναγνώστες θα ''εγκλωβιστούν'' μέσα του κατά την διάρκεια της ανάγνωσης καί δεν θα θέλουν να το αποχωριστούν.
    Ένα,επιπλέον,στοιχείο,που μου ήταν αρεστό,είναι το απλό,καθημερινό αλλά διαχρονικό λεξιλόγιο του κειμένου. Είναι πολύ πιθανό εκεί να έγκειται καί η επιτυχία του βιβλίου παρά το πέρασμα των ετών καί ο τρόπος που το έχει αποδεχτεί κι αγκαλιάσει το αναγνωστικό κοινό.
   Για το τέλος άφησα το μυστηριώδες καί επιβλητικό του εξώφυλλο. Κερδίζει το βλέμμα του αναγνώστη από το πρώτο κιόλας κοίταγμα. Αν δεν έχετε διαβάσει ποτέ το βιβλίο,τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή. Θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.
  Κλείνοντας,σας παραθέτω παρακάτω την περίληψη του βιβλίου,όπως την βρίσκετε στο οπισθόφυλλό του.

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Σαμ Σπέιντ προσλαμβάνεται από την δεσποινίδα Γουόντερλι για να βρει τα ίχνη της αδερφής της που το έχει σκάσει με κάποιον αλήτη ονόματι Φλόιντ Θέρσμπι. Αλλά η μυστηριώδης και εύοσμη δεσποινίς Γουόντερλι, στην πραγματικότητα δεν είναι άλλη από την σκοτεινή Μπρίτζιτ Ο Σώνεσι κι όταν ο συνάδελφος του Σπέιντ δολοφονείται ενώ βρίσκεται στα ίχνη του Θέρσμπι, ο Σπέιντ βρίσκεται ξαφνικά να είναι κυνηγός και συνάμα κυνηγημένος: μπορεί να βρει το πολύτιμο γεράκι, έναν θησαυρό που θα άξιζε κανείς και να σκοτώσει ακόμη για να το αποκτήσει, πριν τον εντοπίσει ο Χοντρός;


Το Γεράκι της Μάλτας  του Ντάσιελ Χάμμετ  δεν είναι μόνο το καλύτερο αστυνομικό που διαβάσαμε ποτέ, αλλά και εξαιρετικά γραμμένο. 
The Times Literary Supplement

O Ντάσιελ Χάμμετ είναι κορυφαίος του αστυνομικού μυθιστορήματος και εξαιρετικός λογοτέχνης.
The Boston Globe.

Η πρόζα του Χάμμετ είναι καθαρή και μοναδική. Οι χαρακτήρες του περιγράφονται με οικονομική σαφήνεια, όπως σε κανέναν άλλον Αμερικανό συγγραφέα.

The New York Times
   
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΤΑΣΙΕΛ ΧΑΜΜΕΤ

TΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The maltese falcon

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ


ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 23, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.