Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η Όπρα Γουίνφρεϊ το κατέταξε στην λίστα με τις καλύτερες επιλογές της βιβλίων για την χρονιά που μας πέρασε. Το βιβλίο ''Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ'' από την συγγραφέα κυρία Γουίτνεϊ Σεϊρερ θεωρείται ένα από τα πιο εξαιρετικά από την σελίδα της Amazon για το 2019.
   Ήρθε λοιπόν η στιγμή να το διαβάσω κι εγώ με την σειρά μου καί να σας το παρουσιάσω σήμερα. Τρέφω μία ιδιαίτερη αδυναμία στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες,ταινίες καί σε ό,τι σχετίζεται με τις παλαιότερες εποχές. Τότε που οι τέχνες ευδοκιμούσαν καί υπήρχαν οι πραγματικοί σταρ. Οπότε,μπορείτε να καταλάβετε τι ήταν αυτό που έκανε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ελκυστικό στα μάτια μου κι εξέφρασα την επιθυμία να το διαβάσω. Με ''αιχμαλώτισε'' από το εξώφυλλο που το κοσμεί καί τον τίτλο του.
   Η κομψή κυρία,που είναι ντυμένη με την ταιριαστή για την χρονική στιγμή καί τόπο ενδυμασία,μας προσκαλεί να βυθιστούμε στις σελίδες του βιβλίου καί να μάθουμε την ιστορία που κρύβει. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολύπλοκους συνειρμούς στο μυαλό μας διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου καί έχοντας,παράλληλα,την εικόνα του πύργου του Άιφελ,για να συνδέσουμε το Παρίσι,ή,αλλιώς την πόλη του φωτός με την εποχή του φωτός όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας. Είναι ένα ευρυματικό λογοπαίγνιο από μεριά της συγγραφέως.
   Το Παρίσι έχει ταυτιστεί με τον έρωτα καί θεωρείται από όλους ως η πιο ερωτική πόλη. Οπότε,είναι δεδομένο ότι η πλοκή του μυθιστορήματος θα βασιστεί στην ιστορία ενός έρωτα που γεννήθηκε κι έσβησε την δεκαετία του '30 σε εκείνο το ονειρικό σκηνικό. Από την περιγραφή του βιβλίου μαθαίνουμε τα εξής: ''ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1930 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ VOGUE ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΛΗ ΜΙΛΕΡ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΗ-ΝΤΑΝΤΑΪΣΤΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΜΑΝ ΡΕΪ''. Μεγάλο δέλεαρ-κατ'εμέ-για να διαβαστεί το εν λόγω μυθιστόρημα.
   Αν δεν μάθαινα από το βιογραφικό της συγγραφέως,ότι πρόκειται για το πρώτο της βιβλίο που εκδίδεται,δεν θα μπορούσα να το αντιληφθώ εύκολα. Παρά τον σχετικά μεγάλο του όγκο,είναι άρτιο από άποψη γραφής καί πλοκής. Οι σκηνές καί οι χαρακτήρες των ηρώων είναι αριστοτεχνικά τοποθετημένοι μέσα στην αφήγηση της ιστορίας. Δεν κάνει πουθενά ''κοιλιά'' καί ευτυχώς αποφεύγονται οι επαναλήψεις από μεριάς της συγγραφέως.
   Η εξιστόρηση των γεγονότων ξεκινάει με έναν διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο. Η ίδια η πρωταγωνίστρια πείθεται να μιλήσει για εκείνη την περίοδο της ζωής της ένεκα ενός ''εκβιασμού'' που δέχεται από κοντινά της πρόσωπα. Είναι αρνητική γιατί δεν θέλει να βιώσει ξανά τα ίδια συναισθήματα με τότε καί να δεί να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια της σκηνές του παρελθόντος.
   Ο έρωτας,η προδοσία,ο πόνος καί η φιλοδοξία είναι τα κυρίαρχα συστατικά της πλοκής. Μέσα από την ζωή της κύριας πρωταγωνίστριας,σε πολλές καίριες φάσεις,θα μάθουμε πολλά πράγματα καί για τους υπόλοιπους ήρωες της ιστορίας καθώς καί της ίδιας. Θα κατανοήσουμε την στάση ζωής καί σκέψης τους. Θα φτάσουμε στο σημείο να τους δικαιολογήσουμε καί να τους συμπονέσουμε.
  Ένα στοιχείο του βιβλίου,που μου άρεσε αρκετά,ήταν η μετάβασή μας από το παρόν,στο παρελθόν καί πάλι στο τώρα. Δεν έχουμε κενά στο τι συνέβη στην ζωή της πρωταγωνίστριας στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε μέχρι καί την στιγμή που τα αφηγείται. Ο κύκλος που άνοιξε πριν σαράντα χρόνια θα κλείσει,βρίσκοντας τους δύο πρωταγωνιστές να έχουν αλλάξει εξωτερικά αλλά με τις μνήμες νωπές. Ο χρόνος είναι γιατρός,ή,απλά επουλώνει επιφανειακά τις πληγές;
   Εν κατακλείδι,πρόκειται για ένα αρκετά αξιόλογο μυθιστόρημα,που μου κράτησε καλή συντροφιά όση ώρα το διάβαζα. Αν είστε λάτρεις των αισθηματικών βιβλίων καί δη αυτών που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες,σας προτρέπω να το διαβάσετε.
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

  H Λη Μίλερ φτάνει στο Παρίσι το 1929. Πανέμορφη και ταλαντούχα, έχει αφήσει πίσω της μια πετυχημένη καριέρα μοντέλου για να κυνηγήσει το μεγάλο όνειρό της να γίνει καλλιτέχνης. Τραβάει την προσοχή του αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Μαν Ρέι, και παρόλο που εκείνος θέλει να τη χρησιμοποιήσει απλά ως μοντέλο, ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας θυελλώδης έρωτας που σκοντάφτει στις προηγούμενες σχέσεις του με διάσημες καλλιτέχνιδες.

  Το ειδύλλιό τους ξετυλίγεται με φόντο το μποέμικο Παρίσι, περνώντας νύχτες σε καμπαρέ γεμάτα καπνό, οπιοποτεία, και πάρτυ στα οποία συχνάζουν διάσημα ονόματα της τέχνης. Ο Πολ Ελυάρ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Τρίσταν Τσάρα, ο Νταλί, η Γκαλά, είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους που θα γνωρίσει η Λη. Αλλά καθώς η Λη αρχίζει να υψώνει το ανάστημα της και να μεταμορφώνεται από μούσα σε καλλιτέχνιδα, η ζήλια του Μαν ξεφεύγει από τον έλεγχο, και μετά από λίγο οι αμοιβαίες προδοσίες τους απειλούν να τους καταστρέψουν.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΟΥΙΤΝΕΪ ΣΕΪΡΕΡ(WHITNEY SCHARER)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Age of Light

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΡΙΑΔΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.