Το στοίχημα μιας ζωής



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η ευτυχία μας πρέπει να καθορίζεται από ό,τι πρεσβεύει ως ιδανικό καί αποδεκτό η κοινωνία μας,ή,πρέπει να την δημιουργούμε μόνοι/ες μας,βάσει των όσων γεμίζουν την ψυχή μας καί την καρδιά μας κι ας εναντιώνονται στους γενικούς κανόνες; Δύσκολη ερώτηση καί ακόμη πιο δύσκολη η απάντηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει τι είναι καλό για κάποιον/α πέραν του ιδίου/της ιδίας.
  Ο συγγραφέας κύριος Ανέστης Πλουμής στο νέο του κοινωνικό μυθιστόρημα με τίτλο ''Το στοίχημα μιας ζωής'' επιχειρεί να αναλύσει/προσεγγίσει μία πτυχή της σύγχρονης κοινωνίας,που δεν είναι άλλη από τις διαπροσωπικές σχέσεις σε ερωτικό επίπεδο,το πως επηρεάζονται οι εμπλεκόμενοι σε αυτές καί το πως επηρεάζουν τα πάντα γύρω τους.
  Κάπως κυνικός μεν,άκρως ρεαλιστής δε,ο συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου μιλάει χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς καί τάσεις ωραιοποίησης για το πως οι άνθρωποι προσπαθούν να βρούν τι πραγματικά αναζητούν από μία ερωτική σχέση. Βγαίνει έξω από τα κοινωνικά κατεστημένα,σπάει ταμπού καί μιλάει ανοιχτά για όλα όσα πολλοί/ες σκέφτονται,αλλά δεν τολμούν να εκφράσουν κυρίως λόγω δισταγμού καί μίας πιθανής απόρριψης,ή,φόβου για ελεύθερη έκφραση των επιθυμιών τους.
  Το βιβλίο εκτός από την καλή γραφή,την συνεχόμενη πλοκή καί το άφθονο λεξιλόγιο,το χαρακτηρίζει ο καυστικός καί χιουμοριστικός τόνος,συνάμα με έναν πιο αυστηρό καί σοβαρό όπου ενδείκνυται. Αυτό έχει ως σκοπό να αναδειχθούν όλες οι πλευρές της ιστορίας καί να γίνει πιο φιλικό για το αναγνωστικό κοινό.
  Κατ'εμέ ο συγγραφέας πράττει σωστά βάζοντας την κύρια πρωταγωνίστρια να αφηγηθεί όλη την ιστορία. Δύσκολο εγχείρημα ένας/μία συγγραφέας να ακουμπήσει πάνω στην ψυχολογία ενός ήρωα αντίθετου φύλου από το δικό του/της καί να έχει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Εδώ,όμως,ο συγγραφέας έχει απόλυτη επιτυχία με τελικό αποτέλεσμα ένα μυθιστόρημα ενδιαφέρον καί ιντριγκαδόρικο(ας μου επιτραπεί ο όρος). Τονώνεται,επιπλέον,από την λιγότερη αλλά σημαντική παρουσία των δύο ανδρών πρωταγωνιστών. Μοιάζουν λες κι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον σαν δύο κομμάτια ενός παζλ.
  ''Το στοίχημα μιας ζωής'' ο τίτλος που κοσμεί το βιβλίο κι αυθόρμητα κάνω την σκέψη αν εντέλει όλη η ζωή μας είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να ποντάρουμε πάνω του για να φτάσουμε αυτό που επιθυμούμε. Πότε θα μάθουμε αν κερδίσαμε,ή,όχι;
  Όπως,προανέφερα μέσα στις σελίδες του εν λόγω μυθιστορήματος θα τεθεί το ζήτημα των ερωτικών σχέσεων καί τα όρια που επιλέγουν συνειδητά να θέσουν όσοι/ες εμπλέκονται σε αυτές. Η συγκεκριμένη ερωτική σχέση κάθε άλλο πάρα συνηθισμένη θα μπορούσε να θεωρηθεί. Εδώ,έχουμε ένα ερωτικό τρίγωνο αποτελούμενο από μία γυναίκα καί δύο άνδρες,οι οποίοι θα προχωρήσουν σε αυτόν τον ιδιόμορφο δεσμό με πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει. Καί για να σας προλάβω,δεν θα διαβάσετε κάτι πρόστυχο ή σκανδαλώδες που θα σας σοκάρει. Ας είμαστε ρεαλιστές. Πολλά από αυτά που αναφέρονται,συμβαίνουν κάτω από την μύτη μας καί δεν τα μαθαίνουμε ποτέ,ή,πιο σωστά δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να μάθουμε.
  Ας γυρίσουμε καλύτερα στην πλοκή του βιβλίου κι ας εστιάσουμε στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Πολλές γυναίκες μετά από κάποια ηλικία είναι δυναμικές,ανεξάρτητες οικονομικά καί  απόλυτα συνειδητοποιημένες τι επιθυμούν καί πως να το κατακτήσουν. Τόσο στο ερωτικό τομέα,όσο καί στην ανάγκη για απόκτηση ενός παιδιού.
   Όμοια καί η κύρια πρωταγωνίστρια όταν παίρνει τις αποφάσεις της,τις ανακοινώνει στους δύο άνδρες που έχει διαλέξει καί προχωρά μαζί τους στην υλοποίηση των σχεδίων της. Εκείνοι από την μεριά τους βάζουν στην άκρη τον ανδρικό εγωϊσμό τους καί συναινούν. Ό,τι δεν της καλύπτει ο ένας,το καλύπτει ο άλλος καί το αντίστροφο.
  Αν καί κάπως μακρυά από την νοοτροπία της χώρας μας η πλοκή του βιβλίου,δεν βρήκα κάτι που να με ενοχλήσει. Θεωρώ ότι πολλές αναγνώστριες θα ταυτιστούν εν μέρει μαζί της. Κυριώς αν είναι στην ίδια ηλικία με εκείνη καί θέλουν να γίνουν μαμάδες. Θα δικαιολογήσουν ως ένα βαθμό τις πράξεις της ηρωϊδας μας.
  Σίγουρα διαβάζοντας το βιβλίο θα νιώσετε έρωτα,την μητρική αγάπη,την πίεση που ασκείται από τους οικείους σε κάποιον για να παντρευτεί καί να αποκτήσει απογόνους καί ταυτόχρονα μία ελευθερία που λειτουργεί λυτρωτικά.
   Το αν κέρδισε,ή,όχι το στοίχημα τελικά η πρωταγωνίστρια δεν θα σας το αποκαλύψω. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε,σας προτρέπω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε το βιβλίο. Τότε θα λάβετε τις απαντήσεις που θέλετε.
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μία ελεύθερη, δυναμική γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τα διλήμματα της ζωής της.

Από τη μία επιθυμεί ν’ αφοσιωθεί στην καριέρα της και από την άλλη να ζήσει όσα προσπέρασε: την αληθινή ερωτική αγάπη και το βίωμα ενός δικού της παιδιού.

Τα ισχυρά «θέλω» της θα συγκρουστούν με τις άμυνες δύο διαφορετικών ανδρών. Θα οδηγήσει τις αποφάσεις και θα επιδιώξει τη φανερή, γεμάτη πάθος κοινή ερωτική τους συμβίωση. Απώτερος στόχος, να συλλάβει εν γνώσει της ένα παιδί, καρπό του κοινού έρωτά τους, ρισκάροντας να τιναχτούν όλα στον αέρα.

Θα τα καταφέρει; Θα συμπορευτούν όλοι ως ένα αρμονικό τρίγωνο; Και ποιο θα είναι τελικά το στοίχημα σ’ αυτήν τη μεγάλη εσωτερική της ανάγκη;


Ένα πικάντικο, ανατρεπτικό μυθιστόρημα, με εναλλαγές του εύθυμου και δραματικού στοιχείου, που εστιάζει στο βάθος της γυναικείας ψυχής, μέσα από τα μάτια ενός άνδρα και διαβάζεται με μια ανάσα…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΛΟΥΜΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
   
  
Το στοίχημα μιας ζωής Το στοίχημα μιας ζωής Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.