Γλυκόπικρο αντίο


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Λένε πως ο πρώτος έρωτας μπορεί να χαρακτηριστεί γλυκόπικρος. Γλυκός γιατί νιώθουμε το πρώτο καρδοχτύπι καί πικρός εξαιτίας του πόνου που προκαλεί η απώλειά του. Είναι ένας κύκλος που ενώ ανοίγει σε νεαρή ηλικία,κάποιες φορές ''κλείνει'' χρόνια μετά... Είναι τέτοια η δυναμή του που τον καθιστά ''ζωντανό'' με το πέρασμα των χρόνων καί πολλές φορές είναι η αιτία της μετέπειτα στάσης μας απέναντι στις ερωτικές σχέσεις. Μας καθορίζει. Μας συντροφεύει καί ο κύκλος του εντέλει κλείνει όταν,πλέον,καί οι δύο πλευρές είναι ξεκάθαρες απέναντί του. Αντιλαμβάνονται την ομορφιά καί την αξία του,όταν έχουν περάσει σε ένα πιο ώριμο στάδιο.
  Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το μυθιστόρημα ''Γλυκόπικρο αντίο'' του συγγραφέα κυρίου Ντέιβιντ Νίκολς. Ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στον πρώτο έρωτα καί στο πως διαμόρφωσε στη συνέχεια την σκέψη καί τον χαρακτήρα του κύριου πρωταγωνιστή.
  Ένα μυθιστόρημα που παρά τον μεγάλο του όγκο,μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα καί άκοπα από τους αναγνώστες. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει ο συγγραφέας να αποτυπώσει την ιστορία του πάνω στο χαρτί. Στο εξώφυλλο αναφέρει ότι ''Ένα καλοκαίρι μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή''. Προσέξτε αυτήν την λεπτομέρεια. Είναι ο βασικός πυλώνας της υπόθεσης.
  Ο συγγραφέας χωρίζει το κείμενο σε τέσσερα μέρη. Τα τρία πρώτα μέρη είναι καθένα ξεχωριστά ένας μήνας του καλοκαιριού(Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος) καί το τέταρτο καί τελευταίο μέρος τιτλοφορείται ως χειμώνας. Καί τα τέσσερα ξεκινούν με το απόφθεγμα που προέρχεται από ένα βιβλίο καί περικλείει το νόημα του εκάστοτε μέρους. Σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση,θα μπορούσε το καλοκαίρι να είναι η γνωριμία καί ο έρωτας των πρωταγωνιστών,τα όμορφα συναισθήματα καί η χαρά-εξ ου καί το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου-καί ο χειμώνας είναι η περίοδος του χωρισμού με όλα τα άσχημα συναισθήματα που τον ακολουθούν.
  Η αφήγηση του κειμένου είναι πρωτοπρόσωπη καί διανθίζεται από μικρούς,ρεαλιστικούς καί σύντομους διαλόγους ανάμεσα στον κύριο πρωταγωνιστή με τους λοιπούς ήρωες της υπόθεσης. Το λεξιλόγιο άφθονο καί οικείο,οι περιγραφές ταιριαστές καί αστείες σε πολλά σημεία καί τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν ποικίλα. Από έρωτα καί ευτυχία έως θυμό καί πόνο.
 Ο ήρωάς μας με μία έντονη ανάγκη για να ''τελειώσει'' με τις καταστάσεις του παρελθόντος που μοιάζουν να τον κρατούν ακόμη δέσμιό τους,προβαίνει σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση στην μέλλουσα συζυγό του,αποκαλύπτοντας μύχιες σκέψεις καί μυστικά που τον συντρόφευαν έως σήμερα. Ήρθε η κατάλληλη στιγμή αυτός ο κύκλος να κλείσει καί να προχωρήσει ''καθαρός'' στην νέα σελίδα της ζωής του. Μαζί του οι αναγνώστες θα κάνουν ένα ταξίδι στην ψυχή του. Παράλληλα,θα ξαναγίνουν έφηβοι με όλους τους προβληματισμούς καί τα όνειρα που βαδίζουν σταδιακά προς την ενηλικίωση.
  Καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου έπιασα τον εαυτό μου να γυρίζει πίσω στην εφηβική μου ηλικία,τότε που έκανα σχέδια για το μέλλον καί ένιωθα πως ο χρόνος δεν θα είναι ποτέ αρκετός για να τα υλοποιήσω όλα. Τότε που η ξεγνοιασιά καί η ανεμελιά ήταν η δεύτερη φύση μας. Τότε που ζούσαμε τα πιο έντονα καί καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μας σαν να ήταν εκείνα όλη μας η ζωή... Δεν ξέρω αν ο πρώτος έρωτας είναι η αφορμή για να κάνουμε πολλά πράγματα,αλλά σίγουρα σημαδεύει όποιον/α τον ζήσει,ακόμη κι αν γνωρίζουν εξ αρχής ότι ένα γλυκόπικρο αντίο τελικά τον συνοδεύει. Ποιός ξέρει; Ίσως θα πρέπει να περάσουν χρόνια για να μπορέσουμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια χωρίς να μας πληγώνει,τρομάζει,ή,επηρεάζει όπως τότε...
                                                Αναζητήστε το!Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όταν ο Τσάρλι γνώρισε τη Φραν…

Ο Τσάρλι είναι τριάντα οκτώ ετών και ετοιμάζεται να παντρευτεί όταν ένα μήνυμα για μια συνάντηση παλιών φίλων θα τον κάνει να νοσταλγήσει το καλοκαίρι του 1997…
Τότε ο Τσάρλι ήταν από τα παιδιά που περνούσαν απαρατήρητα στο σχολείο. Στις εξετάσεις πάτωσε. Οι γονείς του χώρισαν κι εκείνος ανέλαβε τη φροντίδα του πατέρα του. Στη σκέψη και μόνο του μέλλοντος τον έπιανε πανικός.

Ώσπου ξαφνικά μπήκε στη ζωή του η Φραν και ο Τσάρλι άρχισε να ελπίζει.

Αλλά για να είναι με τη Φραν, ο Τσάρλι θα έπρεπε να μπει στον κύκλο της, μια θεατρική ομάδα που θα ανέβαζε το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία θα γνωρίσει την αιώνια δύναμη της σαιξπηρικής γλώσσας και θα βιώσει το θαύμα της πρώτης αγάπης.

Αιχμηρό, αστείο, μαγευτικό, σπαρακτικό, το Γλυκόπικρο αντίο αποτυπώνει με ιδανικό τρόπο το κακοτράχαλο μονοπάτι της ενηλικίωσης και τα ιλιγγιώδη σκαμπανεβάσματα του πρώτου ερωτικού σκιρτήματος. Ένα εγκώμιο για την αναζωο­γονητική δύναμη της φιλίας και την αστραπιαία, εκτυφλωτική έκρηξη της πρώτης αγάπης, την οποία μπορείς να αντικρίσεις στα ίσια μόνο αφότου έχει σβήσει η φωτιά.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΝΙΚΟΛΣ(DAVID NICHOLS)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Sweet sorrow

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ


  
  
Γλυκόπικρο αντίο Γλυκόπικρο αντίο Reviewed by Dominica on Απριλίου 11, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.