Εκείνη


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Τα κλασικά παραμύθια που όλοι γνωρίζουμε,δεν είχαν εξ αρχής την μορφή που έχουν σήμερα. Ήταν πιο σκοτεινά καί τρομακτικά καί σίγουρα όχι τόσο ευχάριστα καί ψυχαγωγικά για τα αυτιά των μικρών παιδιών. Λειτουργούσαν κατά κύριο λόγο αποτρεπτικά,παρά ενθαρρυντικά καί διδακτικά. Ειδικά δε,την εποχή του Μεσαίωνα άκμασε η διάδοσή τους καί εμφανίστηκαν οι πρώτοι παραμυθάδες. Από τότε μέχρι καί τις τωρινές μέρες έχουν αλλάξει πολλές εκδοχές.
  Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω συγγραφείς να βασίζονται πάνω στις ιστορίες των κλασικών παραμυθιών,να τις εκμοντερνίζουν καί να τους δίνουν έναν αέρα αναζωογόνησης. Αγαπάμε τα κλασικά καί την διαχρονική τους αξία,αλλά δεν παύει κι αυτά με την σειρά τους να χρειάζεται να εξελίσσονται στον βαθμό που τους επιτρέπετε. Να προσαρμόζονται ανάλογα με τις καταστάσεις καί τις εποχές.
  Η συγγραφέας κυρία Κατερίνα Θεοδώρου στο δεύτερο βιβλίο της με τίτλο ''Εκείνη'' προβαίνει σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα καί καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να ικανοποιήσει την δίψα του αναγνωστικού κοινού. Βασισμένη στο παραμύθι ''Η Χιονάτη καί οι επτά νάνοι'' μας δίνει ένα σκοτεινό θρίλερ που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.
  Ατμοσφαιρικό,ανατριχιαστικό,σαγηνευτικό,τρομακτικό είναι λίγα από τα επίθετα που μου έρχονται κατά νου για να περιγράψω με μία πρώτη ματιά το μυθιστόρημα. Εντείνονται περισσότερο αυτά τα συναισθήματα με αυξάνουσα πορεία καθώς κυλούν οι σελίδες του βιβλίου καί μας περικυκλώνουν σαν αόρατοι εχθροί που μας κρατάνε δέσμιούς τους. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση,δεν επιθυμούμε την σωτηρία μας...
  Οι άνθρωποι γεννιόμαστε με το καλό καί το κακό μέσα μας. Το ποιο εκ των δύο τελικά θα επικρατήσει δεν έγκειται μόνο στον χαρακτήρα μας αλλά καί στις καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε. Αυτό,βέβαια,δεν δικαιολογεί,ούτε συγχωρεί τα πάντα...
  Στο εν λόγω μυθιστόρημα τρόμου,η Χιονάτη γίνεται Λευκή καί είναι εκ διαμέτρου αντίθετη -όσον αφορά τον χαρακτήρα- με την καλοσυνάτη Χιονάτη που ξέρουμε από το παιδικό παραμύθι. Θα αναρωτηθείτε,σίγουρα,γιατί η συγγραφέας επέλεξε να την ονομάσει έτσι. Υποθέτω πως το έκανε για να τονίσει αυτή την αντίθεση,ίσως καί να ξορκίσει το κακό(;)... Ριψοκίνδυνο μα άκρως επιτυχημένο εγχείρημα.
  Τολμώ να ομολογήσω ότι από μικρή ηλικία λάτρευα τα παραμύθια. Μόνο που πάντα κάτι με κρατούσε... Δεν γίνεται όλες οι μητριές,ή,οι μάγισσες να είναι τόσο βάναυσες καί στριμμένες καί οι ηρωίδες τόσο αθώες καί άκακες. Αφήστε πια αυτήν την φράση ''Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα..''. Μέχρι καί σήμερα την ''αντιπαθώ''... Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι κάπου το παραμύθι δεν είχε την ονειρεμένη πορεία που υποσχόταν στην εκάστοτε νεαρή.
  Ας γυρίσουμε καλύτερα στο βιβλίο ''Εκείνη''. Επιβλητικός τίτλος που κατευθύνει απευθείας τον αναγνώστη προς την υπόθεσή του. Όλη η ιστορία στηρίζεται πάνω στην πρωταγωνίστρια. Εκείνη συγκεντρώνει πάνω της πολλά από τα θανάσιμα αμαρτήματα. Είναι η λαγνεία καί η ζηλοφθονία. Είναι η απληστία καί η οργή. Είναι η αλαζονεία. Είναι το άλλο μας μισό. Αυτό που μισούμε να είμαστε. Είναι μία άλλη μορφή των ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας.
  Η συγγραφέας κυρία Κατερίνα Θεοδώρου μέσω μίας αλληγορίας αγγίζει πολλά από τα κακώς κείμενα της κοινωνίας καί επιδιώκει να μας τρομάξει καί να μας ''ταρακουνήσει''. Ο λόγος είναι αδιάκοπος καί λείος. Το λεξιλόγιο άφθονο καί οι εικόνες άκρως γλαφυρές. Η αγωνία καί το σασπένς θα είναι σύντροφοί μας από την πρώτη έως καί την τελευταία σελίδα. Αποδεικνύεται ότι ένα βιβλίο τρόμου δύναται να μιλήσει για την ανθρώπινη ψυχή χωρίς τάσεις ωραιοποίησης αλλά με στόχο την ανάδειξη μίας μεγάλης καί σκοτεινής πλευράς της.
  Εγώ έμεινα πολύ ικανοποιημένη από την ανάγνωση του μυθιστορήματος καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                   ΠΕΡΙΛΉΨΗ

Εκείνη.
Ένα αλληγορικό και συναρπαστικό θρίλερ για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής και τη φύση του Κακού, διά χειρός Κατερίνας Θεωδόρου.
Το Κακό θα περάσει το κατώφλι του μικρού σπιτιού των νάνων από τη στιγμή που θα φιλοξενήσουν τη Λευκή, μία πανέμορφη, αλλά πανούργα νεαρή. Η Λευκή, θυγατέρα βασιλιά που έχει ζήσει μέσα στα παλάτια και τις ανέσεις, δεν διστάζει να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο για να ικανοποιεί την απληστία και τη βουλιμία της.
Στις παρυφές του δάσους, όπου η Λευκή αρέσκεται να κάνει περιπάτους για να μαζεύει βότανα τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για να πετύχει τους στόχους της, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τον Μάρκο. Στον όμορφο νεαρό θα εκμυστηρευτεί ένα σατανικό της σχέδιο που πιστεύει ότι θα την οδηγήσει στην ευδαιμονία.

Το βιβλίο "Εκείνη", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Κατερίνας Θεοδώρου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ




Εκείνη Εκείνη Reviewed by Dominica on Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.