H χρυσή κύλικα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η ιστορία των αρχαίων Ελλήνων,ειδικά την περίοδο της εμφάνισης καί των σπουδαίων επιτευγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνρου,είναι άκρως δελεαστική καί θελκτική στα μάτια πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. Πάντα θα υπάρχουν πτυχές της ζωής καί της δράσης του,που θα παραμένουν κρυμμένες στο σκοτάδι καί θα περιμένουν να βγούν στο φώς. Έχετε,όμως,αναρωτηθεί ποτέ ποιά ήταν η ζωή όσων των περιστοίχιζαν είτε άμεσα,είτε έμμεσα; Θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για εκείνους κι έπειτα θα μας οδηγήσουν μέσω περισσότερων στοιχείων να μάθουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρότινος για τον μέγα στρατηλάτη.
  Δυστυχώς,το ζήτημα της αρχαιοκαπηλείας καλά κρατεί μέχρι καί τις μέρες μας καί πολλοί συνηθίζουν να αναζητούν,με εμμονικό σχεδόν τρόπο,θησαυρούς καί άλλα πολύτιμα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας,τα οποία σχετίζονται με τον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας καί τον Μέγα Αλέξανδρο. Το χρήμα εξουσιάζει με αποτέλεσμα πολλές φορές την ύπαρξη αθώων θυμάτων,με μοναδικό σκοπό την επίτευξη του στόχου των μεγάλων αφεντικών.
  Πολλά από τα κακώς κείμενα της εποχής μας είναι διαχρονικά καί ''μεταφέρονται'' αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο. Από τον χώρο της πολιτικής έως καί την εκμετάλλευση των ανθρώπινων ζωών με σκοπό το κέρδος. Βέβαια,καί τα ανθρώπινα πάθη που δύσκολα ξεριζώνονται μέσα από τις ψυχές των ανθρώπων.
 Η συγγραφέας κυρία Νατάσα Κυρκίνη-Κούτουλα μέσα από το ιστορικό της μυθιστόρημα με τίτλο '' H χρυσή κύλικα'' εκτός του ότι αναδεικνύει κι αναφέρεται σε σημαντικά,εξέχοντα ιστορικά πρόσωπα,μας δείχνει καί την ανθρώπινη πλευρά τους καί το πως λειτουργούσαν μέσα στην κοινωνία όπου ζούσαν καί το πως τους επηρέαζαν σε δραματικό,κυρίως,βαθμό οι πολιτικές καί πολεμικές εξελίξεις.
  Για πολλοστή φορά θα αποδειχθεί ότι το παρελθόν καί το παρόν,αν καί πρακτικά τους χωρίζουν πολλά χρόνια,είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Καί για να καταφέρουμε να βρούμε την λύση του προβλήματος που μας παιδεύει,θα πρέπει να ''γυρίσουμε'' πίσω για να εντοπίσουμε τις απαντήσεις.
  Όπως αντιλαμβάνεστε,η ιστορία καί η ανάπτυξή της θα ξεδιπλωθεί σε δύο μέρη ταυτόχρονα,παρελθόν καί παρόν. Η εναλλαγή μεταξύ των δύο θα είναι ομαλή καί κατανοητή. Θα βοηθήσει,δε,στην συνεχόμενη ροή των γεγονότων. Σύμμαχοί μας το πλούσιο λεξιλόγιο,οι σωστές περιγραφές των εικόνων με ρεαλιστικό τρόπο καί ο αδιάκοπος λόγος. Παράλληλα,η δράση καί η αγωνία θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο μέρος του κειμένου.
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση του βιβλίου,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του. ''Η δολοφονία μιας νεαρής φιλολόγου στην Πειραϊκή μπορεί να εξιχνιαστεί μέσα από την αποκάλυψη ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στην αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των πολιτικών αναταράξεων που προκάλεσε αυτό το σκάνδαλο στην Αθήνα της εποχής του Δημοσθένη; Και ποια ήταν η σχέση του μεγάλου ρήτορα με το βαρύτιμο αγγείο, που θεωρήθηκε στην εποχή του σύμβολο της διαπλοκής και της πολιτικής διαφθοράς; Πώς ο πόνος μιας μάνας για τον άδικο χαμό του παιδιού της θα την οδηγήσει σε σκοτεινές ατραπούς, όπου τα μαγικά ξόρκια και οι κατάρες των χαλδαίων μάγων θα φορέσουν το προσωπείο των ιεροτελεστιών στα Ελευσίνια μυστήρια; Μια απλή γυναίκα από την Όλυνθο της Μακεδονίας, η Καλλινίκη, θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας δίνης δραματικών γεγονότων της αρχαιότητας, που οι συνέπειές τους θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη της δράσης μια συμμορίας αρχαιοκαπήλων και δουλεμπόρων της σημερινής Αθήνας. Στο μυθιστόρημα αυτό πραγματοποιεί ο αναγνώστης ένα παράλληλο ταξίδι ανάμεσα στο μακρινό χθες και στο σήμερα, διαπιστώνοντας ότι τα μεγάλα ηθικά διλήμματα και τα προσωπικά πάθη των ανθρώπων παραμένουν διαχρονικά''.
  Αν είστε,λοιπόν,λάτρεις των ιστορικών βιβλίων,είναι μία αρκετά καλή πρόταση. Διαβάζεται γρήγορα κι ευχάριστα. Αναζητήστε το!
                                                              Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΑΤΑΣΑ ΚΥΡΚΙΝΗ-ΚΟΥΤΟΥΛΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
H χρυσή κύλικα H χρυσή κύλικα Reviewed by Dominica on Απριλίου 25, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.