Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Όπως είθισται να υπάρχει παγκόσμια ημέρα που γιορτάζουν όλες οι μαμάδες του κόσμου,υπάρχει καί η αντίστοιχη για τους μπαμπάδες. Καί οι δύο είναι κινητές ''εορτές'' καί κάθε χρόνο αλλάζει η ημερομηνία που τις γιορτάζουν. Η ημέρα του πατέρα έχει οριστεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Φέτος,λοιπόν,τυγχάνει να είναι στις 21 του μηνός. Πολλοί καί πολλές είμαι σίγουρη ότι θα σπεύσετε να βγείτε έξω προς αναζήτηση του ιδανικού δώρου. Γι'αυτόν τον λόγο σας έχω μία πολύ καλή πρόταση. Ο λόγος για το χιουμοριστικό παραμύθι,με τίτλο ''Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες'',το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.
  Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο κι ουσιώδες,την ίδια στιγμή,παραμύθι που δεν απευθύνεται μόνο στα μικρά παιδιά,αλλά καί στους ενηλίκες. Θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως γιατί το λέω. Τα μικρά παιδιά έχουν πρότυπο τους μπαμπάδες τους καί τους θεωρούν ήρωες,σαν τον Σούπερμαν,οι οποίοι έχουν μαγικές ικανότητες καί μπορούν να φέρουν εις πέρας καί την πιο δύσκολη αποστολή. Μα πάνω απ'όλα τους αγαπούν με ανιδιοτέλεια. Είναι τόσο σημαντικοί για εκείνα,όπως καί οι μαμάδες άλλωστε. Είναι το στήριγμά τους.
  Το παραμύθι μέσα από δώδεκα άθλους που θα χρειαστεί να φέρει εις πέρας ο μπαμπάς,διδάσκει τόσο στους μεγάλους,όσο καί στα μικρά παιδιά σημαντικά πράγματα για την ζωή που είτε τα έχουμε ξεχάσει,είτε δεν δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή. Μην φοβηθείτε. Ο λόγος του βιβλίου είναι εύθυμος καί οικείος,καθόλου κουραστικός,ή,βαρετός. Ειδικά,όταν χρησιμοποιούνται καί αυτές οι διασκεδαστικές λέξεις στα ονόματα καί στις περιγραφές των εικόνων,έχουν ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται στα πρόσωπα των αναγνωστών χαμόγελα ευτυχίας καί χαράς.
  Βρήκα,επίσης,πολύ εύστοχο το λογοπαίγνιο στον τίτλο του βιβλίου. Μέχρι σήμερα,γνώριζα από την ελληνική μυθολογία μόνο τους 12 άθλους του Ηρακλή. Να λοιπόν,που έμαθα καί τους 12 άθλους του μπαμπά που μπορεί να τον λένε κι εκείνον Ηρακλή,ή,να έχει οποιοδήποτε άλλο όνομα. Μην σας πώ,ότι αυτό καθιστά ακόμα πιο δελεαστικό το βιβλίο στα αυτιά των μικρών βιβλιόφιλων για να το επιλέξουν καί να το διαβάσουν. Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ καί το διάβασα απνευστί. Βρήκα εξαιρετική την δουλειά που έχει γίνει στην εικονογράφηση καί στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο όλο το κείμενο.
   Εγώ μπορεί να μην είμαι φανατική υποστηρίκτρια των παγκόσμιων ημερών,δεν παύει να είναι όμως,μία πολύ καλή αφορμή για να θυμηθείτε τι σημαίνουν εκείνοι για εσάς. Εγώ θεωρώ πως κάθε μαμά καί κάθε μπαμπάς γιορτάζουν καθημερινά από την στιγμή που έγιναν για πρώτη φορά γονείς. Τα παιδιά είναι ευλογία καί το πιο καλό δώρο που θα λάβουν ποτέ στην ζωή τους. Βέβαια,που καί που αξίζει να τους δείχνετε την αγάπη σας,κάνοντάς τους σημαντικά καί με νόημα δώρα. Γιατί όχι,να μην επιλέξετε να τους κάνετε δώρο το εν λόγω βιβλίο; Νομίζω πως θα ενθουσιαστούν καί θα αντιληφθούν το πόσο σημαντικοί είναι στην ζωή σας. Χαρούμενη γιορτή του πατέρα!
                                                           Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Ένοχος», απεκρίθη το Ηλιοδικείο και αποφάσισε την ποινή του μπαμπά: «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή. Θέλει 12 άθλους μεταμέλειας να κάνει ο μπαμπάς για να βγει ο ήλιος απ’ την προσωπική του φυλακή». Και ο μπαμπάς σκορπίστηκε στα ύστερα του κόσμου για να φέρει σε πέρας την αποστολή, για να φέρει πίσω τον ήλιο, για να φέρει πίσω τα χαμόγελα, για να φέρει το φέρι που θα τους πέρναγε απέναντι, ώστε να γυρίσουν οικογενειακώς σπίτι τους και να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά σχολείο να φέρουνε καλούς βαθμούς.

Μια νύχτα που δεν έλειπε κανένας απ’ το σπίτι, μια σκέψη τρύπωσε. Και έκανε γονείς και παιδιά να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνδημιουργήσουν... οικογενειακά. Έμπνευση, συνεργασία, συγγραφή γονιών και παιδιών από κοινού –για πρώτη φορά στο βόρειο ημισφαίριο της Γης– με αποτέλεσμα κάτι φανταστικό, με παιδικές ζωγραφιές, αφτιασίδωτες ιδέες, αφιλτράριστη ροή ανάμεσα στις όχθες του ποταμού ο οποίος ποτίζει την εύφορη γη της εκπαίδευσης και φέρνει πάντα πλούτο. Διδάγματα, παραδείγματα, αξίες με το πενάκι των μικρών κι ένα χεράκι των μεγάλων. 

ΙΔΕΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΡΛΑΣ(ΜΑΘΗΤΕΣ),ΗΛΙΑΣ ΓΚΑΡΛΑΣ(ΜΠΑΜΠΑΣ),ΡΟΗ ΧΑΪΛΑ(ΜΑΜΑ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ

                               
  
Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες Reviewed by Dominica on Ιουνίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.