Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Έλντυ Στεφάνου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Έλντυ Στεφάνου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ''Κατριόνα'' είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                      Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΕΛΝΤΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

                                               Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Ε.Σ. Έγραφα μικρές ιστορίες με εμένα και τις φίλες μου από τότε που ήμουν στο δημοτικό. Πάντα μου άρεσε να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί είτε γράφοντας είτε ζωγραφίζοντας. Όταν ήμουν 10 ετών είδα στο σινεμά την ταινία “Μικρές Κυρίες” και για κάποιο λόγο, βλέποντας την πρωταγωνίστρια, την Τζο, συνειδητοποίησα ότι η συγγραφή μπορεί να γίνει επάγγελμα, και από εκείνη τη μέρα το είχα βάλει σκοπό να τα καταφέρω κι εγώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Κατριόνα΄’’. Ποιό ήταν το αρχικό συναίσθημα που νιώσατε πιάνοντας στα χέρια σας το πρώτο αντίτυπο;

Ε.Σ. Τώρα θα με κοροϊδεύει η Αναστασία (Κορινθίου) αλλά από την ημέρα που έλαβα το email που μου έλεγε ότι ενδιαφέρονται για το βιβλίο μου, μέχρι και σήμερα το μόνο που της λέω είναι «Δεν το πιστεύω!!» 
Η μέρα που έλαβα το βιβλίο στα χέρια μου ήταν πολύ περίεργη γιατί ήταν μια στιγμή που την φανταζόμουν από τότε που άρχισα να γράφω το βιβλίο και ξαφνικά το ζούσα στ’ αλήθεια! Να σου πω... ακόμα δεν το πιστεύω! Το ξεφυλλίζω που και που και βλέπω όλες αυτές τις λέξεις που έβλεπα μόνο στην οθόνη του υπολογιστή μου τόσα χρόνια και είναι εξωπραγματικό... κυρίως όταν σκέφτομαι ότι το διαβάζουν κι άλλοι..!

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο σας ‘’Κατριόνα’’; Από πού εμπνευστήκατε την ιστορία του; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να το γράψετε;

Ε.Σ. Το βιβλίο είναι η ιστορία μιας κοπέλας από την Σκωτία, της Ρόρι, η οποία ζει μια ήρεμη ζωή με τους γονείς της, απόλυτα ικανοποιημένη από την καθημερινότητα της και τη ρουτίνα της ζωής της. Μέχρι που εμφανίζεται στο βιβλιοπωλείο που δουλεύει, ο Κάντμον ο οποίος όταν κερδίσει την εμπιστοσύνη της, της λέει πως στην πραγματικότητα κατάγεται από την Κατριόνα η οποία είναι μια μαγική χώρα σε έναν παράλληλο κόσμο με τον δικό μας. Είναι μια ιστορία με κεντρικό θέμα την αγάπη και το δέσιμο της οικογένειας και της φιλίας. 
Η ιστορία της Ρόρι, αν και με πολλές διαφορές από το τελικό αποτέλεσμα, μου είχε έρθει ως ιδέα όταν ήμουν ακόμα στο σχολείο. Έμπνευση έπαιρνα από απλά πράγματα που έβλεπα στην καθημερινότητα μου. Δηλαδή μπορεί να πηγαίναμε μια βόλτα με το αμάξι, να προσπερνούσαμε ένα περίεργο δέντρο και εγώ να έχτιζα στο μυαλό μου δέκα διαφορετικά σενάρια για το τί μπορεί να είναι αυτό το δέντρο και ποιος θα μπορούσε να ζει μέσα.
Το βιβλίο μου πήρε πολλά χρόνια να το τελειώσω, κοντά δεκαετία, και αυτό μόνο επειδή σταματούσα όταν έχανα την αυτοπεποίθηση μου και ήθελα να το παρατήσω. Όταν αποφάσισα να το τελειώσω, μου πήρε περίπου 3 μήνες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; 

Ε.Σ. Ναι,έχω φτάσει ήδη στη μέση και μπορώ να πω ότι αυτό το βιβλίο μου αρέσει περισσότερο γιατί τώρα είμαστε στην Κατριόνα και κάθε μέρα είναι και κάτι διαφορετικό. Νέοι χαρακτήρες, νέα τοπία. Ειλικρινά ανυπομονώ πάρα πολύ να το τελειώσω. 
Σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε περισσότερο τον κόσμο της Κατριόνα καθώς η μικρή παρέα ταξιδεύει  ψάχνοντας τον διάδοχο (sorry αν ειναι spoiler αλλα ευκαιρία να διαβάσετε το πρώτο χαχα). Θα δούμε χαρακτήρες που αφήσαμε στο πρώτο βιβλίο, θα γνωρίσουμε νέους χαρακτήρες και ειδικά τον Κόνερ που ανυπομονώ να τον γνωρίσετε! 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πότε περίπου θα έχουμε στα χέρια μας το δεύτερο μέρος της τριλογίας; 

Ε.Σ. Πρώτα ο Θεός, ελπίζω να βγει γύρω στις γιορτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

Ε.Σ. Θέλω να έχω την ευκαιρία να γράφω ιστορίες που θα κάνουν τον κόσμο ευτυχισμένο. Να νιώθουν πως αν διαβάσουν ένα βιβλίο μου,θα ξεχάσουν άγχη και προβλήματα έστω και για λίγο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Θα μπορούσατε να γράψετε ένα βιβλίο από κοινού με έναν άλλον συγγραφέα; Ναι,ή,όχι; Καί γιατί;

Ε.Σ. Ειλικρινά... δεν νομίζω. Ίσως να ήθελα να δοκιμάσω αλλά θα έπρεπε να γνωρίζω καλά το άλλο άτομο και να νιώθω πολύ άνετα μαζί του. Παράδειγμα,αν είχα μια ιδέα και μου την απέρριπτε,θα με πείραζε και την ίδια στιγμή αν το άλλο άτομο είχε μια ιδέα που δεν μου άρεσε,δεν θα τολμούσα να το πω. Οπότε μάλλον... όχι. Δύσκολα θα δεχόμουν. 

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Ε.Σ. Μου αρέσουν τα βιβλία που έχουν ωραίο τέλος, ευτυχισμένο. Ρομαντικά με καθημερινούς χαρακτήρες. Γενικά θέλω να διαβάζω βιβλία και να χαλαρώνω, γι'αυτό μου αρέσει πολύ να διαβάζω παιδικά βιβλία. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ,ή, δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Ε.Σ. Αν και είμαι πολύ λίγο καιρό στο χώρο, έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος στηρίζει και θέλει να στηρίζει νέους συγγραφείς. Τους αρέσει να προωθούν και να βοηθάνε νέους συγγραφείς να φανούν. Από την άλλη,βλέπω ξεκάθαρα ότι τα καταστήματα, ειδικά τα μεγάλα, προτιμούν να διαφημίζουν τους γνωστούς συγγραφείς, προφανώς γιατί είναι μια σίγουρη πώληση, έχουν ήδη κοινό. Αλλά αν αξίζει κάποιος δεν θα πάει χαμένος, το πιστεύω αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Ε.Σ. Ωχ... πως να διαλέξω ένα! Θα πω τη σειρά του Harry Potter! Τα έχω διαβάσει... ούτε ξέρω πόσες φορές. Αγαπημένοι συγγραφείς Sophie Kinsella και Roald Dahl.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Ε.Σ. Να διαβάζετε βιβλία. Πολλά! Να κρατάτε σημειώσεις συνέχεια, καλύτερα να έχετε και ένα σημειωματάριο μαζί σας πάντα. Και μην ακούτε κανέναν, τα όνειρα είναι για να τα ακολουθούμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν προσπαθήσεις,δεν θα καταφέρεις τίποτα.

                          Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

                                                 Ε.Σ. Κι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ!

                              Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                        Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                            https://dominicamat.blogspot.com/2020/07/blog-post_57.html

Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Έλντυ Στεφάνου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Έλντυ Στεφάνου Reviewed by Dominica on Ιουλίου 23, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.