Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ. Μια σχεδόν αληθινή ιστορία


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Η Μελίνα θεωρεί πως οι μπαμπάδες και οι μαμάδες φτιάχνουν ζεστή σοκολάτα και κουλουράκια, παίζουν με τα παιδιά τους και τα προστατεύουν από κάθε απειλή. Ούτε που φαντάζεται ότι μπορούν να αποτελέσουν οι ίδιοι απειλή για ένα παιδί. Η εικόνα αυτή σύντομα καταρρέει και η Μελίνα, που βρίσκεται ακόμα σε τρυφερή ηλικία, νιώθει ανυπεράσπιστη κι εγκλωβισμένη. Δεν αντέχει πια να κρατάει κρυφό ένα τόσο βαρύ μυστικό. Δεν αντέχει όμως και να το αποκαλύψει. Η ζωή της ανατρέπεται για άλλη μια φορά. Γιατί η ζωή είναι πάντα γεμάτη ανατροπές. Η Μελίνα θα τολμήσει να «μιλήσει» μόνο στον Τόνι, τον μικρό αρκούδο της, και στο καινούριο δερματόδετο ημερολόγιό της. Σε αυτό το ημερολόγιο, που αργότερα θα παραδώσει στον φίλο της τον Γρηγόρη, σπάει επιτέλους τη σιωπή της. Η ιστορία της Μελίνας είναι σκληρή αλλά και τρυφερή. Είναι μια ιστορία που δείχνει πως ο καθένας από μας κρύβει μέσα του περισσότερη δύναμη απ’ όση φαντάζεται. Είναι μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί. Θα μπορούσε να είναι αληθινή, αλλά θα μπορούσε να είναι και φανταστική. Ας πούμε πως είναι μια ιστορία σχεδόν αληθινή.''
                                                        (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Καθημερινά,σχεδόν,γινόμαστε αυτήκοοι μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης καί βίας σε παιδιά,εφήβους καί γυναίκες. Δεν το χωρά ο ανθρώπινος νούς ότι μπορεί κάποιοι/ες εκεί έξω να σκέφτονται καί να δρούν με τέτοιον διεστραμμένο τρόπο,χωρίς να αισθάνονται ενοχές,ούτε να δείχνουν την παραμικρή διάθεση για μεταμέλεια. Εύλογα θα μου πείτε,πως δεν τίθεται θέμα συγχώρεσης τέτοιων ειδεχθών,ποινικά κολάσιμων κατ΄εμέ,ασελγών πράξεων. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Εμείς,όμως,σαν πολιτισμένη κοινωνία,πρέπει να συσπειρωθούμε καί να προστατέψουμε τους γύρω μας. Πώς θα γίνει αυτό; Μα εξηγώντας πάντα με τον κατάλληλο τρόπο καί με επιχειρήματα από πολύ μικρή ηλικία στα παιδιά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Δυστυχώς,δεν έχουμε την δυνατότητα να τα αποτρέψουμε όλα. Εκεί είναι που επιβάλλεται να συμπαρασταθούμε στα θύματα καί να τα βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
  Υπάρχουν βιβλία που τα επιλέγουμε καί βιβλία που μας ''επιλέγουν'' εκείνα. Μόλις είδα τον τίτλο καί το εξώφυλλο του νέου νεανικού μυθιστορήματος της συγγραφέως κυρίας Άννας Βασιλειάδη,δεν προέβαλα καμία αντίσταση σε αυτήν την έλξη που μου εξέπεμπε. Η απόφασή μου,ή πιο σωστά η ''απόφασή'' του,να το επιλέξω καί να το διαβάσω,απέβη ''μοιραία''. Όπως σας έχω ξαναπεί,η φετινή χρονιά είναι γεμάτη από πολύ δυνατές συγκινήσεις που προέρχονται από εξαιρετικά βιβλία σαν κι αυτό.
  Η συγγραφέας κυρία Άννα Βασιλειάδη μέσα από την ιστορία του βιβλίου,που κάλλιστα θα μπορούσε να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα,αναφέρεται στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των εφήβων κοριτσιών είτε από πρόσωπα του συγγενικού,ή,φιλικού τους περιβάλλοντος,ή,από ξένους γι'αυτά ανθρώπους. Δεν το κάνει με τρόπο γραφικό,ή,απλά καί μόνο για να ''εντυπωσιάσει'' τους αναγνώστες. Αντιθέτως,με μεγάλη δεξιοτεχνία,προσοχή,σοβαρότητα καί σεβασμό αναδεικνύει ένα μείζονος σημασίας ζήτημα που ταλανίζει,όχι μόνο την χώρα μας,αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δεν εστιάζει σε αυτή καθ'εαυτή την κακοποίηση,μα στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει,τολμώ να πώ στοιχειώνει,το κάθε θύμα ξεχωριστά. Προσωπικά βρήκα σωστή αυτήν της την προσέγγιση καί επιλογή. Δεν νομίζω ότι χρειαζόταν να μπεί στην διαδικασία να αναφερθεί στις ακραίες εκείνες πράξεις. Είναι προτιμότερο να ακούγεται η φωνή των θυμάτων. Με αυτόν τον τρόπο,ίσως να απαλυνθεί κάπως ο πόνος τους καί εμείς να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε την στήριξη καί την αγάπη που χρειάζονται.
   Ο λόγος μπορεί να χαρακτηριστεί απλός,μεστός καί την ίδια στιγμή γεμάτος από συναισθήματα καί περιγραφικές εικόνες που τονίζουν την ένταση καί όλα όσα έζησε η πρωταγωνίστριά μας,η Μελίνα. H Μελίνα δεν είναι μόνο η ηρωίδα του βιβλίου. Στο πρόσωπό της συγκεντρώνονται όλα τα πρόσωπα των θυμάτων σεξουαλικής βίας. Γι'αυτόν τον λόγο,είναι απολύτως φυσιολογική καί δεδομένη η ταύτιση κάποιου θύματος με εκείνη. Βρήκα δε,πολύ εύστοχη την σκιαγράφηση καί προσέγγιση του χαρακτήρα καί του τρόπου σκέψης του έφηβου κοριτσιού. Το πως αναπτύσσει τις σχέσεις της με τους ανθρώπους γύρω της καί το πως προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.
  Το βιβλίο δεν έχει σκοπό να ξύσει παλιές πληγές καί να τις κάνει να ξαναματώσουν. Ουδέποτε,η συγγραφέας επιδίωκε κάτι τέτοιο. Από την μία μεριά,προσπαθεί να ''βάλει'' τους αναγνώστες μέσα στα παπούτσια των θυμάτων,ώστε να κατανοήσουν τον πόνο τους καί να μοιραστούν μαζί τους τον σταυρό που κουβαλάνε. Κι από την άλλη,επιθυμεί να πεί στα θύματα να μην νιώθουν ενοχές για ό,τι τους συνέβη. Σε καμία των περιπτώσεων δεν φταίνε εκείνα. Δεν πρέπει να ντρέπονται για ό,τι πέρασαν. Ποτέ δεν πρέπει να πειστούν ότι από εκείνα προκλήθηκαν όλα. Άλλοι είναι οι ένοχοι καί τους αξίζει πολύ μεγάλη τιμωρία.
  Ξέρετε τί δεν μπορεί να συλλάβει ο νούς μου; Πως γίνεται να υπάρχουν γονείς που τα παιδιά τους να έχουν πέσει θύματα κακοποίησης κι ενώ εκείνα να το μοιράζονται μαζί τους,είτε να μην τα πιστεύουν καί να ισχυρίζονται πως τάχα τα έβγαλαν όλα από το μυαλό τους,ή,μάλλον παρεξήγησαν,είτε να εθελοτυφλούν. Το θεωρώ αδιανόητο. Συγγνώμη,μα κάτι τέτοιοι άνθρωποι δεν πρέπει να γίνονται γονείς. Ευτυχώς,θέλω να πιστεύω,πως αυτοί είναι η μειονότητα.
  Το βιβλίο κλείνει με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πώς θα γίνει αυτό; Με το να υπάρχουν πάντα δίπλα μας άνθρωποι που μας αγαπάνε καί μας στηρίζουν. Δεν μας κρίνουν καί συμπαραστέκονται σε κάθε δυσκολία που μπορεί να συναντήσουμε στην ζωή μας. Πρέπει να πεισμώσουμε καί θα τα καταφέρουμε. Το ''τέρας'' θα μας έχει νικήσει,όταν δεν θα μπορέσουμε να το αντικρίσουμε ποτέ κατάματα. Για να βγούμε όλοι νικητές/τριες,θα πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας. Να απαλλαγούμε από το βάρος του,είτε μιλώντας στους δικούς μας ανθρώπους,είτε σε κάποιον ειδικό,είτε προφυλάσσοντας τα μελλοντικά εν δυνάμει θύματά του. Πιστέψτε στην δύναμη που έχετε μέσα σας. Είναι πολύ περισσότερη από ό,τι έχετε φανταστεί.
  Δεν θα μακρυγορήσω παραπάνω,γιατί θεωρώ ότι είναι περιττό. Το βιβλίο,όπως αντιληφθήκατε,μου άρεσε πάρα πολύ καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μπορεί κάλλιστα να διαβαστεί κι από εφήβους 15 χρονών κι άνω. Αναζητήστε το!
                                                          Καλά σας αναγνώσματα!

Υ.Γ. Η σειρά Big Bang Books αγκαλιάζει σύγχρονα μυθιστορήματα που απευθύνονται σε νεαρούς αναγνώστες, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον τους και τροφοδοτούν τους προβληματισμούς τους γύρω από θέματα που τους απασχολούν.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ


 
 
 

Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ. Μια σχεδόν αληθινή ιστορία Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ. Μια σχεδόν αληθινή ιστορία Reviewed by Dominica on Ιουλίου 01, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.