Πανδώρα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Παρατηρώ τους σημερινούς εφήβους να διαθέτουν πολύ χρόνο στην ενασχόλησή τους με προϊόντα τεχνολογίας,αντί να διαβάζουν βιβλία. Πώς γίνεται να θέλουμε να μιλήσουμε για τους μελλοντικούς ενήλικες βιβλιόφιλους,εάν από αυτήν την ηλίκια στην οποία βρίσκονται τα παιδιά,δεν μυηθούν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων; Χαίρομαι,λοιπόν,όταν μου δίνεται η ευκαιρία κι ανακαλύπτω όλο καί περισσότερα βιβλία που απευθύνονται σε εφήβους.
  Σήμερα έχω την χαρά να σας μιλήσω για ένα βιβλίο φαντασίας που απευθύνεται σε εφήβους,γιατί όχι καί σε ενηλίκους που θα επιθυμούσαν να έρθουν σε επαφή με το αντίστοιχο είδος. Η συγγραφέας κυρία Φανή Τερζόγλου,την οποία θα την γνωρίζετε μέσα από το πλούσιο συγγραφικό της έργο,όσον αφορά την παιδική λογοτεχνία,επανέρχεται δυναμικά με ένα βιβλίο φαντασίας διαφορετικό από τα προηγούμενά της. Ο λόγος για το βιβλίο ''Πανδώρα'',το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λυκόφως.
  Για μένα ήταν η πρώτη επαφή με την γραφή της συγγραφέως καί μπορώ να πώ ότι μου άρεσε πάρα πολύ ο λόγος της καί ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνει τις σκέψεις της πάνω στο χαρτί. Χρησιμοποιεί απλό,οικείο λεξιλόγιο,απαλλαγμένο από επαναλήψεις,ή,τάσεις εντυπωσιασμού. Η εξιστόρηση της ιστορίας γίνεται με απόλυτα ομαλό τρόπο καί αυξάνει σε ένταση κι αγωνία όση ακριβώς χρειάζεται- χωρίς υπερβολές. Κυλάει σαν ένα ήρεμο ποτάμι που γίνεται πιο χειμαρρώδες πλησιάζοντας στην ακτή. 
  Ένα επιπλέον στοιχείο του βιβλίου,που μου άρεσε πολύ,ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η συγγραφέας την ψυχολογία των εφήβων καί μπαίνει στην θέση τους. Αναφέρεται στα όποια προβλήματα τους προβληματίζουν,τις διαπροσωπικές τους σχέσεις,την φιλία,τον σχολικό εκφοβιμό,μα καί το πρώτο καρδιοχτύπι. Κι όλα αυτά γίνονται πιο έντονα από το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετείται η ιστορία του βιβλίου. Τί θέλω να πώ με αυτό; Η υπόθεσή του μιλάει για καθημερινούς εφήβους,εθισμένους στα video games,που ξαφνικά θα δούν μπροστά τους πολλά από αυτά που βλέπουν στα παιχνίδια που παίζουν καί θα γίνουν κι εκείνοι με την σειρά τους ήρωες σε ένα παρόμοιο παιχνίδι,αυτήν,όμως,την φορά στην πραγματική τους ζωή.
  Η συγγραφέας δίνει στους αναγνώστες μία βατή κι ενδιαφέρουσα ιστορία,τολμώ να πώ θελκτική,για το κοινό στο οποίο απευθύνεται καί αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις. Εγώ για να είμαι ειλικρινής,το βιβλίο το ρούφηξα μέσα σε λίγη ώρα καί θα ήθελα να δώ μελλοντικά το πως θα εξελιχθεί όλη η υπόθεσή του.
  Εάν ψάχνετε βιβλία για εφήβους,είτε πρόκειται για τα δικά σας παιδιά,είτε επιθυμείτε να τα προσφέρετε ως δώρα,το βιβλίο ''Πανδώρα'' είναι μία εξαιρετική πρόταση. Είναι άκρως ευανάγνωστο καί αξιόλογο. Προσεγμένο από όλες τις απόψεις. Αξίζει να το αναζητήσετε!
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ζωή του έφηβου Νικ Λάντερ κυλάει βαρετά σε μία μικρή πόλη των ΗΠΑ. Κάτι συνταρακτικό θα συμβεί, όμως, ένα σαββατόβραδο. Μέσα στην καταιγίδα, στην οροφή του γκαράζ του σπιτιού του θα προσγειωθεί ένα ασυνήθιστο σκάφος που μεταφέρει ένα εκθαμβωτικό πλάσμα: την Πανδώρα, μία νεαρή ταξιδιώτισσα του Διαστήματος που έχασε τον δρόμο της. Για την Πανδώρα, με τη συνδρομή του Νικ και του αστροφυσικού Τζέιμς Χάμτον, μόλις αρχίζει ο αγώνας να επιβιώσει στην ατμόσφαιρα της Γης που δεν είναι και τόσο φιλική. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτή η δυσκολία, η Πανδώρα πρέπει και να κρύβεται από τους πράκτορες ισχυρών κρατών που έχουν εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό για να την βρουν. Θα καταφέρει η Πανδώρα να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες; Θα μπορέσει να νικήσει τους διώκτες της; Θα βρει τρόπο να επιστρέψει στον πλανήτη της, τον Τζέμινι, ο οποίος πολιορκείται από πολεμοχαρείς γείτονες; Θα ενώσει ο έρωτας έναν νεαρό γήινο και μια υπεράνθρωπη εξωγήινη; Όλα αυτά τα ερωτήματα, ανατροπές και συνταρακτικές αποκαλύψεις κρατούν καθηλωμένους τους αναγνώστες του μυθιστορήματος της Φανής Τερζόγλου Πανδώρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΑΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ
Πανδώρα Πανδώρα Reviewed by Dominica on Ιουλίου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.