Στίγμα θανάτου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Εάν θέσετε,σε μερίδα βιβλιόφιλων,το ερώτημα γιατί επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία που να ανήκουν στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας,θα λάβετε αρκετές απαντήσεις. Οι περισσότερες,όμως,θα συγκλίνουν στα εξής σημεία,ότι τους δίνεται η ευκαιρία να βρούν την λύση σε διάφορα εγκλήματα,ότι είναι βέβαιοι/ες για την απόδοση της δικαιοσύνης καί τελικά,''παιδεύουν'' με ευχάριστο κι εποικοδομητικό τρόπο το μυαλό τους. Εγώ θα πρόσθετα,επίσης,την έξαψη καί χαρά που μου προσφέρουν με την ανάγνωσή των.
  Πέρασε κάμποσος καιρός από την τελευταία φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να διάβασω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα καί να σας το παρουσίασω μέσω του blog μου. Κάλλιο αργά,παρά ποτέ τολμώ να πώ. Αφού,η σημερινή μου γνωριμία με την γραφή του συγγραφέα κυρίου Αλκιβιάδη Σκουλά καί το πρώτο του βιβλίο,με τίτλο ''Στίγμα θανάτου'' στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
  ''Στίγμα θανάτου'',όπως προείπα ο τίτλος του κι αμέσως έσπευσα να ανακαλύψω το τι κρυβόταν πίσω από αυτόν. Ένας τίτλος λιτός κι εύηχος που ''μένει'' στο νού των αναγνωστών. Εγώ συνειρμικά έκανα την σκέψη πως αυτό το στίγμα ήταν το χαρακτηριστικό σημάδι που αφήνουν οι δολοφόνοι. Κάτι σαν ένα είδος προσωπικής σφραγίδας,που τους καθιστά μοναδικούς καί τους διαχωρίζει από άλλους. Καί κάπως έτσι σαν άλλος Θησέας έπιασα την άκρη από τον μίτο της Αριάδνης που θα με οδηγούσε στην επίλυση της ιστορίας.
   Πάντα χαίρομαι να ανακαλύπτω νέους συγγραφείς που έχουν μία πολύ καλή βάση με δυνατότητες εξέλιξης μελλοντικά. Αν καί μιλάμε για το ντεμπούτο του στην λογοτεχνία,ο συγγραφέας κύριος Αλκιβιάδης Σκουλάς,για μένα,κερδίζει το στοίχημα καί μας κάνει να περιμένουμε περισσότερα από εκείνον. Ο λόγος του είναι στρωτός καί συνεχόμενος. Ενισχύεται από καθημερινό λεξιλόγιο το οποίο προσαρμόζεται στο ποιος μιλάει κάθε φορά,γρήγορους διαλόγους καί μικρά,περιεκτικά κεφάλαια,τα οποία βοηθούν στην ομαλή εξέλιξη της υπόθεσης.
  Στην χώρα μας δεν είναι πολλά τα περιστατικά ύπαρξης κατά συρροή δολοφόνων καί όταν τυγχάνει να ακούμε κάποιο ανάλογο γεγονός,μας γεννάται στην ψυχή το αίσθημα του φόβου,μήπως υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι κάποιος που γνωρίζουμε,ή,μένει κοντά μας,ή,στην χείριστη περίπτωση να είμαστε πιθανά εν δυνάμει θύματά του. Το αίσθημα της επιβίωσης το έχουμε από την στιγμή που γεννιόμαστε καί ποτέ δεν το αποβάλλουμε.
  Τί μπορεί να οπλίζει το χέρι ενός ανθρώπου καί να σκορπά τον θάνατο γύρω του; Μήπως κάποια ψυχική ασθένεια; Ένα παλαιότερο,τραγικό του βίωμα; Η ανάγκη για εκδίκηση; H αρρωστημένη σκέψη πως με αυτόν τον τρόπο θα γίνει διάσημος; Η απόγνωση για απόδοση δικαιοσύνης; 'Ενα πάντρεμα κάποιων εξ αυτών,ή,τίποτα απολύτως; Σε αυτές τις ερωτήσεις,την κάλλιστη απάντηση θα μας τις έδινε κάποιος ειδήμων. Εμάς μας μένει μόνο να το αναλογιζόμαστε. Σε καμία των περιπτώσεων,βέβαια,δεν δικαιολογείται η αφαίρεση μίας,ή,περισσοτέρων ανθρώπινων ζωών από κάποιον άλλον άνθρωπο. Εάν ο καθένας έπαιρνε το νόμο στα χέρια του,θα γινόμασταν ζούγκλα καί τίποτα δεν μας ξεχώριζε από τα θηρία.
  Στα θετικά του βιβλίου προστίθενται η αγωνία,το σασπένς,η συνεχόμενη δράση,η εξαιρετική σκιαγράφηση καί απόδοση των χαρακτήρων των -εγώ δεν θα άλλαζα κάτι πάνω τους- καί ο τρόπος που επιλέγει ο συγγραφέας να κλείσει την υπόθεση. Θα επιθυμούσα να ξαναδώ τον επιθεωρητή Τζέικ Φοξ σε νέες περιπέτειες. Μου άρεσε πολύ ο εναλλακτικός χαρακτήρας του. Δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με τον καθωσπρέπει αστυνομικό,ούτε με τον κακό αστυνομικό,ούτε ευτυχώς καί με εκείνον που φέρει τα δικά του προσωπικά θέματα(ψυχολογικά ή μη) ο οποίος πιθανότατα να μην μου ήταν τόσο αρεστός. Είναι ό,τι πιο ρεαλιστικό θα επιθυμούσα για έναν ήρωα αστυνομικού μυθιστορήματος.
   Εάν δεν το έχετε διαβάσει έως τώρα,δώστε του μία ευκαιρία. Πιστεύω ότι θα σας αρέσει. Εμένα μου κράτησε πολύ όμορφη συντροφιά όσο διήρκησε η ανάγνωσή του.
                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η φιλήσυχη κοινωνία του Ρόξβιλ, που δεν είναι συνηθισμένη στο έγκλημα, είναι το περιβάλλον μέσα στο οποία εκτυλίσσεται η υπόθεση του αστυνομικού θρίλερ του Αλκιβιάδη Σκουλά «Στίγμα θανάτου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ο ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου στο Ρόξβιλ βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Ο επιθεωρητής Φοξ δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι ο φόνος δεν σχετίζεται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αλλά με κάτι βαθύτερο και σκοτεινό. Λίγες ημέρες αργότερα, ένας ακόμα πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί σε όσα απασχολούν τον επιθεωρητή: ένας άντρας χάνει τη ζωή του σε τροχαίο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν προμελετημένο έγκλημα. Όσο ο Φοξ προσπαθεί να εξιχνιάσει τις δύο υποθέσεις, την κλειστή κοινωνία του Ρόξβιλ συγκλονίζει άλλη μία δολοφονία. Κι ενώ τα κομμάτια του παζλ που καλείται να συνθέσει ο επιθεωρητής αυξάνονται, καθήκοντα αρχηγού στο τοπικό αστυνομικό τμήμα αναλαμβάνει η Εύα Κρουζ, η οποία ξυπνάει στον Τζέικ Φοξ μνήμες από το παρελθόν. Και το Ρόξβιλ βυθίζεται στο σκοτάδι του μυστηρίου…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ
  
  

Στίγμα θανάτου Στίγμα θανάτου Reviewed by Dominica on Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.