Ευγενία Γκραντέ - Μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία(μέρος 2ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Δεύτερη ημέρα του μίνι αφιερώματος στην κλασική,ξένη λογοτεχνία καί σας παρουσιάζω το βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Ονορέ Ντε Μπαλζάκ,με τίτλο ''Ευγενία Γκραντέ''. Ένα βιβλίο,που όπως εύκολα κάποιος/α μπορεί να αντιληφθεί από τον τίτλο του,βασίζεται στην ιστορία της κεντρικής του ηρωϊδας Ευγενίας Γκραντέ. Για πολλούς καί πολλές,εκεί έξω,θεωρείται ως το κάλλιστο έργο του συγγραφέα. Αρκεί καί μόνο να σκεφτούμε ότι γράφτηκε τον 19ο αιώνα καί έχει ως πρωταγωνίστρια μία γυναίκα,το όνομα της οποίας τοποθετείται καί ως τίτλος του βιβλίου. Φαντάζει ριζοσπασπικό καί ρηξικέλευθο σαν τόλμημα για τα δεδομένα της τότε εποχής.
   Βασικός σκοπός αυτών των θεματικών ημερών είναι,μέσω των συγκεκριμένων αφιερωμάτων,το αναγνωστικό κοινό να έρθει σε επαφή με ξεχωριστά έργα της κλασικής/ξένης λογοτεχνίας καί να αναδειχθεί η διαχρονική τους ομορφιά. Γι'αυτόν τον λόγο,θα μου επιτρέψετε να μην σας κάνω μακροσκελείς αναλύσεις αυτών,μα πιο περιεκτικές κριτικές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε να διαβάσετε κάποιο εξ αυτών,ή,καί όλα,σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει έως τώρα. Δείτε το σαν έναν φόρο τιμής στο εκάστοτε λογοτεχνικό είδος.
   Ας περάσουμε τώρα στο έργο ''Ευγενία Γκραντέ''. Ο συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου του επιχειρεί να προσεγγίσει το ζήτημα της αστικής τάξης καί τον τρόπο που επέλεγαν να ζούν καί να δρούν,όσοι κι όσες ανήκαν σε αυτή,εκείνη την εποχή. Με λόγο άλλοτε πιο ήπιο,άλλοτε πιο θεατρικό καί άλλοτε πιο ορμητικό,καυτηριάζει τα κακώς κείμενα καί τις συνήθειες των αστικών οικογενειών. Αποδεικνύεται,περίτρανα,πως κύριο μέλημά τους ήταν μόνο η οικονομική επιφάνεια καί το ''φαίνεσθαι''. Δεν ενδιαφερόντουσαν για ό,τι πραγματικά άξιζε καί έμοιαζαν κενοί/ες συναισθημάτων. Όλα γινόντουσαν με σκοπό την ικανοποίηση του προσωπικού τους οφέλους. Εδώ,να σας πώ ότι ο συγγραφέας έχει κάνει μία πολύ καλή καί λεπτομερειακή σκιαγράφηση,πλείστων,των χαρακτήρων των ηρώων. Το λεξιλόγιο είναι οικείο καί προσαρμοσμένο στην εποχή που γράφτηκε το μυθιστόρημα καί σε συνδυασμό με τις πλούσιες εικόνες,καθιστούν το βιβλίο ευανάγνωστο.
   Το βιβλίο φέρει τον τίτλο ''Ευγενία Γκραντέ'' καί θα ήταν μεγάλο μου σφάλμα,αν δεν αναφερόμουν στην κύρια πρωταγωνίστριά του,την ίδια την Ευγενία Γκραντέ. Αρχικά να σας πώ,ότι δεν υπάρχει κάτι που θα άλλαζα πάνω της. Είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τον χρόνο καί τον τόπο που διαδραματίζεται όλη η πλοκή του βιβλίου. Στο πρόσωπό της,κατά την απόψή μου,συγκεντρώνονται έννοιες αντιφατικές. Από την μία υπάρχει η ήρεμη,αφελής καί συνεσταλμένη δεσποινίδα,που έχει μάθει να συμπεριφέρεται με τους κανόνες που της έχουν ορίσει,καί από την άλλη η γυναίκα που νιώθει έντονα συναισθήματα,διεκδικεί καί ενδιαφέρεται πραγματικά για τους γύρω της,βάζοντας στην άκρη το προσωπικό της συμφέρον,φορώντας,όμως,ένα ψυχρό προσωπείο που την βοηθά να αντέξει... Όλο αυτό ακούγεται ενδιαφέρον καί δελεαστικό στα αυτιά μου. Εσείς τί λέτε;
   Το βιβλίο το διάβασα καί μου γέννησε σκέψεις καί προβληματισμούς. Σίγουρα,δεν μου πέρασε αδιάφορο. Μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί σας το προτείνω.
                                                                  Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                         ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο συγγραφέας της Ανθρώπινης κωμωδίας, ο χειμαρρώδης εικονογράφος της κοινωνίας του 19ου αιώνα και ιστορικός των ηθών της, πλάθει έναν από τους καλύτερους χαρακτήρες του και τον αφήνει να βυθιστεί, έως την απόλυτη λησμονιά, στην άβυσσο μιας σπαραγμένης ζωής.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΟΝΟΡΕ ΝΤΕ ΜΠΑΛΖΑΚ(Honoré de Balzac)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Eugénie Grandet

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κ.Θ. ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ & ΣΤΑΝΤΗΣ ΡΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ

  

Ευγενία Γκραντέ - Μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία(μέρος 2ο) Ευγενία Γκραντέ - Μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία(μέρος 2ο) Reviewed by Dominica on Αυγούστου 11, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.