Ανεμοδαρμένα Ύψη - Μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία(μέρος 3ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Συνεχίζοντας το μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία,σειρά έχει ένα από τα πιο σπουδαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο λόγος,φυσικά,για το βιβλίο της διακεκριμένης συγγραφέως κυρίας Έμιλυ Μπροντέ,με τίτλο ''Ανεμοδαρμένα Ύψη''. Ένα μυθιστόρημα επιβλητικό,αρχής γενομένης από τον τίτλο του. Ένα μυθιστόρημα που επιβάλλεται να διαβαστεί από όλους κι όλες. Ποιός το είπε ότι τα κλασικά είναι ξεπερασμένα; Αρκεί να σκεφτείτε πως το παρόν έργο γράφτηκε από μία γυναίκα στις αρχές του 19ου αιώνα καί ακόμα μιλάμε γι'αυτό. Μάλιστα,δεν είναι τυχαίο πως έχουν γυριστεί πολλές κινηματογραφικές ταινίες βασιζόμενες στην υπόθεσή του. Δεν σας κρύβω πως θα ήθελα να δώ κάποια εξ αυτών. Να ανακαλύψω με ποιους τρόπους,ο εκάστοτε σεναριογράφος καί σκηνοθέτης προσεγγίζουν καί δίνουν μορφή στους ήρωες καί αναπαραστούν την ιστορία στην μεγάλη οθόνη.
  Η συγγραφέας με ευφυή τρόπο καί με μεγάλη δεξιοτεχνία,η οποία βασίζεται στην ευγλωττία της καί την σωστή χρήση της γλώσσας καί των εκφραστικών μέσων,προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο γεμάτο από συναισθήματα καί προβληματισμούς. Εσκεμμένα,αποτινάσσει από πάνω της τον ρομαντισμό που διέκρινε όλες τις γυναίκες της εποχής,''επαναστατεί'' καί υιοθετεί ένα πιο έντονο ύφος. Δίνει τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις καί δεν ωραιοποιεί τίποτα. Σκοπός της να καταδείξει τα κακώς κείμενα καί τα αρνητικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Ο λόγος της είναι στρωτός καί κλιμακώνεται σε ένταση,καθώς κυλούν οι σελίδες του βιβλίου. Τον εμπλουτίζει με όμορφο λεξιλόγιο,που αρμόζει σε μία γυναίκα της εποχής,καί με περιγραφικές εικόνες που δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας σε όλο το κείμενο.
   ''Ανεμοδαρμένα Ύψη'' ο τίτλος του βιβλίου καί το όνομα της μίας εκ των δύο κατοικιών όπου θα λάβουν χώρα τα γεγονότα. Καθόλου τυχαία η επιλογή του,κατά την άποψή μου. Αέρας δυνατός θα φυσήξει καί θα ''χτυπήσει'' αλύπητα όλους όσους μένουν εκεί. Θα τους πονέσει καί θα τους αφήσει με ανοικτές καί αόρατες,την ίδια στιγμή,πληγές. Θα είναι τέτοια η λύσσα του,που τίποτα δεν θα μοιάζει πως θα μπορεί να του αντισταθεί... 
   Οι οικογένειες είναι μικρογραφίες των κοινωνιών. Καί όπως κάθε κοινωνία,συνταράσσονται από ΄ίντριγκες,μυστικά,πάθη,έντονα συναισθήματα,όπως είναι ο έρωτας καί το μίσος,πόνο,απελπισία μα καί ελπίδα. Η συγγραφέας μέσα από την οξυδερκή σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων της,όχι μόνο αναδεικνύει όλα τα παραπάνω,αλλά δίνει τα ήθη εκείνης της εποχής. Μίας εποχής,που κατ΄εμέ,την διακρίνει μία τραγικότητα κι ανειλικρίνεια. Δεν διεκδικούν ό,τι πραγματικά λαχταρούν. Καί αν τύχει να ψάξουν αυτό που διακαώς επιθυμούσαν,έχαναν εντέλει την ομορφιά καί την ουσία του.
    Κλείνοντας κάπου εδώ την αναφορά μου στο βιβλίο,δηλώνω ασφυκτικά γεμάτη από σκέψεις καί γοητευμένη από την γραφή της. Υποκλίνομαι μπροστά στο ταλέντο της συγγραφέως. Αξίζει να το αναζητήσετε κι εσείς.
                                                                 Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                       ΠΕΡΙΛΗΨΗ 

Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» είναι το σπίτι της παλαιάς οικογένειας των Έρνσω στην αγγλική ύπαιθρο του Γιόρκσαϊρ. Είναι η σκηνή όπου εκτυλίσσεται η δραματική ιστορία της οικογένειας, που σαρώνεται από μίση, έρωτες και θανάτους. Η αφήγηση της Έμιλυ Μπροντέ και οι χαρακτήρες που πλάθει παραπέμπουν στις μεγάλες εμπνεύσεις της τραγωδίας. Με τις μακρινές καταβολές του βυθισμένες στο πνεύμα του αγγλικού Ρομαντισμού, το έργο εικονογραφεί μοναδικά το μεγαλείο και την απελπισία των ανθρώπινων παθών.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΜΙΛΥ ΜΠΡΟΝΤΕ( Emily Brontë)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Wuthering Heights

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ




    

Ανεμοδαρμένα Ύψη - Μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία(μέρος 3ο) Ανεμοδαρμένα Ύψη - Μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία(μέρος 3ο) Reviewed by Dominica on Αυγούστου 12, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.