Υπερηφάνεια και προκατάληψη - Μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία(μέρος 4ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Τέταρτη καί τελευταία ημέρα του μίνι αφιερώματός μου στην κλασική,ξένη λογοτεχνία καί θεωρώ πως η επιλογή του σημερινού βιβλίου,που θα σας παρουσιάσω,πρόκειται για τον κάλλιστο ''επίλογο''. Θα φάνταζε σαν μία υποτυπώδη ''ιεροσυλία'',αν σε αυτό το αφιέρωμα,δεν έκανα μία αναφορά σε μία εκ των σπουδαιοτέρων γυναικών συγγραφέων καί κάποιο έργο της. Ο λόγος για το μυθιστόρημα ''Υπερηφάνεια και προκατάληψη'' της συγγραφέως κυρίας Τζέην Ώστεν. Ένα βιβλίο που διαβάζεται με την ίδια λαχτάρα από το αναγνωστικό κοινό,ακόμη καί σήμερα. Ένα βιβλίο που ήρθε να ''ταράξει'' τα νερά του ρομαντισμού,φέρνοντας μαζί του τον ρεαλισμό στις ιστορίες των μυθιστορημάτων καί έδωσε νέα πνοή ζωντάνιας καί αναζωογόνησης στην αγγλική λογοτεχνία. Άρα,μιλάμε για μία πρωτοπόρο συγγραφέα στο είδος της.
  Με ήρωες αληθοφανείς,αντίθετους από τους Σαιξπηρικούς,που μπορούν εύκολα να προσεγγιστούν από το αναγνωστικό κοινό,το βιβλίο είναι άκρως ευανάγνωστο καί oικείο. Δεν το διακρίνει ο ξύλινος,μονότονος λόγος,μα ένας αναζωογονητικός καί πιο εκμοντερνισμένος,ο οποίος καθιστά καινοτόμα αυτήν την επιλογή της συγγραφέως. Οι εικόνες είναι πολλές καί γλαφυρές. 
  Η οπτική ματιά της συγγραφέως είναι σκωπτική καί απαλλαγμένη από το περιττό συναίσθημα,όπου πρέπει. Σπάει τα δεδομένα της εποχής σχετικά με την άποψη για την θέση της γυναίκας αναφορικά με το ζήτημα του γάμου καί του έρωτα. Αρκετά θαραλλέο εκ μέρους της να πάει ''κόντρα'' στο κατεστημένο.
  Στα υπέρ της γραφής της συγγραφέως η λεπτομερής καί εις βάθος σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων της. Τους προβάλει μπροστά στα μάτια του αναγνωστικού κοινού απογυμνωμένους από φιοριτούρες καί ωραία ενδύματα. Στέκουν μπροστά μας απόλυτα εκτεθειμένοι καί μπορούμε να δούμε βαθειά μέσα στην ψυχή τους. Δεν μπορούν να κρυφτούν καί οι μύχιες σκέψεις καί προκαταλήψεις τους ξεπηδούν ανεμπόδιστες. Όλο αυτό μοιάζει σαν μία προσπάθεια της συγγραφέως να σατιρίσει την εποχή που ζούσε,τα ήθη καί τα έθιμα των ανθρώπων,μα κυρίως τις ανθρώπινες σχέσεις καί το πως αυτές διαμορφωνόντουσαν.
   Για μένα το συγκεκριμένο βιβλίο συγκαταλέγεται στην λίστα με τα κάλλιστα βιβλία που έχω διαβάσει έως καί σήμερα. Αν καί η ιστορία του διαδραματίζεται 200 χρόνια πρίν από την δική μας εποχή,πολλά από αυτά που αναφέρονται μέσα έχουν μία διαχρονικότητα,που δύσκολα θα χαθεί. Είμαι πεποισμένη πως μελλοντικά,όχι μόνο θα το ξαναδιαβάσω με τον ίδιο ζήλο,μα θα αναζητήσω κι άλλα έργα της ιδίας. Γιατί όχι κι εσείς;
                                                          Καλά σας αναγνώσματα!

Υ.Γ. Κάπου εδώ να σας πώ ένα πολύ μεγάλο ''ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ'' για την αγάπη καί την αποδοχή που δείξατε σε αυτήν την νέα στήλη αφιερωμάτων. Ευελπιστώ να το ευχαριστηθήκατε όπως εγώ. Μείνετε συντονισμένοι/ες γιατί έπεται καί συνέχεια.

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κωμωδία ηθών, αποκαλυπτική πολλών από τις σημαντικότερες πλευρές της ζωής στην Αγγλία του 1800. Μια γυναίκα προσπαθεί μέσα από τον έρωτα και τον γάμο να ανακαλύψει τον εαυτό της. Ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της Τζέην Ώστεν, όπου μέσα από μιαν ιστορία χτισμένη πάνω στα γνώριμα μοτίβα της –έρωτας και γάμος, ελπίδες και διαψεύσεις– και σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη σοβαρότητα και τη σάτιρα, η συγγραφέας αναδεικνύεται σε ιστορικό και ηθογράφο της αγγλικής μεσοαστικής τάξης του ύστερου 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΖΕΗΝ ΩΣΤΕΝ( Jane Austen)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Pride and Prejudice

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ν. ΜΑΡΓΑΡΙΝΟΣ
    
   
   
   

Υπερηφάνεια και προκατάληψη - Μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία(μέρος 4ο) Υπερηφάνεια και προκατάληψη - Μίνι αφιέρωμα στην κλασική,ξένη λογοτεχνία(μέρος 4ο) Reviewed by Dominica on Αυγούστου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.