Ο άνδρας με τα 6 τατουάζ




Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Ένα ψυχολογικό και αστυνομικό θρίλερ, βασισμένο στη ζωή ενός κατά συρροή δολοφόνου, είναι το μυθιστόρημα της ψυχολόγου Ελένης Πούλιου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, με τίτλο "Ο άνδρας με τα 6 τατουάζ". Με έξοχες και ακριβείς περιγραφές, η συγγραφέας ταξιδεύει τον αναγνώστη και τον μεταφέρει σε μία συναρπαστική εποχή.
Βερολίνο, 1928-1929, Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Ένας δράστης δολοφονεί οκτώ άντρες. Τρεις αστυνομικοί, ο Πάουλ Κρούγκερ, ο Γκερτ Κράους και η Ελίζα Στάην, ερευνούν την υπόθεση. Οι έρευνες επικεντρώνονται γύρω από έναν συγκεκριμένο ύποπτο, τον Ρώσο ζωγράφο και πρώην κατάδικο, Μαξίμ Ζουκόφσκι, που ομολογεί την ενοχή του. Ωστόσο, οι δολοφονίες συνεχίζονται, ενώ η αστυνόμος Στάην λαμβάνει ανώνυμες επιστολές, με τις οποίες ο αποστολέας ξετυλίγει κομμάτι-κομμάτι το οδυνηρό παρελθόν του. Μέχρι που ένα λάθος του ιατροδικαστή, αποκαλύπτει την αλήθεια. Και η Στάην θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα.''
(Περίληψη οπισθοφύλλου)

Η τέχνη της δερματοστιξίας(τατουάζ) είναι γνωστή σχεδόν εξ αρχαιοτάτων χρόνων καί εμπεριέχει μέσα της πολλούς συμβολισμούς καί μηνύματα,οι οποίοι χρειάζονται ειδική αποκρυπτογράφηση καί μελέτη για να μπορέσουμε να ''σπάσουμε'' τους κώδικες καί να αντιληφθούμε το τι κρύβεται πίσω από αυτούς. Με το πέρασμα των ετών,τα τατουάζ απέκτησαν μία αρνητική φήμη καί ταυτίστηκαν με πειρατές καί ναυτικούς,χρήστες παράνομων ουσιών,καθώς καί με καταδίκους φυλακών. Το να έχει κάποιος/α κοσμήσει το σώμα του με τατουάζ,μέχρι καί πρίν λίγα χρόνια,θεωρείτο θέμα ταμπού καί τον/την ακολουθούσαν διόλου τιμητικές ''ταμπέλες''. Βέβαια,αυτό έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό,αν καί οι προκαταλήψεις καλά κρατούν....
Έχω παρατηρήσει πως πολλοί/ες ανερχόμενοι/ες συγγραφείς στο πρώτο τους  λογοτεχνικό βήμα,δύσκολα,τολμούν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα καί να ρισκάρουν,γράφοντας ιστορίες που θα δίνανε κάτι διαφορετικό καί πιο πρωτότυπο. Ίσως,αυτό να οφείλεται στον φόβο της απόρριψης. Εγώ,πάλι,είμαι υπέρ τέτοιων κινήσεων καί τις επικροτώ. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καί να στηρίζω ανερχόμενα πρόσωπα στον χώρο της λογοτεχνίας που τολμούν. Είναι,συνεπώς,μεγάλη η χαρά μου,όταν φτάνει στα χέρια μου ένα τέτοιο βιβλίο,όπως κι αυτό που σας παρουσιάζω καί για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα.
Η συγγραφέας κυρία Ελένη Πούλιου παίρνει το ρίσκο καί κάνει το ντεμπούτο της στην λογοτεχνία με ένα αστυνομικό βιβλίο,με τίτλο ''Ο άνδρας με τα 6 τατουάζ'',που ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα του είδους του. Από την περιγραφή,κιόλας,του βιβλίου μαθαίνουμε πως η ιστορία του βασίζεται σε αληθινά γεγονότα καί ειδικά με την ζωή καί την δράση ενός γνωστού κατά συρροή δολοφόνου που έδρασε αρκετά χρόνια πίσω. Εύλογα,θα αναρωτηθείτε ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που το κάνει να διαφέρει. Θα σας πώ αμέσως. Η συγγραφέας έχει σπουδάσει ψυχολογία καί εξαιτίας της βαθύτατης αγάπης της για την εγκληματολογία,άρχισε να κάνει μελέτες γύρω από τα εγκλήματα,βάσει κοινωνιολογικής καί ψυχολογικής πλευράς. Αυτό καί μόνο κατέστησε αρκετά αρεστό κι ενδιαφέρον το βιβλίο στα μάτια μου.
Ανέκαθεν θεωρούσα καί συνεχίζω ακόμη να θεωρώ,πως όλοι οι άνθρωποι επηρεάζονται βαθύτατα από τα όποια βιώματα καί τις συνθήκες της ζωής τους από την νεαρή τους ηλικία καί με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα τους. Μέσα από την υπόθεση του βιβλίου καί τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνει καί ξεδιπλώνει η συγγραφέας τον χαρακτήρα του βασικού δολοφόνου,μπορώ να πώ πως επιβεβαιώθηκε η σκέψη μου πως κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται εγκληματίας,μα γίνεται στην πορεία της ζωής του.
Η συγγραφέας με απόλυτη σοβαρότητα,προσοχή καί λεπτούς χειρισμούς προσπαθεί να αναλύσει καί να προσεγγίσει τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν έναν άνθρωπο στην διάπραξη τόσο ειδεχθών καί καταδικαστέων εγκλημάτων. Προσέξτε! Δεν δικαιολογεί αυτές τις πράξεις,ούτε υποστηρίζει,σε καμία των περιπτώσεων,πως όσοι άνθρωποι έχουν υποστεί βία καί κακοποίηση,μεγαλώνοντας θα κάνουν τα ίδια στους γύρω τους. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός καί πράττει με ξεχωριστό τρόπο. Κάποιοι θα πάρουν τον λάθος δρόμο καί κάποιοι θα επιλέξουν να ζήσουν μία όμορφη ζωή,έχοντας δίπλα τους ανθρώπους που θα τους αγαπάνε καί θα τους στηρίξουν.
 Στο πρόσωπο του συγκεκριμένου δολοφόνου,όσοι κι όσες έχουν ασχοληθεί με τον κλάδο της ψυχολογίας,θα παρατηρήσουν βασικές ψυχολογικές θεωρίες να ''παίρνουν'' σάρκα καί οστά καί να μην μένουν μόνο γραμμένες μέσα σε ανάλογα εγχειρίδια. Γιατί άλλο είναι η θεωρία καί άλλο η πράξη...
Αν καί ψυχολόγος,η συγγραφέας προσπαθεί ο λόγος της να μην είναι μονότονος,ή,κουραστικός. Χρησιμοποιεί οικείο καθημερινό λεξιλόγιο,γρήγορους καί ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες καί επιλέγει οι ανατροπές να είναι παρούσες καθ'όλη την διάρκεια της εξέλιξης της ιστορίας. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι ο φόβος καί η αγωνία για το τι θα συναντήσουμε στις επόμενες σελίδες του βιβλίου. Οι περιγραφές των σκηνών των εγκλημάτων είναι ανατριχιαστικές,αποκρουστικές κι ωμές καί θα ξεβολέψουν τους αναγνώστες από την θέση τους. Σας συνιστώ να έχετε γερό κι άδειο στομάχι,πρίν ξεκινήσετε να διαβάζετε το βιβλίο. Πιθανότατα να σοκαριστείτε καί να αναρωτηθείτε πόσο αρρωστημένο μπορεί να είναι το ανθρώπινο μυαλό καί το τι κρύβει μέσα του. Στα υπέρ του βιβλίου να προσθέσω την εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων.
Θεωρώ ότι όλοι οι συγγραφείς,ακόμη κι εμείς που γράφουμε κριτικές βιβλίων,οφείλουμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά καί να λαμβάνουμε περαιτέρω γνώσεις. Συνετό,κατ'εμέ,θα ήταν όλοι οι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας να διαβάζουν εγχειρίδια ψυχολογίας που θα τους βοηθούν στο να ''χτίζουν'' ακόμη πιο άρτιους,από ψυχολογικής άποψης,χαρακτήρες ηρώων καί να τους προσδίδουν μία αληθοφάνεια.
Το βιβλίο,αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,είναι αρκετά καλογραμμένο καί υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις σε όποιον/α επιλέξει να το διαβάσει. Τα μικρά καί περιεκτικά του κεφάλαια,το καθιστούν ευανάγνωστο κι εύπεπτο από τους αναγνώστες. Η συγγραφέας έχει μία πολύ καλή βάση,την οποία θα ήθελα να την εξελίξει μελλοντικά σε επόμενα έργα της.
Εν ολίγοις,εμένα το βιβλίο μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί σε συνδυασμό με την διεισδυτική ματιά/προσέγγιση της συγγραφέως,όσον αφορά τον ψυχισμό των ηρώων της,θα μείνει αρκετό καιρό νωπό στην μνήμη μου καί θα με γεμίσει πληθώρα σκέψεων. Αξίζει να το αναζητήσετε.
 Καλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΕΝΗ ΠΟΥΛΙΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ






Ο άνδρας με τα 6 τατουάζ  Ο άνδρας με τα 6 τατουάζ Reviewed by Dominica on Αυγούστου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.