Το χρώμα της αλήθειας


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε φράσεις καί παροιμίες,που ομολογουμένως δεν έχουμε σκεφτεί ιδιαίτερα το νόημά τους καί το τι κρύβεται πίσω τους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τις εντάσσουν πολλές φορές στον λόγο τους,χωρίς φειδώ,απλά καί μόνο για να πείσουν τον συνομιλητή τους,ή,για να ενισχύσουν τα λόγια τους καί την ένταση αυτών,που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν λένε κάτι ουσιαστικό. Δείτε το σαν ένα άλλο ''τέχνασμα'' του λόγου. Για παράδειγμα,όταν κάποιος ομιλητής θέλει να τονίσει την σημασία των λεγομένων του καί το κατά πόσο αληθινά είναι ό,τι ισχυρίζεται,είθισται να χρησιμοποιεί την φράση ''Να σου πώ την μαύρη μου αλήθεια..''. Κι εδώ,έρχομαι να σας ρωτήσω. Από πότε τα χρώματα ταυτίζονται με την αλήθεια; Καί γιατί να είναι μαύρη κι όχι λευκή,ή,μπλέ,ή,οποιοδήποτε άλλο χρώμα; Ποιός το ορίζει αυτό;
  Ξέρω πως τον τελευταίο καιρό σας έχω παρουσιάσει πολλά κοινωνικά μυθιστορήματα,τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους καί συγκλίνουν μόνο ως προς το είδος που ανήκουν. Παρατηρώ ότι κι εσείς αναζητάτε ανάλογα βιβλία για να διαβάσετε. Αυτό ίσως να οφείλεται καί στην περίοδο την οποία διανύουμε. Σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Μάγιας Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη,με τίτλο ''Το χρώμα της αλήθειας'',το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Άνεμος εκδοτική καί μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις.
   Θεωρώ πως η ταύτιση της αλήθειας κι οποιασδήποτε άλλης έννοιας βαρύνουσας σημασίας με ένα χρώμα είναι λανθασμένη καί δεν θα έπρεπε να προβαίνουμε στην χρήση τέτοιων ''ταμπελών''. Για να είμαστε πιο σωστοί καί να αναμένουμε τα ίδια αποτελέσματα από τους γύρω μας,καλό θα ήταν να φερόμαστε αναλόγως. Επικροτούμε την αλήθεια καί επιδιώκουμε να έχουμε υγιείς σχέσεις που να στηρίζονται πάνω σε γερές βάσεις; Τότε,πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να είμαστε αληθινοί κι ειλικρινείς τόσο απέναντι στον εαυτό μας,όσο καί στους γύρω μας. Η αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι καί πονά,πάντα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι τα πιο όμορφα ψέματα.
  Καλά όλα αυτά,μα θα αναρωτηθείτε γιατί κάποιος αναγνώστης/τρια να επιλέξει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Θα σας πώ ευθύς αμέσως. Η συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου της μιλάει για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι όσον αφορά τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους,τις επιλογές της ζωής τους καί το πόσο τους κόστισαν στην πορεία,την αγάπη καί τον έρωτα,μα κυρίως για τις αλήθειες που άλλοτε φωτίζουν καί άλλοτε σκιάζουν τις ημέρες τους. Κι όλα αυτά με λόγο γρήγορο καί άκρως κατανοητό. Αποφεύγει τα ''μεγάλα'' λόγια καί τον ξύλινο,μονότονο κι αυστηρό λόγο. Δεν την χαρακτηρίζει καμία επικριτική χροιά. Αντιθέτως,αγκαλιάζει,προστατεύει καί νουθετεί τους ήρωες της ιστορίας της. Τους βοηθά να δούν τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις καί να απαλλαγούν από μύχιες σκέψεις που τους βαραίνουν καί τις σέρνουν σαν άλλες βαριές αλυσίδες στα πόδια τους. Επιπλέον,τα μικρά,περιεκτικά κεφάλαια καί ο διαχωρισμός του κειμένου σε πέντε μέρη βοηθούν στο να έχουμε,εντέλει,ένα βιβλίο ευανάγνωστο καί ξεκούραστο,το οποίο διαβάζεται με μία ανάσα.
  Μην σας αγχώνει το γεγονός πως η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται καί πως πιθανά παλαιότερα λάθη των γονιών σας να σας φέρουν εμπόδια στο παρόν καί στο μέλλον σας. Σε σας απομένει να πάρετε την ζωή σας στα χέρια σας καί να ζήσετε όπως επιθυμείτε. Να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις,χωρίς φόβο,μα με πάθος. Πάθος για την ζωή. Πάθος για ένα καλύτερο κι ευτυχέστερο αύριο.
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλο του βιβλίου: ''Η Δάφνη είναι μια σύγχρονη, ανεξάρτητη κοπέλα που προσπαθεί να ερμηνεύσει τον κόσμο με τη λογική και την αλήθεια, παραμερίζοντας το συναίσθημα. Ένα παλιό οικογενειακό μπαούλο και μια καταχωνιασμένη φωτογραφία θα σταθούν οι αφορμές για να ανακαλύψει μυστικά κρυμμένα από καιρό και συγκλονιστικές αλήθειες. Θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη με γεγονότα του παρελθόντος και με νέα δεδομένα στη ζωή της. Οι κρυφές πτυχές της πορείας των προγόνων της προβάλουν περισσότερο σαν παραδείγματα προς αποφυγή παρά προς μίμηση. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις –η σχέση της με τον ριψοκίνδυνο Οδυσσέα, αλλά και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που απειλούν την οικογενειακή της γαλήνη– θα την ωθήσουν να αφήσει την καλά τακτοποιημένη ζωή της στην Ελλάδα και, μαζί με τον έφηβο γιο της, να αναζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία στη γραφική Βαρκελώνη. Θα μπορέσει άραγε η Δάφνη να παραμερίσει τις σκιές του παρελθόντος –όπως τις προσωπικές της ανασφάλειες και προκαταλήψεις– ώστε να χαράξει έναν νέο δρόμο, ιχνηλατώντας πάνω στα πατήματα των προηγούμενων γενεών, ή θα αναζητήσει τις αποχρώσεις της πολυπόθητης αλήθειας της με κάθε κόστος αντιμετωπίζοντας τις παγίδες του μέλλοντος; Ένα χειμαρρώδες μυθιστόρημα γύρω από τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις, που άλλοτε φωτίζουν κι άλλοτε σκοτεινιάζουν το πραγματικό χρώμα της αλήθειας.''.
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΓΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
 
 
  
Το χρώμα της αλήθειας Το χρώμα της αλήθειας Reviewed by Dominica on Αυγούστου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.