Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μυρτώ Πετροπούλου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας καί αρχαιολόγος κυρία Μυρτώ Πετροπούλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Το παιδικό βιβλίο της,με τίτλο ''Με τα φτερά του Πήγασου'',κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                    H ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΜΥΡΤΩ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

                                                Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Αρχικά,να σας ευχαριστήσω πολύ για την αποδοχή της πρότασής μου γι’αυτήν την συνέντευξη. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Μ.Π. Εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε για το βιβλίο μου και για το βήμα που μου δώσατε μέσα από τη σελίδα σας. Η αλήθεια είναι ότι δε θυμάμαι πως ακριβώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή μου. Από πολύ μικρή ηλικία έγραφα ιστορίες, παραμύθια, ποιήματα και τραγούδια. Ήταν σαν ένα έμφυτο κομμάτι της προσωπικότητάς μου, απόλυτα φυσιολογικό. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος,το παιδικό σας βιβλίο με τίτλο ΄΄Με τα φτερά του Πήγασου’’. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό; 

Μ.Π. Ναι φυσικά, από τις εκδόσεις οσελότος τον Νοέμβρη του 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο μου Με τα φτερά του Πήγασου. Πρόκειται για ένα ανθολόγιο της ελληνικής μυθολογίας, γραμμένο όσο πιο πιστά γινόταν στις αρχαίες πηγές αλλά με κατανοητό και ευχάριστο τρόπο για τους μικρούς μου φίλους. Είναι διαδραστικό βιβλίο, αφού συμπληρώνεται με παιχνίδια, αινίγματα, γλωσσικές ασκήσεις, κρυπτόλεξα αλλά και με αναφορές σε αρχαιολογικά στοιχεία, είτε στο κείμενο είτε με πρόσθετες εικόνες ευρημάτων. Επίσης η εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά εκτός από υπέροχη και απόλυτα συμβατή με τους μύθους, προσφέρεται για ζωγραφική, προσθέτοντας και άλλο ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο στα παιδιά από την ενασχόληση τους Με τα φτερά του Πήγασου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε ότι έχετε σπουδάσει στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Ήταν αυτό ένα κίνητρο για την συγγραφή του βιβλίου σας;

Μ.Π. Σίγουρα έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. Από εννιά ετών δήλωσα ότι θα γίνω αρχαιολόγος, ήταν το όνειρό μου, και στην σχολή μπήκα απόλυτα συνειδητά. Λόγω σπουδών μελέτησα σε βάθος την μυθολογία και ήταν ένα από τα αντικείμενα που με συνεπήρε. Στο βιβλίο Με τα φτερά του Πήγασου κατάφερα να συνδυάσω την μεγάλη μου αγάπη για την αρχαιολογία, με την μυθολογία και την εξίσου μεγάλη μου αγάπη για τα παιδιά. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιά η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Μ.Π. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε κυρίως ο μικρός μου. Όταν ήρθε στη ζωή μου,αναγκάστηκα να μείνω αρκετά στο σπίτι. Όλο αυτό μου έδωσε τον χρόνο να σκεφτώ, να ψάξω με ποιους μύθους θέλω να ασχοληθώ, να βρω πηγές και βιβλιογραφία να μελετήσω, να αναλύσω και να γράψω αυτό το βιβλίο. Στόχος μου ήταν να του προσφέρω αργότερα κάτι πραγματικά καλό, γραμμένο από εμένα. Για να ολοκληρώσω αυτήν την προσπάθεια μου πήρε περίπου δύο χρόνια. Αφού είδα το αποτέλεσμα,θεώρησα ότι αξίζει να εκδοθεί, ώστε να το μοιραστώ με όσα παιδιά μπορώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Το βιβλίο σας απευθύνεται μόνο σε παιδιά,ή,θα είναι χρήσιμο ‘’εργαλείο’’ στα χέρια γονιών καί εκπαιδευτικών;

Μ.Π. Εκτός από ψυχαγωγικό και γνωστικό βιβλίο για παιδιά, σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει ‘εργαλείο’ στα χέρια γονιών και ακόμα περισσότερο εκπαιδευτικών. Αυτό γιατί το σύνολο του βιβλίου προέκυψε μετά από επισταμένη έρευνα και ανάλυση. Η βιβλιογραφία που χρησιμοποίησα είναι κυρίως αυτή που διδάχτηκα στο πανεπιστήμιο και είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Όλοι οι μύθοι που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι γραμμένοι όσο πιο πιστά γίνεται στα αρχαία κείμενα που έχουν διασωθεί και στηριγμένα στις επίσημες αναλύσεις που έχουν γίνει.

 ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να λάβουν οι μικροί αναγνώστες από το βιβλίο σας; 

Μ.Π. Σίγουρα πολλές ευχάριστες και δημιουργικές ώρες. Γνώσεις της μυθολογίας και ότι ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες πηγάζουν μέσα από την μυθολογία. Να μπορούν να γνωρίσουν μύθους και να μπορούν να τους συνδυάσουν με τα αρχαιολογικά στοιχεία που υπάρχουν στο βιβλίο, είτε εικονογραφήσεις αγγείων ,είτε ανάγλυφα είτε άλλες πληροφορίες. Ώστε όταν επισκεφτούν ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο, να υπάρχει κάποια οικειότητα με αυτά που βλέπουν και να μπορούν να φέρουν στο μυαλό τους μύθους που συνδέονται με αυτά. Έτσι όλα θα είναι πιο ενδιαφέροντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Μ.Π. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σταματήσει να γράφω ούτε μέρα. Από την ώρα που εκδόθηκε το βιβλίο Με τα φτερά του Πήγασου, ξεκίνησα να ετοιμάζω άλλο ένα παιδικό βιβλίο μυθολογίας, με όχι και τόσο γνωστούς μύθους αλλά σίγουρα ιδιαίτερα συναρπαστικούς. Όσον αφορά το επόμενο βιβλίο μου όμως, το οποίο έχει μπει ήδη στην φάση της έκδοσης από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία για παιδιά, που στόχο έχει να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν την αγάπη τους για την φύση βλέποντας τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός δέντρου. Τιτλοφορείται η Κερασιά στην αυλή μου και ανυπομονώ να το κρατήσω στα χέρια μου τυπωμένο. 

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε; Ποιό βιβλίο σας συντροφεύει αυτήν την περίοδο;

Μ.Π. Λατρεύω τα μυθιστορήματα κυρίως ιστορικά και μυστηρίου. Διαβάζω κυρίως Έλληνες συγγραφείς αν και τώρα μαζί μου έχω το σπίτι των πνευμάτων της Ιζαμπέλ Αλιέντε, ένα καταπληκτικό βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Μ.Π. Το αναγνωστικό κοινό, ειδικά όσον αφορά το παιδικό βιβλίο, είναι αρκετά ‘ψαγμένο’ και απαιτητικό. Το γεγονός αυτό είναι πολύ καλό βέβαια γιατί δημιουργεί ενδιαφέρον για πολλά, προσεγμένα και καλά βιβλία. Τώρα, ένας νέος συγγραφέας φυσικά δεν είναι εύκολο να γίνει αμέσως αποδεκτός και να διαβάζεται ευρέως. Θέλει χρόνο, υπομονή και σίγουρα ποιότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Μ.Π. Να το κάνουν φυσικά. Να ασχοληθούν με όρεξη, μεράκι, αγάπη. Οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή. Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους του πνεύματος, αλλά ακόμα και η δημιουργία από μόνη της μας ευαισθητοποιεί πάνω σε πολλά επίπεδα και εκφάνσεις της ζωής, για ένα καλύτερο μέλλον .

                               Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας. 

                                                              Μ.Π. Εγώ σας ευχαριστώ.

                               Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                            Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                           https://dominicamat.blogspot.com/2020/08/blog-post_41.html




Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μυρτώ Πετροπούλου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μυρτώ Πετροπούλου Reviewed by Dominica on Αυγούστου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.