Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat) 

   Είθισται,πρώτα να εκδίδεται ένα βιβλίο κι έπειτα να γίνεται ταινία στην μεγάλη οθόνη του σινεμά. Να,όμως,που μπορεί να συμβεί καί το αντίστροφο. Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο,που έχει βραβευτεί με βραβείο Όσκαρ,ένωσε τις δυνάμεις του με την αναγνωρισμένη συγγραφέα κυρία Κορνίλια Φούνκε καί μετέφεραν την υπόθεση της ταινίας ''Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑ'' πάνω στο χαρτί,συνυπογράφοντας το ομότιτλο βιβλίο. Τολμηρό καί θαραλλέο σαν εγχείρημα. Επειδή,δεν έχω δεί την ταινία,δεν δύναμαι να κάνω κάποια άτυπη σύγκριση με το βιβλίο,οπότε θα σας μιλήσω για το βιβλίο καθεαυτό καί ό,τι αποκόμισα από την ανάγνωσή του.
   Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται,περίτρανα,πως ένα βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία του φανταστικού,μπορεί να αναδείξει τα κακώς κείμενα μίας εποχής καί της κοινωνίας καί να προσπαθήσει να διδάξει στους αναγνώστες την ομορφιά της ζωής καί την αξία της ειρήνης. Βλέπετε,χρειάζεται,ή πιο σωστά,επιβάλλεται κάποιες φορές να κάνουμε όνειρα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής καί ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Ίσως να είναι καί ο πιο ιδανικός τρόπος για να ξεφεύγουμε από την πνιγηρή πραγματικότητα καί να αφήνουμε πίσω μας όλα τα άσχημα κι όσα μας πονούν. Δεν λέω πως όλα θα λυθούν μαγικά καί ότι θα έρθει το τέλος των προβλημάτων,μα είναι κι αυτός ένα μηχανισμός άμυνας.
  Παρ'όλο που το βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 12 ετών καί άνω,είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαβαστεί κι από ενηλίκους. Άλλωστε,όλοι κι όλες έχουμε την ανάγκη να δούμε τα πράγματα μέσα από την φαντασία ενός συγγραφέα. Νιώθουμε την ψευδαίσθηση πως όλα όσα ζούμε είναι ένας άσχημος εφιάλτης καί μόλις ξυπνήσουμε,θα είναι όλα καλά.
   ''ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ. ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ. ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ. Στα παραμύθια υπάρχουν άνθρωποι και λύκοι, θηρία και νεκροί γονείς, κορίτσια και δάση. Η Οφέλια τα ξέρει όλα αυτά, όπως κάθε κορίτσι που έχει ακούσει ένα σωρό ιστορίες. Και καταλαβαίνει αμέσως τι είναι ο χαμογελαστός καπιτάν, με την άψογη στολή του, τις μπότες και τα γάντια του: λύκος. Τίποτε όμως δεν μπορεί να την προετοιμάσει για τη φοβερή πραγματικότητα του μυστηριώδους σπιτιού του καπιτάν, στη μέση ενός πυκνού δάσους που κρύβει πολλά: μισολησμονημένες ιστορίες για χαμένα μωρά, λιποτάκτες πολεμιστές της αντίστασης που κρύβονται από τον στρατό, έναν λαβύρινθο, θηρία και νεράιδες. Κανένας δεν μπορεί να κρατήσει την Οφέλια ασφαλή, καθώς ο λαβύρινθος την καλεί στη δική της ιστορία, όπου το τερατώδες και το ανθρώπινο είναι στενά δεμένα μεταξύ τους, όπου οι μύθοι ζουν με αίμα…Μπροστά στους αναγνώστες ανοίγεται ένας κόσμος περίεργος και μαγικός, γεμάτος απίστευτους χαρακτήρες, όπως κατεργάρηδες Φαύνους, φονικούς στρατιώτες, τέρατα που τρώνε παιδιά, θαρραλέους επαναστάτες και μια χαμένη πριγκίπισσα που ελπίζει να συναντήσει ξανά την οικογένειά της.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Το βιβλίο είναι καλογραμμένο καί ευανάγνωστο. Το λεξιλόγιο οικείο καί άφθονο σε συνδυασμό με τις πολλές καί περιγραφικές εικόνες καθιστούν το κείμενο ''ζωντανό'' μπροστά στα μάτια των αναγνωστών,με αποτέλεσμα να τους παρασύρει μέσα στο λαβύρινθό του. Ένας λαβύρινθος που δεν κρύβει μόνο τέρατα καί σκοτεινά μυστικά αλλά οδηγεί καί στις απαντήσεις καί στο πεπρωμένο του καθενός. Η περιπέτεια καί η αγωνία θα είναι συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ταξίδι καί θα παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος. Στα θετικά,επίσης,του βιβλίου μπορούν να προστεθούν τα μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια,ο διαχωρισμός του κειμένου σε διάφορα μέρη καί οι ασπρόμαυρες εικόνες που στολίζουν συγκεκριμένες σελίδες του βιβλίου καί επιτελούν κι εκείνες τον σκοπό τους.
  Κλείνοντας,να σας αποκαλύψω πως ένιωσα φόβο. Φόβο όχι προερχόμενο από τα πλάσματα που συνάντησα μέσα στην ιστορία αλλά φόβο που προέρχεται από την συνειδητοποίηση πως ο άνθρωπος είναι τελικά το μεγαλύτερο θηρίο καί είναι ικανό για το χείριστο. Κι αυτό γιατί η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία. Τότε που υπήρχαν άνθρωποι που πέθαιναν για την ελευθερία καί τα δικαιώματά τους καί άλλοι που ήταν γρανάζια εκείνης της φονικής μηχανής που εξυπηρετούσε τον δικτάτορα. Τότε που οι γυναίκες δεν είχαν την δική τους φωνή καί υποτάσσονταν στους γύρω τους. Προσέξτε! Δεν είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα,απλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η υπόθεση είναι το συγκεκριμένο. 
   Είμαι σίγουρη πως σύντομα θα δω καί την ταινία. Θέλω να δω να παίρνουν μορφή όλα τα πρόσωπα των ηρώων. Αν δεν το έχετε διαβάσει έως τώρα,αξίζει να το αναζητήσετε. Εμένα μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΚΟΡΝΙΛΙΑ ΦΟΥΝΚΕ & GUILLERMO DEL TORO

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Pan's Labyrinth

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
   
   
   
   
Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑ Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 01, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.