Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Κονδυλία Θεοδωροπούλου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Κονδυλία Θεοδωροπούλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος το παιδικό της βιβλίο με τίτλο ''Τα παραμύθια των αστεριών''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε μέσω επικοινωνίας με την συγγραφέα,είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                             


                           Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


                                                   Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε πως σπουδάσατε συντήρηση έργων τέχνης. Παράλληλα, διδαχθήκατε την τέχνη της αφήγησης παραμυθιών στο Κέντρο Μελέτης & Διάδοσης Μύθων & Παραμυθιών και στο εργαστήρι Μαιρηβή με τον Στέλιο Πελασγό. Επίσης κάνατε μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού με τον Λάκη Κουρετζή. Τί σας οδήγησε σε αυτήν την επιλογή; Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς;


Κ.Θ. Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με επιλέξατε να πω δυο λόγια μέσα από το blog σας για το αφηγηματικό μου έργο και το βιβλίο μου «Τα παραμύθια των Αστεριών». Από μικρή μου άρεσε να μεταφέρω ιστορίες και μύθους που άκουγα απ’ την γιαγιά και τον παππού μου, ιστορίες που διάβαζα και μου έκαναν εντύπωση. Είτε ακόμη, ιστορίες που έπλαθα σύμφωνα με όσα ζούσα ή συνέβαιναν γύρω μου. Μικρή τις εξιστορούσα στα παιδιά της γειτονιάς και στα ξαδέρφια μου, που μεγαλώσαμε μαζί. Τα πρώτα δειλά βήματα στην αφήγηση σε άγνωστο κοινό τα έκανα το 2010 στο ΚΔΑΠ της Πάτρας που πήγαινα το καλοκαίρι εθελοντικά. Το 2013 ξεκίνησα συνεργασία με ένα βιβλιοπωλείο της Πάτρας συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Νερομάνας που οργανώνει και στο Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου στην Αχαΐα Κλάους. Έκτοτε συνεργάζομαι με διάφορους Πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία και παιδικούς σταθμούς. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή και ειδικά παιδικού παραμυθιού;


Κ.Θ. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια έγραφα αρχικά ποιήματα. Έπειτα, μικρές ιστορίες, το πρώτο μου παραμύθι το έγραψα στα δεκαεφτά μου. Ύστερα, παρακολούθησα κάποια σεμινάρια πάνω στην συγγραφή κι αφήγηση παραμυθιών, όπου ο δρόμος της συγγραφής παραμυθιού με κέρδισε. Τα παραμύθια θεωρώ ότι δεν είναι μόνο για τα παιδιά και ένας ενήλικας μπορεί να ταξιδέψει, να ξεχαστεί, μα και να διδαχθεί από τα παραμύθια. Διότι, άλλωστε αυτός είναι κι ο σκοπός του παραμυθιού να παρηγορήσει και να θέσει τους νόμους του. Αρκετοί ενήλικες έχουν προμηθευτεί το βιβλίο μου, ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Κυκλοφορεί απ΄ τις εκδόσεις Οσελότος το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Τα παραμύθια των αστεριών’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;


Κ.Θ. Η πρώτη μου συλλογή με παραμύθια φέρει τον τίτλο «Τα παραμύθια των Αστεριών» και υπότιτλο «όταν σου προσφερθεί δώσε και συ…» απ’ τις εκδόσεις Οσελότος με εικονογράφηση από την Αναστασία Σοφέτη. Είναι μια συλλογή με εφτά παραμύθια, όπου σε τρεις από τις ιστορίες φιλοξενούνται και ζωγραφιές των παιδιών από το καλλιτεχνικό εργαστήρι ζωγραφικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Αχαΐας «Παλεία» του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Παραμύθια που μιλούν για τον σεβασμό και την αγάπη προς την μάνα γη, την αρετή της προσφοράς, την σημασία της ομαδικότητας απέναντι  σ’ έναν κίνδυνο για την αντιμετώπισή του, για το αίσθημα της αλληλοβοήθειας και της συγχώρεσης, για ανεκπλήρωτα όνειρα, που πραγματοποιούνται μα και για την δύναμη της αγάπης που όλα τ’ αλλάζει…


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιά η πηγή έμπνευσης για την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου; Γιατί είναι εφτά διαφορετικά παραμύθια κι όχι ένα;


Κ.Θ. Όπως προανέφερα έγγραφα από μικρή, οπότε έχω αρκετό υλικό. Ήδη μέσα από τις αφηγήσεις που συμμετείχα πολλοί είχαν γνωρίσει τα παραμύθια μου και τα περίμεναν να τα δουν σε βιβλίο. Επίσης, από πολλούς γονείς είχα ακούσει, ότι αναζητούσαν βιβλία με πολλά παραμύθια για τα παιδιά τους. Εφόσον λοιπόν είχα αρκετά παραμύθια προτίμησα να τα συμπεριλάβω σε μια συλλογή και να βάλω μια γιαγιά που τα ακούει από τ’ αστέρια και τα διηγείται στα εγγόνια της! Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο που συμμετέχουν τα παιδιά με τις ζωγραφιές τους συνεργαζόμουν πριν την έκδοση, τα παιδιά άκουσαν τα συγκεκριμένα παραμύθια δημιούργησαν τα δικά τους έργα τα οποία εντάξαμε για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Είναι τα βιβλία ο καλύτερος τρόπος τα παιδιά να λάβουν χρήσιμα μαθήματα για την ζωή τους;


Κ.Θ. Ασφαλώς και αποτελούν μια σημαντική πηγή προκειμένου, να λάβουν χρήσιμα μηνύματα για τη ζωή τους, όπως επίσης να αποκτήσουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο, να αναπτύξουν την φαντασία τους καθώς επίσης και να διδαχθούν μέσα από την πορεία των ηρώων των κειμένων που διαβάζουν.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: To 2016 λάβατε το βραβείο της καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως με την συμμετοχή σας στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο θέατρο Παραμυθίας. Πώς αισθανθήκατε με αυτήν την βράβευση;


Κ.Θ. Χαρά, περηφάνεια, ενθουσιασμό που σημαντικοί κριτικοί αναγνωρίσανε το έργο μου, την λογοτεχνική του αξία, καθώς επίσης αντιλήφθηκαν και τα θέματα τα οποία θέτει το έργο μου «Αγάπης Φως!» με το οποίο συμμετείχα στο πρώτο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθού που βραβεύτηκα. Ακόμη ήταν και μια προτροπή να συνεχίσω το συγγραφικό μου έργο. Σημαντικό επίσης ήταν για μένα το γεγονός ότι τα μέλη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ έθεσαν ως τίτλο του επόμενου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Παραμυθίας το παραμύθι μου «Η Αγάπη ενώνει!». Ένα από τα οποία ανήκει στην συλλογή του βιβλίου μου «Τα παραμύθια των Αστεριών».


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Κ.Θ. Σαν αναγνώστρια διαβάζω πέρα από παραμύθια, μύθους, ιστορικά μυθιστορήματα και θεατρικά έργα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πού μπορεί κάποιος αναγνώστης να βρει το παραμύθι σας;


Κ.Θ. Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει μέσα από τα παραμύθια των αστεριών και να διδαχθεί από τα λεγόμενά τους, μπορεί να το προμηθευτεί από οποιαδήποτε βιβλιοπωλείο ή ακόμη με το να επικοινωνήσει μαζί μου μέσα από το email μου 1kondylia.theodoropoulou@gmail.com ή εάν επίσης τύχει κάποιος να παραβρεθεί σε αφήγησή μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;


Κ.Θ. Θεωρώ πως το καθετί έχει τον δικό του κόπο και το δικό του ταξίδι προς την ολοκληρωτική επίτευξη του σκοπού μας. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;


Κ.Θ. Δυο από τα βιβλία που έχω διαβάσει και τα ξεχώρισα είναι: ''Στη σκιά των αιώνων'' της Δήμητρας Παναστρατοπούλου και ''Η Διαθήκη του Ζάνα'' της Θεοφανίας Ανδρονικού – Βασιλάκη.


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Κ.Θ. Να μην σταματούν να γράφουν. Μέσω της γραφής ξεδιπλωνόμαστε, ανακαλύπτουμε δικές μας κρυμμένες πτυχές κι ότι η έκδοση δεν πρέπει να είναι πάντοτε σκοπός, αλλά η κατάθεση σκέψεων και συναισθημάτων! Επίσης, να μην απογοητεύονται από όνειρα που δεν υλοποιούνται την στιγμή που τα ζητούν. 


                           Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις σας!


                            Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                 



Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Κονδυλία Θεοδωροπούλου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Κονδυλία Θεοδωροπούλου Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.