Το μυστικό της Βουκαμβίλιας

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι από την ζωή τους καί συνεχώς παραπονιούνται καί οικτίρουν την κακή τους τύχη,γιατί δεν τους τα ''έφερε'' με τον τρόπο που ήθελαν. Συμφωνώ πως η μοίρα του κάθε ανθρώπου είναι προδιαγεγραμμένη ως ένα βαθμό. Στηρίζεται,όμως,περισσότερο πάνω στις αποφάσεις που λαμβάνει καί στον δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Γνωρίζοντας,εξ αρχής,τα αποτελέσματα της όποιας απόφασης που θα παρθεί,πρέπει να μάθουμε να ''δεχόμαστε'' καί τα επακόλουθα αυτής.΄Οταν πρέπει να επιλέξουμε,πρέπει να το κάνουμε με σύνεση,εκτός βέβαια κάποιων περιπτώσεων που η επιλογή δεν είναι προνόμιο.... Τότε,χρειάζεται να βρούμε όλο το θάρρος καί να διεκδικήσουμε σθεναρά όσα επιθυμούμε καί μας αξίζουν. Δεν πρέπει να γυρνάμε την πλάτη στην ευτυχία μας.
   Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας,όπως πάντα άλλωστε. Τα αισθηματικά μυθιστορήματα ήταν από τα πιο αγαπημένα μου για πολλά χρόνια. Πλέον,είμαι πιο απαιτητική από αυτά. Δεν θέλω να διαβάζω τα τετριμμένα,ούτε καί να υπάρχει απαραίτητα το ευτυχισμένο τέλος,κι αν υπάρξει,να είναι δοσμένο σύμφωνα με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής. Θέλω να είναι πιο ρεαλιστικά καί να περιέχουν μυστήριο,αγωνία καί να μπορώ να ταυτιστώ ως ένα βαθμό με τους ήρωες. Όλα τα παραπάνω τα βρήκα μέσα στο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Νίτσας Μανωλά,με τίτλο ''Το μυστικό της Βουκαμβίλιας'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
   Άραγε,ποιό είναι αυτό το μυστικό που μπορεί να γνωρίζει καί να κρύβει μία βουκαμβίλια; Η συγγραφέας από τον τίτλο,κιόλας,του βιβλίου γεννά σκέψεις στο μυαλό των αναγνωστών καί τους ιντριγκάρει για το τι θα συναντήσουν μέσα στην υπόθεση. Έπειτα,αυτή η κλειδαριά καί το κλειδί,που προφανώς θα την ανοίγει,υποδηλώνουν πως βρίσκεται κάτι καλά κρυμμένο εκεί. Ένα επτασφράγιστο μυστικό; H απελευθέρωση των ηρώων από τα δεσμά που τους κρατούν αιχμαλώτους; Ή μήπως καί τα δύο; Το μόνο σίγουρο είναι πως το βιβλίο με είχε ήδη πλανέψει καί έπρεπε να ανακαλύψω τα πάντα.
  Η συγγραφέας μας ρίχνει απευθείας στην υπόθεση χωρίς να αναλώνεται σε μακροσκελείς καί κουραστικούς προλόγους. Εμβαθύνει στην ουσία καί εκεί στηρίζεται για να αποτυπώσει όλη την ιστορία πάνω στο χαρτί. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση,ο εσωτερικός μονόλογος της πρωταγωνίστριας καί οι απαραίτητοι,γρήγοροι καί ρεαλιστικοί διάλογοι ανάμεσα στους υπόλοιπους ήρωες,όχι μόνο βοηθούν στο να είναι το βιβλίο ευανάγνωστο καί οικείο,μα να έχει μία σφιχτοδεμένη,συνεχόμενη ροή των γεγονότων. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη καί η αγωνία θα χτυπήσει ''κόκκινο''. Δεν περιέχονται,ευτυχώς,περιττές επαναλήψεις,ή,κοιλιές. Το λεξιλόγιο είναι άφθονο καί οι εικόνες πάρα πολλές καί ''ζωντανές''. Είναι από εκείνα τα βιβλία που φέρουν επάξια τον όρο ''page turner''. 
   Η βουκαμβίλια,ως γνωστόν,είναι ένα λουλούδι που του αρέσκεται να απλώνει τα κλαδιά του καί να ''μπερδεύεται'' με άλλα λουλούδια καί φυτά. Με όμοιο τρόπο θα περιπλακούν καί οι ζωές των ηρώων. Σε ένα αόρατο γαϊτανάκι της μοίρας θα βρεθούν όλοι μπλεγμένοι καί θα μοιάζει ακατόρθωτο να λυθούν. Ποιοί/ες θα είναι οι τολμηροί/ες που θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν; Θα τα καταφέρουν,ή όχι;
   Η συγγραφέας κυρία Νίτσα Μανωλά διεισδύει με απόλυτη ακρίβεια μέσα στις ψυχές καί τις σκέψεις των ηρώων της,με αποτέλεσμα να έχουμε μία άψογη σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους. Μέσα από αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε λόγια καί πράξεις καί να αναδειχθούν όλα εκείνα που επιθυμεί η συγγραφέας. Από την προσωπική ''θυσία'' με σκοπό την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον,την ανάγκη για αγάπη καί αποδοχή,την θέση της γυναίκας σε μία αρρωστημένη σχέση για χάρη των παιδιών έως καί το μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος για να πετύχει τους στόχους του.
   Τα συναισθήματα πολλά καί έντονα,θα γεννηθούν στις ψυχές των αναγνωστών από τις πρώτες κιόλας στιγμές της επαφής τους με το κείμενο. Θα περάσουν από την απόλυτη δυστυχία στον έρωτα καί από την αγάπη στον πόνο. Βλέπετε,ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Καί με όσα όμορφα στολίδια ντύσουμε κάτι κακό,η ασχήμια δεν φεύγει ποτέ από πάνω του. Οι χρωματιστές κορδέλες καί τα πολύχρωμα περιτυλίγματα δεν αρκούν για να κρύψουν τίποτα... Αργά,ή,γρήγορα όλα θα έρθουν στο φως. Μυστικά καλά κρυμμένα θα αποκαλυφθούν καί προσωπεία θα ''πέσουν΄'',αφήνοντας την αλήθεια να στέκει εκεί μπροστά απογυμνωμένη.
   Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ. Με ρούφηξε μέσα στις σελίδες του. Με συγκλόνισε. Θα μείνει για πολύ διάστημα νωπό στην μνήμη καί την καρδιά μου. Σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Αποστολία βρίσκεται εγκλωβισμένη από τα δεκαέξι της χρόνια σε έναν γάμο που δεν θέλησε ποτέ. Τριάντα χρόνια αργότερα και αφού έχει βουτηχτεί στην κατάθλιψη, αποφασίζει πως ήρθε η στιγμή να σπάσει τα δεσμά της και να φύγει από την Αμερική όπου και ζει, εγκαταλείποντας τον πάμπλουτο σύζυγό της, Μπιλ. Θα καταφέρει άραγε να ξεφύγει από τις αρρωστημένες σκέψεις της και να βρει επιτέλους την ευτυχία; Σε ένα ακριτικό νησί της Ελλάδας το ρυθμικό θρόισμα των φύλλων μιας μπουκαμβίλιας έξω από το ανοιχτό παράθυρο του Άρη, ανακατεμένο με το ψιθύρισμα των κυμάτων θα φέρει θύμησες, που χρόνια ήταν θαμμένες, στην επιφάνεια. Η μπουκαμβίλια είχε γίνει μάρτυρας του πόνου του. Μοναδική γνώστρια της αλήθειας κρατάει το μυστικό του καλά κρυμμένο στους μαβιούς της ανθούς. Ο Μπιλ και η κόρη του η Νίνα, δεν μπορούν να δεχτούν την απόρριψη και για τους δικούς του λόγους ο καθένας θα προσπαθήσουν να βρουν τους υπεύθυνους για να τους τιμωρήσουν. Ποιο ένοχο μυστικό ενώνει αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους; Θα καταφέρουν άραγε να βρουν την ευτυχία που αναζητούν;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΤΣΑ ΜΑΝΩΛΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

   



Το μυστικό της Βουκαμβίλιας Το μυστικό της Βουκαμβίλιας Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 02, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.