Robin hood, η αλήθεια πίσω από τον μύθο

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Από πολύ παλιά έως καί τις μέρες μας,κυκλοφορούν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με διάφορα πρόσωπα καί τα κατορθώματά τους. Παρατηρούμε,όχι μόνο στην χώρα μας,αλλά σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο να εξιστορούνται πολλοί θρύλοι καί να ''κληροδοτούνται'' από γενιά σε γενιά. Δεν παραμένουν πάντα στην αρχική τους μορφή,μα ενισχύονται καί μετατρέπονται με το πέρασμα των ετών καί τα δεδομένα της κάθε εποχής. Ο λαός μας σοφά λέει την παροιμία πως ''όπου υπάρχει καπνός,υπάρχει καί φωτιά''. Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι αρχικά αυτοί οι μύθοι στηρίχθηκαν σε αληθινές ιστορίες,όπου μετά την παρέμβαση της φαντασίας των ανθρώπων,μεταλλάχθηκαν σε αυτό που είναι σήμερα. 
   Ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους,σε όλον τον κόσμο,είναι η ύπαρξη καί η ιστορία του Robin Hood(Ρομπέν των δασών για εμάς στην Ελλάδα). Ο ίδιος καί η ζωή του έχουν γίνει το έναυσμα για να γυριστούν πολλές κινηματογραφικές ταινίες,τηλεοπτικές σειρές,θεατρικά έργα,να γραφτούν πολλά βιβλία καί μπαλάντες που εξυμνούν,ή καί όχι,τον ίδιο καί την δράση του. Έχει γίνει σύμβολο καί προστάτης των αδυνάτων. Άραγε,υπήρξε στα αλήθεια,ή,ήταν αποκύημα της φαντασίας κάποιου συγγραφέα;
   Ο συγγραφέας κύριος Ανδρέας Γεωργαλής μέσα από το βιβλίο του,με τίτλο ''Robin hood, η αλήθεια πίσω από τον μύθο'' προσπαθεί να μας διαφωτίσει γύρω από την ύπαρξη του Robin Hood. Έχοντας κάνει ενδελεχότατη έρευνα,μας παραθέτει μία άρτια μελέτη που φέρνει στο φως πολλές άγνωστες,μέχρι πρότεινος για εμάς,πληροφορίες καί γνώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο καί την πιθανή δράση του. Εξετάζει σχολαστικά όλες τις πηγές από τις οποίες μπορεί να εξάγει πληροφορίες. Δεν κάνει ένα επιφανειακό πέρασμα,αλλά εστιάζει την προσοχή του σε ό,τι θεωρεί σημαντικό,χρήσιμο καί αξιόπιστο. 
   Ο λόγος του συγγραφέα είναι λιτός καί προσιτός. Βρήκα πολύ σωστή την κίνησή του να παραθέσει μέσα στο κείμενο αυτούσιους τους στίχους από κάποιες μπαλάντες που μελέτησε καί αναφέρονται στον Robin Hood. Με αυτόν τον τρόπο,ουσιαστικά,ενισχύει τα λεγόμενά του καί χρησιμοποιεί σωστά καί καίρια παραδείγματα. Παράλληλα,δίνεται στο κείμενο μία αίσθηση μαγείας καί λυρισμού. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μεγάλα κεφάλαια,καθένα εκ των οποίων εστιάζει σε ένα διαφορετικό κομμάτι καί στο σύνολό τους μας δίνουν ολοκληρωμένη την ιστορία. 
   Διαβάζοντας το πρώτο κεφάλαιο έμαθα πολλά καί ενδιαφέροντα πράγματα. Μπόρεσα να κοιτάξω την υπόθεση από όλες τις οπτικές μεριές,να δώ το πως εξελίχθηκε καί τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβανόντουσαν οι άνθρωποι τα παλαιότερα χρόνια. Δίνονται πολλές ερμηνείες καί γίνονται άλλες τόσες αναλύσεις για το πως προέκυψε ο ίδιος,το όνομά του,η δράση του καί το πως κατέληξε να γεννηθεί αυτός ο μύθος. 
  Προχωρώντας στο δεύτερο κεφάλαιο,θα έρθουμε σε επαφή με την ιστορική αναζήτηση. Θα δούμε τον μύθο να γίνεται πηγή έμπνευσης για μπαλάντες,θεατρικά έργα,την όπερα,σε πολλά βιβλία,ακόμη καί σε κόμικς. 
  Στο τρίτο καί τελευταίο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε κινηματογραφικές ταινίες,τηλεοπτικές σειρές,κινούμενα σχέδια καί ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν με κύριο πρωταγωνιστή τον Robin Hood. Μάλιστα,τρείς κινηματογραφικές ταινίες,από αυτές που αναφέρονται,έχει τύχει να τις δώ κι εγώ. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που προσέγγιζαν όλη την ιστορία οι εκάστοτε σκηνοθέτες καί σεναριογράφοι. 
   Ο επίλογος του βιβλίου συνοψίζει όλα τα παραπάνω καί κλείνει με τον κάλλιστο τρόπο αυτήν την πολύ συναρπαστική μελέτη. Πρόκειται,εν ολίγοις,για μία εναλλακτική πρόταση βιβλίου που αξίζει να αναζητήσετε καί να διαβάσετε. 
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ

13oς αιώνας - Αγγλία! Ο Robin Hood κηρύσσεται παράνομος από τον Πρίγκιπα Ιωάννη, χάνει την περιουσία του και αυτοεξορίζεται στον δάσος του Νόττινχαμ όπου και συμμαχεί με άλλους επικηρυγμένους. Σύντομα γίνεται λαϊκός ήρωας και τα κατορθώματα του ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσα από την μουσική και τα γραπτά κείμενα.  Άλλωστε ποιος άνθρωπος με κώδικα τιμής δεν θα εκτιμούσε έναν επαναστάτη που στρέφεται ενάντια στην διεφθαρμένη εξουσία, ποιος φιλεύσπλαχνος δεν θα εκτιμούσε  έναν ευεργέτη των φτωχών χωρικών και ποια γυναίκα δεν θα γοητευόταν από έναν άντρα που κινεί γη και ουρανό για να κατακτήσει την καρδιά της Lady Marian! Ακούγεται σαν ένα ωραίο παραμυθάκι, σωστά; Είναι όμως; Βυθιστείτε μαζί μας στην προσπάθεια να ξετυλίξουμε το μύθο του Robin Hood και να αναζητήσουμε την πραγματική του ταυτότητα. Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα ως προς την αληθινή του ύπαρξη, σε ποια περιοχή έδρασε πραγματικά αλλά και το αν ήταν αποκύημα φαντασίας οι σύντροφοι του και οι εχθροί του. Θα αναλύσουμε την επιρροή του στις τέχνες αλλά και θα σας παρουσιάσουμε έναν πλήρη οδηγό των μεσαιωνικών μπαλάντων και των κινηματογραφικών μεταφορών μέχρι και σήμερα. 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


Robin hood, η αλήθεια πίσω από τον μύθο Robin hood, η αλήθεια πίσω από τον μύθο Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.