ΕΛ ΑΧΜΑΡ-Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Προ ολίγων ημερών είχα την χαρά να λάβω από τον συγγραφέα κύριο Δημήτρη Βαγενά δύο βιβλία του. Τον ευχαριστώ πολύ για την ευγενική του χειρονομία προς το πρόσωπό μου. Το ένα βιβλίο θα σας το παρουσιάσω σήμερα καί το δεύτερο μέσα στον Οκτώβριο. Θα ξεκινήσω με το βιβλίο ''ΕΛ ΑΧΜΑΡ-Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ''. Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον καί ιδιαίτερο ιστορικό μυθιστόρημα που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Καί γιατί όχι,να μην το αναζητήσετε να το διαβάσετε κι εσείς.
   Ήταν η δεύτερη φορά που ήρθα σε επαφή με την πένα του συγγραφέα. Μου αρέσει πολύ αυτή η απλότητα καί ο καθαρός τρόπος γραφής του. Δεν πέφτει σε αστοχίες,ούτε προσπαθεί να κρύψει τυχόν αδυναμίες χρησιμοποιώντας βερμπαλισμούς,ή,περιττές φιοριτούρες. Διανθίζει τον λόγο του με άφθονο,οικείο λεξιλόγιο καί με όμορφες,περιγραφές εικόνων. 
   Ένα ακόμη στοιχείο του μυθιστορήματος που το βρήκα αρεστό,ήταν η αληθοφάνεια που εκπέμπει τόσο η ίδια η πλοκή του κειμένου,όσο καί οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ξέρετε,όταν μιλάμε για ιστορικά μυθιστορήματα,είναι πολύ πιθανό η φαντασία του εκάστοτε συγγραφέα να καλπάσει χωρίς όρια καί να πλάσει εικόνες καί καταστάσεις εξωπραγματικές απλά καί μόνο για να δελεάσει καί να ''πείσει'' τους αναγνώστες. Εδώ,όμως,δεν συμβαίνει αυτό. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας μοιάζει πολύ με όσα μαθαίνουμε από την ιστορία της χώρας μας. Πόσα δεν έχουμε ακούσει καί διαβάσει για τα παιδομαζώματα που λάμβαναν χώρα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στην χώρα μας καί πόσα από εκείνα τα αγόρια δεν προορίζονταν ειτε για γενίτσαροι,είτε για σκλάβοι καί τα κορίτσια που τα άρπαζαν από τους γονείς τους δεν προορίζονταν ως μέλλουσες παλλακίδες στα χαρέμια των σουλτάνων; Πάνω,λοιπόν,σε αυτήν την ιδέα στηρίχθηκε ο συγγραφέας,την ενίσχυσε καί έχουμε ως αποτέλεσμα ένα ευκολοδιάβαστο,γρήγορο καί περιπετειώδες μυθιστόρημα.
   Η αγωνία,η δράση καί το μυστήριο θα είναι μόνιμοι σύντροφοί μας σε αυτό το νοερό ταξίδι πίσω στον χρόνο. Θα ζήσουμε καταστάσεις που μόνο από την εμπειρία της ανάγνωσης θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε. Θα δούμε ξένες χώρες καί άλλους πολιτισμούς. Θα νιώσουμε ποικίλα συναισθήματα. Από τον ξεριζωμό καί τον πόνο της απώλειας,μέχρι τον έρωτα καί την αληθινή φιλία καί την ανάγκη για πατρίδα καί επιστροφή στις ρίζες μας.
   Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση των γεγονότων μοιάζει σαν μία εκ βαθέων εξομολόγηση του ίδιου του πρωταγωνιστή. Σαν να προσπαθεί να αποβάλλει από πάνω του όλο αυτό το ασήκωτο βάρος που νιώθει τόσα χρόνια καί να βρεί τελικά την γαλήνη καί την πολυπόθητη ελευθερία από όσα τον κρατούν δέσμιο. Εκτός αυτού,μας βοηθά να τον ''προσεγγίσουμε'',να τον κατανοήσουμε καί να δούμε μέσα από τα δικά του μάτια. Θεωρώ πως ο συγγραφέας πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό του καί μας δίνει ένα μεστό καί κατανοητό κείμενο.
    Δεν θα σας κουράσω παραπάνω. Για περισσότερες πληροφορίες σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του: ''Στην Ελλάδα του σήμερα ο δημοσιογράφος Ματθαίου, αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από ένα γέρο θεραπευτή, που χρησιμοποιώντας μόνο βότανα θεραπεύει καρκίνους κλπ. Είναι ο μόνος στον όποιο θα μιλήσει ο γερός και θα του διηγηθεί, την ιστορία του πρώτου θεραπευτή της οικογενείας , πριν από 5 γενιές. Όλα ξεκίνησαν το 1825 με την άφιξη του Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο, με σκοπό την καταστολή της ελληνικής επανάστασης. Σε ένα χωριό, που γνωρίζει τον όλεθρο και την σκλαβιά από μια ίλη Νουβίων βασιβουζούκων (άτακτων), ο μικρός Θρασύβουλος, σε ηλικία έξι χρόνων, γλυτώνει την σκλαβιά, χάρις στα κόκκινα μαλλιά του. Σημάδι της εύνοιας του προφήτη Μωάμεθ, σύμφωνα με το Ισλάμ. Ο αρχηγός των Νουβίων και σαμάνος (γιατρός -θεραπευτής) τους Γιουσούφ τον υιοθετεί και τον μεγαλώνει σαν γιο του....'' Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι/ες σας διαβάζοντας το βιβλίο.
                                                         Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

Ένωση Ανεξάρτητων Συγγραφέων (ΕΝ.Α.Σ.)
   
   



ΕΛ ΑΧΜΑΡ-Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΛ ΑΧΜΑΡ-Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 25, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.