Προσμονή

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Μπορείτε να μου βρείτε έστω κι έναν άνθρωπο που δεν περιμένει καρτερικά να έρθει κάτι στην ζωή του καί θα την αλλάξει άρδην προς το καλύτερο; Κατά την γνώμη μου,νομίζω πως θα είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιο άτομο που έχει πάψει να προσδοκά καί να αναζητά ολόκληρη την αλήθεια. Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο,θα σημαίνει πως έχει φτάσει η ζωή αυτού του ανθρώπου,έστω φαινομενικά,σε ένα σημείο δίχως γυρισμό. Εγώ επιλέγω πάντα να ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά καί όλα θα αποκαταστηθούν ακόμη κι αν περάσει καιρός...

  Από την αρχή του έτους,έχω διαβάσει καί σας έχω παρουσιάσει μέσω του blog μου πολλά έργα ανερχόμενων καί ταλαντούχων συγγραφέων. Ερχόμενη σε επαφή με τα βιβλία τους,νιώθω σαν να ανοίγει ένα μικρό παράθυρο,μέσα από το οποίο μπορώ να ρίξω κλεφτές ματιές στον μέλλον της λογοτεχνίας στην χώρα μας. Ένα μέλλον που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολλά υποσχόμενο,αρκεί καί εμείς ως αναγνωστικό κοινό να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες καί να μην είμαστε προκατειλημμένοι/ες σε καθετί νέο. Για μία νέα συγγραφέα καί το πρώτο της βιβλίο,πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος για την συγγραφέα κυρία Μαριάννα Παπαζήση καί το μυθιστόρημά της,με τίτλο ''Προσμονή'',το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

   Έχω μάθει στην ζωή μου να μην κρίνω έτσι αυθαίρετα κι απόλυτα έναν άλλον άνθρωπο καί τις πράξεις του,πρίν να σκεφτώ καί να μάθω τι μπορεί να τον έχει οδηγήσει να πάρει εκείνες τις αποφάσεις καί να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νού πως ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου καί οι εμπειρίες της ζωής στο σύνολό τους παίζουν σημαντικό ρόλο για την μετέπειτα πορεία του. Βασιζόμενη καί η συγγραφέας -τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι- πάνω σε αυτήν την σκέψη,δομεί την υπόθεση του βιβλίου της καί ξεδιπλώνει πάνω στο χαρτί τους χαρακτήρες των ηρώων της. Τους πλάθει με τέτοιον τρόπο,ώστε να είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τον τόπο που θα λάβουν χώρα τα γεγονότα,το φύλο τους,την καταγωγή τους,την οικονομική τους κατάσταση καί τάξη,καθώς καί τις επιθυμίες τους. Θα μιλήσει με τα δεδομένα μίας άλλης,όχι καί τόσο μακρινής,εποχής καί θα θίξει εμμέσως το ζήτημα της προκατάληψης καί της αποδοχής.

   Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει η φράση ''Το καλύτερο ψέμα είναι η μισή αλήθεια''. Για να είμαι ειλικρινής,με έβαλε σε σκέψεις αυτή η φράση. Ανέκαθεν θεωρούσα πως είναι καλύτερο ένας άνθρωπος να έρθει αντιμέτωπος εξ αρχής με την πικρή,σκληρή αλήθεια,πάρα να ζεί μέσα σε ένα ψέμα,που θα σκάσει σαν άλλη φούσκα καί θα προσγειωθεί με όχι τόσο ομαλό τρόπο στην πραγματικότητα. Να,όμως,που η ίδια η ζωή με διδάσκει πως δεν πρέπει να είμαι τόσο απόλυτη. Υπάρχουν φορές που η μερική απόκρυψη της αλήθειας κρατά τις ισορροπίες καί προφυλάσσει τους εμπλεκόμενους σε αυτήν. Απλά είναι προτιμότερο να μην ειπώνονται όλα. Ίσως να μην υπάρχει καί κάποιο ουσιαστικό νόημα τελικά. Για να μην παρερμηνευτούν τα λόγια μου,να διευκρινίσω πως δεν λέω ότι τα ψέματα είναι καλά καί ότι πρέπει να αποσιωπούμε την αλήθεια.

   Ο λόγος της συγγραφέως είναι απλός καί σύγχρονος. Χρησιμοποιεί άφθονο λεξιλόγιο,γρήγορους,ρεαλιστικούς διαλόγους μεταξύ των ηρώων,πλούσιες,περιγραφικές εικόνες καί μικρά,περιεκτικά κεφάλαια. Όλα αυτά μαζί καθιστούν το βιβλίο ευανάγνωστο καί προσιτό. Εμένα μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ως πρώτη προσπάθεια της συγγραφέως. Το μόνο που ίσως θα επιθυμούσα θα ήταν κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το παρελθόν της μίας πρωταγωνίστριας,της Ιρίνας. Χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως έχουμε ένα λιγότερο καλό βιβλίο.

    Η συγγραφέας δεν επέλεξε τυχαία τον τίτλο ''Προσμονή''. Ξεκινάει την αφήγηση των γεγονότων από το παρόν. Ύστερα κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν όπου φτάνει μέχρι καί το σήμερα. Εκεί μέσα θα δούμε όλη την πορεία των ηρώων καί την εξέλιξή τους. Η αγωνία που θα νιώσουμε στην αρχή,θα είναι πάλι παρούσα κοντά στον επίλογο όπου θα μας δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Εξ ου καί η προσδοκία για να μάθουμε τι τελικά έχει συμβεί. Καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης θα νιώσουμε ποικίλα συναισθήματα. Από την αδικία,την ξενοφοβία,τον έρωτα,την καταπίεση,την ανάγκη για ελευθερία καί ένα καλύτερο μέλλον.

    Εν ολίγοις,έχουμε στα χέρια μας μία αξιόλογη πρώτη προσπάθεια της συγγραφέως να προσεγγίσει τις ψυχές του αναγνωστικού κοινού καί να μεταφέρει μηνύματα καί σκέψεις με πολλούς αποδέκτες. Παρά το νεαρό της ηλικίας της δείχνει να είναι αφοσιωμένη στον σκοπό καί το έργο της. Έχει μία αρκετά καλή βάση γραφής με δυνατότητες εξέλιξης μελλοντικά. Μία εξέλιξη που επιθυμώ να δώ σε επόμενο έργο της. Αναζητήστε το.

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


                                                                       ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Ένας ανεξιχνίαστος θάνατος μιας γυναίκας, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Κοζάνης, θα φέρει αναστάτωση στις ζωές των κατοίκων στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Φόνος ή αυτοκτονία; Αρκεί ένας θάνατος για να διαταράξει τις ισορροπίες μιας φαινομενικά ήσυχης κοινωνίας; Υπάρχει ένοχος; Κι αν αυτός είναι ο πιο κοντινός σου άνθρωπος; Η εξιχνίαση βρίσκεται τόσο κοντά όσο απέχει το κακό από το καλό. Εσύ επιλέγεις.  Ένα μυθιστόρημα που ακολουθεί τις δυο ηρωίδες, την Ιουλία και την Ιρίνα, από την εφηβεία μέχρι τη μητρότητα, την επιβίωσή τους στον επαγγελματικό κόσμο του 1980, μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας.  Το καλύτερο ψέμα είναι η μισή αλήθεια.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

   

   

   


Προσμονή Προσμονή Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 22, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.