Νέες κυκλοφορίες - Δευτέρα 19 Οκτωβρίου - Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ

 


                                                            ΜΑΡΘΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ


                                                     Μπορείς να δεις με τα δικά μου μάτια;


                                             ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΜΑΡΘΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ


Η Ζιραφούλα, μια ψηλή καμηλοπάρδαλη, έχει συνηθίσει να κοιτάει μόνο ψηλά, μέχρι τ’ αστέρια. Ο Κροκοντούλης, ένας μικροκαμωμένος κροκόδειλος, βλέπει μόνο χαμηλά, εκεί που σέρνεται στο έδαφος. Μια τυχαία συνάντησή τους θα σταθεί αφορμή για να δει ο καθένας τους τον κόσμο αλλιώς.

Ένα παραμύθι γι’ αυτά που βλέπουμε και δεν βλέπουμε στην καθημερινότητά μας, που μας δείχνει ότι η οπτική του άλλου μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και συναρπαστική με τη δική μας.


*

Η Μάρθα Κολοκοτρώνη σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Από το 2015 είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου ΕΤΗ της Ζυρίχης. Έχει συνεργαστεί με γραφεία στη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Υόρκη και έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Βερολίνο, όπου μεγαλώνει τα δυο παιδιά της με τις ιστορίες του Κροκοντούλη και της Ζιραφούλας.


ISBN 978-960-567-235-5
 Τιμή: 13,00 €



                                             ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

                           
                                                     ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ


                                                             ΖΟΖΕ ΛΟΥΙΣ ΠΕΪΣΟΤΟ


                                                                     Κανένα βλέμμα


                                            ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ

                                                                        Αθηνά Ψυλλιά


Σ’ έναν τόπο πραγματικό και μυθικό, το Αλεντέζου της ανομβρίας και της μεγάλης ιδιοκτησίας γης, υπάρχει το όρος των ελαιών. Ό,τι εκτυλίσσεται εκεί το αφηγείται ένας άντρας που ζει σ’ ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και γράφει. Γράφει μέχρι να τελειώσει ο κόσμος.
Και η αφήγηση χωρίζεται σε δύο ισομερή κεφάλαια. Ο κόσμος του πατέρα και ο κόσμος του γιου. Βιβλικά σχεδόν, ο γιος επαναλαμβάνει τα λάθη του πατέρα στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να τα αποφύγει.
Στο μεταξύ στα παρακλάδια της πλοκής πρωταγωνιστούν απίθανα πρόσωπα: οι γηραιοί Σιαμαίοι δίδυμοι, ενωμένοι στο μικρό τους δαχτυλάκι, η ευφάνταστη μαγείρισσα που φιλοτεχνεί μαγειρικά γλυπτά, η τυφλή ιερόδουλη, τέταρτη γενιά τυφλών ιερόδουλων, αλλά και ένας δαίμονας που τελεί γάμους και βαφτίσια και σπέρνει τη διχόνοια.
Πρόκειται για ένα έργο που επιστρατεύει το ποιητικό ταλέντο του αναγνώστη. Το αίσθημα του πένθους και της απώλειας αποδίδεται με πρωτοφανή, σωματικό τρόπο, και αυτό μαζί με το παράδοξο των συμπλεκόμενων ιστοριών είναι το πιο δυνατό σημείο του έργου του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

*

Ο Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς της σύγχρονης πορτο-γαλικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στο Γκαλβέιας της Πορτογαλίας το 1974. Το 2001 τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο José Saramago, το μεγαλύτερο βραβείο της Πορτογαλίας για νέους συγγραφείς, για το μυθιστόρημα Κανένα βλέμμα. Το 2007 έλαβε το βραβείο Cálamo Otra Mirada, το ισπανικό βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος, για το μυθιστόρημα Νεκρο-ταφείο πιάνων. Για το μυθιστόρημα Βιβλίο έλαβε το ιταλικό βραβείο για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα, Libro d’Europa, το 2012. Το 2016, για το έργο του Γκαλβέιας, έλαβε το βρα-βείο Oceanos στη Βραζιλία, ως καλύτερο λογοτεχνικό έργο στην πορτογαλική γλώσσα για το 2015. Τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Έχει βρα-βευτεί επίσης για το ποιητικό του έργο, ενώ ασχολείται και με την ταξιδιωτική λογοτεχνία.


ISBN 978-960-567-245-4
Σελίδες: 240, Τιμή: 14,90 €




                                                             ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ


                                                                   Μέγας Αλέξανδρος


                                               ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΟΥΡΗΣ



Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα ακολουθήσουμε την πορεία της ζωής του, από τη γενέτειρά του την Πέλλα μέχρι τη μακρινή Ινδία, και θα γνωρίσουμε τις περιπέτειές του και τις σημαντικότερες μάχες που έδωσε, οι οποίες τον ανέδειξαν σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών.

*

Η Χρυσάνθη Καραΐσκου γεννήθηκε και εργάζεται στον Έβρο. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2000 βρίσκεται στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας. Η εργασία της σε σχολεία των Χανίων και του Έβρου αποτέλεσε την αφορμή για την καταγραφή παραδοσιακών παραμυθιών αλλά και παιχνιδιών, τόσο από τα μέρη όπου δίδαξε όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Έλαβε μέρος σε προγράμματα θεατρικής αγωγής καθώς και περιβαλλοντικά. Το 2010 το βιβλίο της Το ταλέντο του Ήλιου κέρδισε το Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορούν πάνω από 20 βιβλία της.


ISBN 978-960-567-236-2
 Τιμή: 12,00 €



 
                                               ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΗΠΑ


                                                      ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΝΤΕ ΡΟΜΠΕΡΤΙΣ


                                                                          Καντόρας

                                                        Οι γυναίκες που τραγουδούσαν


                                                      ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

                                                                    Τατιάνα Μπολάνη


Ουρουγουάη 1977: το στρατιωτικό πραξικόπημα καταστέλλει τους πολιτικά διαφωνούντες χρησιμοποιώντας αμείλικτη βία. Σ’ ένα καθεστώς όπου οι απαγωγές, οι βιασμοί και τα βασανιστήρια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, η ομοφυλοφιλία θεωρείται επικίνδυνο και τιμωρητέο παράπτωμα. Ωστόσο η Ρομίνα, η Φλακά, η Ανίτα-Αφροδίτη, η Πας και η Μαλένα –πέντε καντόρας, δηλαδή γυναίκες που «τραγουδούν»– σαν από θαύμα βρίσκουν η μία την άλλη και ανακαλύπτουν το Κάβο Πολόνιο, ένα απομονωμένο, σχεδόν ακατοίκητο ακρωτήριο, το οποίο διεκδικούν ως μυστικό τους καταφύγιο. Για τα επόμενα τριάντα πέντε χρόνια οι ζωές τους θα εκτυλίσσονται ανάμεσα στο Κάβο Πολόνιο και στο Μοντεβιδέο, την «εχθρική» πλέον πόλη που όμως δεν παύει να είναι το σπίτι τους, καθώς συνεχώς ξαναγυρίζουν εκεί, μαζί ή μόνες. Στην πορεία αυτών των ετών οι πέντε γυναίκες θα δοκιμαστούν πολλές φορές –από τις οικογένειές τους, τις σχέσεις τους, την κοινωνία αλλά και μεταξύ τους– καθώς αγωνίζονται να ζήσουν μια ζωή αληθινή και αυθεντική. 
Έργο ρηξικέλευθο και διαχρονικό, το Καντόρας είναι ένας ύμνος στην αγάπη, την κοινότητα, τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και τη διατήρηση της μνήμης. Η Ντε Ρομπέρτις μάς παραδίδει το αριστούργημά της: μια ιστορία για τη φλόγα που όλοι έχουμε στην ψυχή και για εκείνους που την κρατούν αναμμένη.

*

Η Καρολίνα Ντε Ρομπέρτις, με καταγωγή από την Ουρουγουάη, είναι συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ Το αόρατο βουνό (2009) και των μυθιστορημάτων Πέρλα (2012) και The Gods of Tango (2015). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από τα εγκεκριμένα έντυπα San Francisco Chronicles, O – The Oprah Magazine, BookList και το δίκτυο NBC. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Stonewall Book Award, το ιταλικό βραβείο Rhegium Julii και πολλές άλλες διακρίσεις. Επίσης, είναι βραβευμένη μεταφράστρια λατινοαμερικανικής και ισπανικής λογοτεχνίας και εκδότρια της ανθολογίας Radical Hope: Letters of Love and Dissent in Dan-gerous Times. Το 2017 συμπεριλήφθηκε από το πολυδιάστατο κέντρο τέχνης Yerba Buena Center for the Arts στη λίστα των «100 ανθρώπων, οργανισμών και κινημάτων που διαμορφώνουν το μέλλον του πολιτισμού». Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και ζει στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας με τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά. 

ISBN 978-960-567-244-7
Σελίδες: 400, Τιμή: 17,00 €

                                         Από τα επίσημα δελτία τύπου του εκδοτικού!



                                         






Νέες κυκλοφορίες - Δευτέρα 19 Οκτωβρίου - Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ Νέες κυκλοφορίες - Δευτέρα 19 Οκτωβρίου - Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.