Λυσιστράτη του Αριστοφάνη - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 4ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Φτάσαμε αισιώς στην μέση του αφιερώματος στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία καί έχω την χαρά να σας παρουσιάσω ένα βιβλίο που μου άρεσε πάρα πολύ καί σας το προτείνω,αν έχετε παιδιά ηλικίας άνω των 9 ετών καί εφήβους. Ο λόγος για το βιβλίο ''Λυσιστράτη'' του Αριστοφάνη,σε νεοελληνική απόδοση-διασκευή από την συγγραφέα κυρία Στέλλα Ζόμπολα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

   Η μακραίωνη παράδοση της χώρας μας έχει να επιδείξει έργα εξαιρετικών ποιητών,συγγραφέων,κωμικογράφων καί τραγικών. Όλοι κι όλες σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρίζουν την αξία καί την διαχρονικότητα αυτών των σπουδαίων έργων καί τα μηνύματα που μεταφέρουν μέσα από τις ιστορίες τους με αποδέκτες τους αναγνώστες. Θεωρώ,λοιπόν,ότι από μικρή ηλικία θα πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με αυτά τα κείμενα καί να λαμβάνουμε χρήσιμα μαθήματα για την ζωή μας.

   Η συγγραφέας κυρία Στέλλα Ζόμπολα με απόλυτη προσοχή καί σεβασμό τόσο στο πρόσωπο του σατιρικού ποιητή-κωμικογράφου Αριστοφάνη,όσο καί στο κοινό στο οποίο επιθυμεί να απευθυνθεί,προβαίνει σε μία εξαιρετική απόδοση καί διασκευή του αντιπολεμικού χαρακτήρα έργου με τίτλο ''Λυσιστράτη''. Χρησιμοποιεί πλούσιο,οικείο λεξιλόγιο,απαλλαγμένο από τις βωμολοχίες που περιέχονται στο πρωτότυπο κείμενο. Παράλληλα,για ευνόητους λόγους,η συγγραφέας αλλάζει κάπως τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες ανάγκασαν τους άνδρες τους να συνάψουν ειρήνη. Δεν γίνονται αναφορές σεξουαλικού περιεχομένου,για να μην έρθουν οι μικροί αναγνώστες σε άβολη θέση. Με αυτόν τον τρόπο,η ιστορία έρχεται πιο κοντά σε ό,τι γνωρίζουν για τον σύγχρονο τρόπο ζωής τα παιδιά σήμερα.

    Το μήνυμα του κειμένου παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων καί δεν είναι άλλο από την ομορφιά καί την διαφύλαξη της ειρήνης. Ρηξικεύλεθο τόσο για την εποχή του,όσο καί για τις μέρες μας,το έργο του Αριστοφάνη πάντα θα ψυχαγωγεί καί θα παρέχει κατάλληλα εφόδια για την ζωή μας. Διδάσκει,επίσης,την αξία της δημοκρατίας,της προσφοράς στον συνάνθρωπο καί της συνεργασίας.

   Όλο το κείμενο είναι αποτυπωμένο πάνω στο χαρτί με τέτοιον τρόπο,ώστε να νομίζει όποιος/α το διαβάζει ότι έχει στα χέρια του/της το σενάριο ενός θεατρικού έργου. Αυτό όχι μόνο βοηθά να είναι πιο ευχάριστη κι ενδιαφέρουσα η ανάγνωσή του,μα για να γίνει το βιβλίο χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών μέσα στις τάξεις. Για σκεφτείτε το. Είμαι σίγουρη πως θα υπάρξουν αρκετοί εκπαιδευτικοί που θα τους άρεσε σαν ιδέα για ένα δημιουργικό παιχνίδι μέσα στην τάξη.

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Είναι γνωστή η αξία και η σημασία των έργων του Αριστοφάνη, που σκοπός του δεν ήταν απλώς να προκαλέσει το γέλιο, αλλά και να «διδάξει» τους θεατές του, ασκώντας έλεγχο σε πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής του και μαστιγώνοντας σκληρά, με τη διακωμώδηση και τη σάτιρά του, τα κακώς κείμενα, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα, καθιστώντας έτσι τον Αριστοφάνη και σύγχρονο και κωμικοτραγικά επίκαιρο. Η Λυσιστράτη είναι το πιο σφοδρά αντιπολεμικό έργο του, το πιο ειρηνιστικό και πρωτότυπο, καθώς εκθειάζει τον πολιτισμό της επιβίωσης μέσα σε καθεστώς ειρήνης και δημοκρατίας, με έντονα μηνύματα σύμπνοιας, συναδέλφωσης και συνεργασίας. Θεωρώντας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να στερούνται το μεστό λόγο του Αριστοφάνη ούτε την ψυχαγωγία (με την αρχαία έννοια της λέξης: αγωγή ψυχής) – που παρέχει με τρόπο ευχάριστο και παιγνιώδη, ώστε το παιδί να δέχεται και να επεξεργάζεται τα μηνύματά του με χαρούμενη διάθεση –, έχει αποδοθεί και διασκευαστεί στα νέα ελληνικά η Λυσιστράτη για παιδιά, με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, ώστε να αποκομίσουν, γελώντας και διασκεδάζοντας, κάποια εύγλωττα συμπεράσματα και για το σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και για την κακοδαιμονία μας. 


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΛΛΑ ΖΟΜΠΟΛΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ






Λυσιστράτη του Αριστοφάνη - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 4ο) Λυσιστράτη του Αριστοφάνη - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 4ο) Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 04, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.