ΞΕΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΥΜΑΤΑ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος η νέα ποιητική συλλογή της ποιήτριας κυρίας Ειρήνης Χαβρεδάκη,με τίτλο ''Ξεδιαλέγοντας κύματα''. Ευχαριστώ πολύ τον εκδοτικό για την δυνατότητα που μου έδωσε να διαβάσω την συλλογή καί να την παρουσιάσω μέσα από το blog μου,στέλνοντάς μου ένα αντίτυπο του βιβλίου. Μία ποιητική συλλογή που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί σας την προτείνω.

   ''Ξεδιαλέγοντας κύματα''  τίτλος της συλλογής καί σε συνδυασμό με την εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλό της ο νους μου ''πέταξε'' σε έναν άλλο κόσμο,παράλληλο με τον δικό μας,όπου όλα μοιάζουν γαλήνια καί μας επιτρέπουν να περάσουμε ουσιαστικό χρόνο με τον εαυτό μας καί να βρούμε την ψυχική μας ηρεμία. Ναι,θα χρειαστεί να περάσουμε από πολλά εμπόδια που θα μοιάζουν με κύματα κατά την διάρκεια της ζωή μας,μα εντέλει όλες αυτές οι εμπειρίες θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα μας κι ό,τι είμαστε σήμερα. Πόσο σημαντικό είναι άλλωστε για όλους κι όλες εμάς να υπάρχει ισορροπία μέσα μας; Είναι κάτι που το επιδιώκουμε καθημερινά καί με μεγάλο κόπο. Καί μην μου πείτε πως υπάρχει έστω καί ένας άνθρωπος που μπορεί έστω καί για μία στιγμή κατά την διάρκεια του βίου να έχει σκεφτεί,ή,επιθυμήσει το ακριβώς αντίθετο,γιατί δεν πρόκειται να το δεχθώ ως πιθανό.

  Τα ποιήματα τα ''περιλούζει'' ένας διάχυτος λυρισμός. Όλα είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο. Η ποιήτρια επιλέγει καί χρησιμοποιεί άφθονο,οικείο λεξιλόγιο,πληθώρα περιγραφικών εικόνων καί λοιπών εκφραστικών μέσων. Οι στίχοι είναι μικροί καί μεστοί. Δεν ξεφεύγουν πέφτοντας σε τυχόν λάθη. Αποφεύγονται οι βερμπαλισμοί καί οι περιττές φιοριτούρες. 

   Καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης των ποιημάτων είχα την αίσθηση πως η ποιήτρια απευθυνόταν σε εμένα καί ταυτόχρονα σε κάθε αναγνώστη/στρια εκεί έξω. Βρήκα εξαιρετική την κίνηση της ποιήτριας να είναι τόσο ευθύς καί άμεσος ο λόγος της. Προσεγγίζει ταυτόχρονα με λεπτότητα καί δυναμισμό το θυμικό των αναγνωστών. Όλα τα ποιήματα της συλλογής είναι σαν ένα ταρακούνημα της ψυχής καί της σκέψης των αναγνωστών. 

   Σε μία πιο ελεύθερη εκδοχή,κατ'εμέ,τα ποίηματα μπορούν να θεωρηθούν ως ένα διάγραμμα της ψυχής του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά. Διαβάζοντάς τα θα δούμε ποικίλα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου καί τον τρόπο με τον οποίο τον στιγμάτισαν. Παράλληλα,θα γεννηθούν στις ψυχές μας πολλά κι έντονα συναισθήματα. Θα περάσουμε από την χαρά στην λύπη κι από τον φόβο στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε όμως αυτό,θα πρέπει να επιδείξουμε τόλμη καί κουράγιο. Να αναμετρηθούμε με τα λάθη μας καί να ξεκινήσουμε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις καί να πράττουμε αναλόγως.

   Έχω ξαναπεί καί υποστηρίζω την άποψη πως η ποίηση δεν χρήζει υπερανάλυσης. Καθένας καί καθεμία που επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί της,είναι δεκτικός/η στο να λάβει όσα έχει απλόχερα να του/της προσφέρει. Εμένα η ποίηση πάντα με ηρεμεί καί με ταξιδεύει χωρίς να με κουράζει,ή,να με βαρύνει ψυχολογικά. Μπορεί να μην διαβάζω ολημερίς καί τόσο συχνά ποιητικές συλλογές,αλλά πάντα φτάνουν στα χέρια μου την πιο καίρια στιγμή. Να την αγαπάτε,λοιπόν,καί να μην την σνομπάρετε.

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Αγαπημένο ποίημα το ''Βήματα''.


                                                                   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Διαλέξαμε τις μέρες μας

μια μια

– άλλες με φλόγα ντυμένες

κι άλλες με του γαλήνιου νερού

το βάθος ολόγιομες –

αξόδευτος μη μείνει

ο χρόνος μας

και ο καιρός μας φτωχός.

Έτσι, για να ξανανθίσει

στο αίμα μας

της ζωής το βασίλειο,

στεφανωμένο ουρανό

κι ακατάβλητο να γενεί

της σπουδής μας το έργο

και τον ρυθμό του να βρει

πάνω στη γη.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΠΟΙΗΤΡΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΒΡΕΔΑΚΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ




ΞΕΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΥΜΑΤΑ ΞΕΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΥΜΑΤΑ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 30, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.