Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Λίτσα Καποπούλου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Λίτσα Καποπούλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Το Μαντήλι της Θέμιδος''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Διαβάστε την κριτική μου γι'αυτό στην στήλη ''Βιβλιοπροτάσεις''. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



                                        Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΛΙΤΣΑ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ


                                                  Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;


Λ.Κ. Αυτή η γλυκιά πίεση,αυτή η εσωτερική επιταγή να αποτυπωθούν σκέψεις στο χαρτί στον κατάλληλο χρόνο της ωρίμανσης. Η ανεξήγητη επιθυμία έκφρασης.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Το Μαντήλι της Θέμιδος’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;


Λ.Κ. Ευχαριστώ θερμότατα για τις ευχές σας! «Το Μαντήλι της Θέμιδος», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις  «Ελκυστής» αποτελεί οιονεί τριλογία με τα δύο προηγούμενα μυθιστορήματά μου «Πνοή» και «Στο Βασίλειο της Μοίρας». Όμως κάθε ένα είναι αυτοτελές,αυτόνομο και αυθύπαρκτο. Ο κεντρικός άξονας είναι η ιδέα της δικαιοσύνης,το δίκιο μέσα από την καθημερινότητα και τον ψυχισμό των ηρώων. Ένα συναπάντημα ιστοριών,χαρακτήρων,συγκρούσεων,ονείρων,ανατροπών με θρύλους,παραμύθια,δικανική και ανθρώπινη χροιά με αναδρομή σε τόπους,χρόνους,πρόσωπα,συμβάντα,οντότητες,που μαγεύουν και μιλούν. Μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό και μεταφυσικό. Μια δοκιμασία αντοχών και δυνατοτήτων μέχρι την κάθαρση και τη λύτρωση.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας;


Λ.Κ. Έχοντας υπηρετήσει τη Θέμιδα με γοητεύουν και με απασχολούν τα σύμβολα και οι συμβολισμοί,που της αποδίδονται. Ένα από αυτά τα σύμβολα είναι το μαντήλι,που έχει δεμένο τα μάτια της. Επόμενο είναι να δημιουργήσει μια εύστοχη και εύλογη παιδική απορία,που στο βάθος ίσως είναι και απορία πολλών μεγάλων. Τι σημαίνει το Μαντήλι της Θέμιδος; Χρειάζεται; Ποια η κυριολεκτική και μεταφορική ερμηνεία του; Στις ζωές μας υπάρχει ή όχι ο γνώμονας του δικαίου; Μήπως τελικά επιβάλλεται από Ανώτερη Πρόνοια,γιατί η έννοια της δικαιοσύνης,παρά τα όσα υφίσταται,παραμένει ακατάλυτη και στις μέρες μας; Σ’ αυτές τις σκέψεις και ερωτήματα φιλοδοξεί «Το Μαντήλι της Θέμιδος» να σκιαγραφήσει απόψεις και απαντήσεις με τη δράση των ηρώων του, εξιτάροντας και προκαλώντας τους αναγνώστες να θέσουν και την ατομική τους σφραγίδα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε την ιστορία του βιβλίου,ή,τo αφήσατε να σας οδηγήσει μόνo τoυ καί εντέλει να ορίσει εκείνο το φινάλε;


Λ.Κ. Ένα αρχικό πλάνο,σκελετό είχα σαφώς δημιουργήσει. Ωστόσο ’χτίζοντας’ τους χαρακτήρες μου και σκύβοντας στον εσωτερικό τους κόσμο,άφησα περιθώρια ελεύθερης ανάπτυξης,εξέλιξης,ακόμη και αλλαγής και ανατροπής. Μου αρέσει η πορεία και το φινάλε του μυθιστορήματος να έχει συνοδηγούς και τους ήρωές του.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Θα γράφατε ποτέ ένα βιβλίο,η ιστορία του οποίου θα βασιζόταν σε αληθινά γεγονότα; Ναι,ή όχι; Και γιατί.


Λ.Κ. Ασφαλώς ναι. Τα βιβλία μου έχουν πλαίσια αληθινών γεγονότων. Το προσωπικό βίωμα,ακατέργαστο ή επεξεργασμένο δεν παύει να είναι αληθές συμβάν και αποτελεί την κινητήρια δύναμη της συγγραφής. Βέβαια υπάρχει ο απαραίτητος μανδύας της μυθοπλασίας. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κρατήσει’’ το αναγνωστικό κοινό από την ανάγνωση του βιβλίου σας;


Λ.Κ. Το αφήνω στην δίκαιη κρίση του αναγνωστικού κοινού. Νομίζω ότι αυτό που θα «κρατήσει» θα είναι ψυχωφελές. Θα μ’ ενδιέφερε να διατρανώσει την πίστη του σε αξίες και ιδανικά,που διαχέονται στο βιβλίο και σίγουρα ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο με ή χωρίς ‘το μαντήλι της Θέμιδος’.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;


Λ.Κ. Για εμάς,για τη δική μας αυτοβελτίωση. Μέσα από το διάβασμα πετυχαίνουμε να πληροφορηθούμε,να ζήσουμε,να ταξιδέψουμε,να χαμογελάσουμε,να προβληματιστούμε,να ζωντανέψουμε τα όνειρά μας. Ειδικά στην εποχή μας παρά τις ασφυκτικές δυσκολίες θάλεγα ότι το διάβασμα είναι επιβεβλημένο. Λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Είναι μια διαδικασία  με την οποία,χωρίς να το καταλαβαίνουμε,γνωρίζουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;


Λ.Κ. Το όραμά μου είναι αυτό,που διοχετεύω και στα βιβλία μου:  Αισιοδοξία για έναν κόσμο καλύτερο,δικαιότερο,ιδανικό,ονειρεμένο. Ελπίδα ότι θα αφυπνισθεί η ανθρωπότητα για να επικρατήσει ειρήνη,αγάπη,αλληλεγγύη,ανθρωπισμός.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;


Λ.Κ. Η συγγραφική γραφίδα έχει ξεκινήσει. Πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα με εσωτερικές συγκρούσεις,αυτοκριτική,λάθη,πάθη,αγώνα για την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης,της αποδοχής,της δικαίωσης,της ευτυχίας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;


Λ.Κ. Πολλά τα αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς. Από τους αρχαίους Έλληνες κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους. Διαχρονικά αγαπημένος παραμένει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και το ανυπέρβλητο έργο του.


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Λ.Κ. Θα τους ενθάρρυνα οπωσδήποτε. Να κάνουν πράξη αυτά,που υπαγορεύει η ψυχή τους. Να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους και να υπηρετήσουν επάξια τη λογοτεχνία. Να νιώσουν τη μαγεία της συγγραφής και να συναισθανθούν την αξία της πνευματικής τους προσφοράς.


                                   Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας. 


                                     Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Λ.Κ. Κι εγώ σας ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου κυρία Κυριακή Γανίτη για την εξαιρετικά όμορφη λογοτεχνική μας κουβέντα και την φιλοξενία στο τόσο αξιόλογο blog Dominica Amat.


                                               Με εκτίμηση, Λίτσα Καποπούλου.




Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Λίτσα Καποπούλου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Λίτσα Καποπούλου Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 22, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.