Ο Ανεξάρτητος Νους

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


                                                               ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Για τα υπέρ καί τα κατά του σύγχρονου τρόπου ζωής σας έχω μιλήσει αρκετές φορές,οπότε το θεωρώ περιττό να το κάνω πάλι σήμερα. Το θεμα,όμως,που θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά είναι,το αν σαν σύγχρονοι,πολιτισμένοι άνθρωποι έχουμε αναπτύξει την κριτική μας ικανότητα καί σκέψη στον ίδιο βαθμό που έχουμε εξελίξει σχεδόν τα πάντα γύρω μας. Για σκεφτείτε το λίγο. Πόσο βέβαιοι/ες είστε ότι οι σκέψεις καί κατ'επέκταση οι πράξεις σας,που συνδέονται καί είναι επακόλουθες αυτών,είναι εξ'ολοκλήρου δικές σας καί δεν έχετε επηρεαστεί ακούσια,ή,εκούσια από ό,τι λαμβάνετε από τους γύρω σας καί την κοινωνία στο σύνολό της; 

  Θα αναρωτιέστε,άραγε,γιατί σας τα λέω όλα αυτά ως εισαγωγή για το βιβλίο που διάβασα καί πρόκειται να σας παρουσιάσω σήμερα μέσα από το blog. Κι όμως,συσχετίζονται άμεσα με το βιβλίο καί όλα όσα αυτό περιέχει μέσα στις σελίδες του. Καί για να μην σας κρατώ άλλο σε αγωνία,θα αναφερθώ στο βιβλίο με τίτλο ''Ο Ανεξάρητος Νους'' από τον δημιουργό κύριο Όσσο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πεδίο. 

  «Ένα άτοµο που συγκεντρώνει σκέψεις θα γίνει λόγιος. Ένα άτοµο που γεννάει συλλογισµό –γεννάει την ικανότητα της σκέψης, κάνει ερωτήσεις και αµφισβητεί τη συνείδησή του και µετά περιµένει την απάντηση– στη ζωή του γεννιέται η γνώση. ∆εν µπορείτε να αποκτήσετε τη γνώση µέσα από τις σκέψεις, αλλά µέσα από τον συλλογισµό. Όχι συγκεντρώνοντας σκέψεις, αλλά γεννώντας συλλογισµό». - Όσσο

   Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι να τον κατατάξω σε μία ''κατηγορία'',αφού έχουμε να κάνουμε με έναν ευφυή καί χαρισματικό ομιλητή που σκοπό του έχει μέσα από τις ομιλίες του να προσφέρει γνώσεις καί χρήσιμα εφόδια σε όλους κι όλες εμάς για την ζωή μας. Κάτι σαν ''πνευματικός καθοδηγητής'',αλλά όχι με την αυστηρή έννοια του όρου. Δεν έχει κάποιο προσωπικό όφελος,ούτε πρεσβεύει κάποιο θρησκευτικό δόγμα. Πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου καί την ορθή σκέψη που δεν ταυτίζεται με κάτι πέρα από την ανθρώπινη ύπαρξη.

   ''Καθηµερινά, το µυαλό όλων µας είναι γεµάτο σκέψεις. Αλλά από πού προέρχονται αυτές οι σκέψεις; Είναι ανεξάρτητες ή είναι έννοιες και δόγµατα που έχουµε δανειστεί από άλλους; Έχουν αφοµοιωθεί από γονείς και δασκάλους; Από θρησκευτικούς ή πολιτικούς ηγέτες; Σε αυτήν τη σειρά οµιλιών που δόθηκαν σε ένα κέντρο διαλογισµού, ο Όσσο περιγράφει τι πραγµατικά σηµαίνει «σκέψη»: είναι η ελευθερία να ζεις µια ζωή ανεξάρτητη, συνειδητά και µε εµπιστοσύνη στην εµπειρία σου.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Το βιβλίο δεν είναι γραμμένο από τον ίδιο τον Όσσο αλλά αποτελείται από απομαγνητοφωνημένες ηχογραφήσεις καί βιντεοσκοπήσεις των αυτοσχέδιων ομιλιών του σε διεθνές κοινό. Ο λόγος του είναι οικείος καί προσιτός. Χρησιμοποιεί απλό λεξιλόγιο καί ευκολονόητα παραδείγματα παρμένα από την καθημερινή ζωή κι όχι μόνο. Αποφεύγει τους βερμπαλισμούς καί τις τάσεις εντυπωσιασμού. Δεν είναι λαοπλάνος καί σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να πάρει την θέση ενός πνευματικού ηγέτη. Σκοπός του είναι η αφύπνιση της συνείδησής μας καί η διαπίστωση πως μπορούμε να ''ξεφύγουμε'' από τα δεσμά που μας κρατούν αιχμαλώτους καί δεν μας επιτρέπουν να ζούμε ελεύθερα.

   Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε έξι κεφάλαια τα οποία καλύπτουν καί από μία διαφορετική θεματική ενότητα,αλλά στο σύνολό τους μας δίνουν ένα ευανάγνωστο κείμενο. Θα ξεκινήσουμε προσπαθώντας να ανακαλύψουμε το τι είναι η ζωή. Στην συνέχεια ο Όσσο θα προσπαθήσει να μας προτρέψει να εγκαταλείψουμε τις δανεικές σκέψεις που κουβαλάμε μετά την γέννησή μας καί έχουμε την λανθασμένη εντύπωση πως είναι δικές μας. Θα δούμε ότι η πίστη καί οι όποιες πεποιθήσεις,όταν δεν εφαρμόζονται με μέτρο καί δεν προσαρμόζονται στις ανάγκες καί την εξέλιξη των κοινωνιών εμποδίζουν την ατομική μας ελευθερία. Μπορούν οι απαντήσεις να έρθουν μέσα από την συναίσθηση; Για να γίνει αυτό,θα πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση της σκέψης μας καί κατ'επέκταση το κέντρο,το είναι καί την ψυχή μας. Τέλος η θρησκευτικότητα θα βοηθήσει να κατανοήσουμε την ζωή.

   Στο τέλος του βιβλίου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τον Όσσο,καθώς καί για τα OSHO International Meditation Resort. Γνωρίζω πως αρκετοί/ες εκεί έξω έχετε αρχίσει να αναζητάτε βιβλία πιο ιδιαίτερα καί έξω από τα συνηθισμένα που σας παρέχουν χρήσιμες συμβουλές ευ ζήν καί για την αντιμετώπιση του άγχους,μα καί βαθειά κατανόηση καί αποδοχή του εαυτού σας. Το παρόν βιβλίο είναι μία ιδανική πρόταση τόσο για δώρο στον εαυτό σας,ή,σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Εγώ έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από την ανάγνωσή του.

                                                            Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΟΣΣΟ (OSHO)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Independent Mind-Learning to live a life of freedom


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΡΙΑΔΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΕΔΙΟ







  


Ο Ανεξάρτητος Νους Ο Ανεξάρτητος Νους Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 20, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.