Συνέντευξη με τον συγγραφέα καί ποιητή κύριο Μάκη Ρουσομάνη'' - ''Όλοι γεννιόμαστε σπουδαίοι, φωτεινοί και μοναδικοί..."

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ ως καλεσμένο στην στήλη των συνεντεύξεων τον συγγραφέα καί ποιητή κύριο Μάκη Ρουσομάνη. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Στο τέλος της συνέντευξης μπορείτε να βρείτε το πλούσιο βιογραφικό του. Στην φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο της συνέντευξης,μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από τα εξώφυλλα των έργων του. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΕΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ




                                           Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗΣ


                                                      Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε ότι από νεαρή ηλικία υπήρξατε μία καλλιτεχνική φύση. Είστε ένας ταλαντούχος άνθρωπος που ασχολείται γενικά με τις τέχνες. Πότε,όμως,μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;


Μ.Ρ. Από πολύ μικρή ηλικία έγραφα καί είχα την συνήθεια να κρατώ σημειώσεις στα βιβλία καί στα ημερολόγια μου. Να φανταστείτε,σε μία παρουσίαση ενός βιβλίου μου,ήρθε ένας δάσκαλος που με είχε μαθητή στο δημοτικό και μου έφερε μία έκθεσή μου. Μου είπε πως απ΄όλα τα σχολεία που πέρασε,κρατούσε ως ενθύμιο μία έκθεση από κάθε μαθητή. Από το δικό μου σχολείο κράτησε την δική μου. Αυτό σημαίνει πως είδε κάτι καλό που θα είχα γράψει. Η δημόσια έκθεσή μου σαν συγγραφέας ήρθε σχετικά αργά. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο. Από τότε μέχρι και σήμερα,κάθε χρόνο,προσφέρω ένα νέο βιβλίο στους αναγνώστες μου. Μόνο που φέτος κυκλοφόρησαν δύο βιβλία μου. Αυτό που προσφέρει η συγγραφή,το γράψιμο αν θέλετε,στη ζωή και στην ψυχή μου είναι ο τρόπος έκφρασης. Νομίζω ότι ελαφραίνει η ψυχή μου. Γράφω και νιώθω να "αδειάζω" πάνω στο χαρτί. Το ευχαριστιέμαι καί περνάω καλά. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Είστε ένας άνθρωπος που δεν επαναπαύεται στις δάφνες του καί συνεχώς επιδιώκετε να γίνεστε καλύτερος,αφού δηλώνετε τελειομανής. Σας καταλαβαίνω απόλυτα γιατί το ίδιο είμαι κι εγώ. Θεωρείτε πως έτσι θα ήταν σωστό να σκέφτονται όλοι οι καλλιτέχνες;


Μ.Ρ. Δεν το κάνω επιτηδευμένα,έχοντας κάποιο στόχο. Έτσι είμαι από τη φύση μου απέναντι στο καθετί. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργώ στην καθημερινότητά μου. Θέλω με όλα όσα καταπιάνομαι,να δίνω το εκατό τοις εκατό του εαυτού μου. Τώρα,αν είναι σωστό ή αν θα πρέπει να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι,καλλιτέχνες και μη,δεν το γνωρίζω. Αν έτσι νιώθουν,ας το κάνουν. Εγώ έτσι έμαθα να ζω. Με την τελειότητα. Και είμαι ευγνώμων!


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Έχετε βρεθεί πολλές φορές,χωρίς να το διατυμπανίζετε καί μπράβο σας γι’αυτό,να προσφέρετε βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Πόσο γεμάτος καί ευγνώμων για όσα έχετε στη ζωή σας,μπορεί να νιώθετε έπειτα από αυτήν την εμπειρία;


Μ.Ρ. 'Ο,τι επιλέγω να κάνω,οφείλεται σε αυτό που είμαι. Έτσι νιώθω και λειτουργώ. Ξέρετε,όταν τα βράδια πέφτω στο κρεβάτι μου,νιώθω γεμάτος. Νιώθω γαλήνη. Δεν με βασανίζει τίποτα στον ύπνο μου. Αγαπώ τους ανθρώπους και όποτε μπορώ,βοηθάω με κάθε τρόπο. Με εκφράζει η προσφορά γενικότερα. Αυτό είναι όλο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Το έργο σας έχει αναγνωριστεί από σπουδαίους καί καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο των τεχνών. Πώς αισθάνεστε για όλη αυτήν την αγάπη κι αποδοχή που έχετε λάβει;


Μ.Ρ. Καμαρώνω και νιώθω χαρούμενος όταν συμβαίνουν ανάλογες κριτικές. Eίναι ένας βασικός λόγος να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος τόσο ως άνθρωπος,όσο και ως συγγραφέας. Τους ευχαριστώ όλους που είναι κοντά μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Είστε,άραγε,εσείς οι καλλιτέχνες μία ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων,ή,αυτή είναι μία λανθασμένη άποψη που επικρατεί;


Μ.Ρ. Κανονικοί άνθρωποι είμαστε όλοι. Δεν ανήκουμε,ή μάλλον να μιλήσω για μένα,δεν νιώθω πως ανήκω σε κάποια ιδιαίτερη κατηγορία. Δεν θεωρώ πως έχω κάτι που κάποιος άλλος δεν το έχει. Όλοι γεννιόμαστε σπουδαίοι,φωτεινοί και μοναδικοί και όλοι μας θα έχουμε την ίδια κατάληξη!


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Από τί εμπνέεστε συνήθως;


Μ.Ρ. Έμπνευση για μένα μπορεί να είναι το καθετί. Ας πούμε ένα ηλιοβασίλεμα,ένα βλέμμα,ένας έρωτας ή κάποιο συναίσθημα που θα νιώσω σε ανύποπτο χρόνο. Ακόμη και όταν οδηγώ και μου κεντρίσει κάτι το ενδιαφέρον στο δρόμο,θα σταματήσω για να γράψω ό,τι νιώσω. Αν το αφήσω,θα το ξεχάσω. Γράφω συνήθως μετά τα μεσάνυχτα. Όταν επιστρέψω,μετά τη δουλειά,στο σπίτι. Μπορεί να με βρει το πρωϊνό πάνω στον υπολογιστή μου. Όλο αυτό,βέβαια,να είχε ως αφορμή κάτι που είδα το πρωί στο δρόμο και το κράτησα. Εκφράζομαι καλύτερα τη νύχτα. Μου αρέσει το σκοτάδι,ίσως γιατί περιμένω με αγωνία το φως της νέας μέρας που θα δώσει ζωή και έμπνευση.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Επιλέγετε να γράφετε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα,ή,αφήνετε να σας οδηγήσουν οι ήρωες καί η ιστορία του; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε μία προσωπική σας συγγραφική συνήθεια;


Μ.Ρ. Βεβαίως. Πριν ξεκινήσω να γράφω,έχω στο μυαλό μου ολόκληρη την ιστορία,τα πρόσωπα και την πλοκή του βιβλίου. Όταν θα κάτσω στον υπολογιστή,ξεκινώ πάντα με τον πρόλογο που θα κάνω για να βάλω τον αναγνώστη στο κλίμα. Στη συνέχεια,βάζω τον τίτλο που έχω σκεφτεί και μετά τρέχω να κάνω το ανατρεπτικό φινάλε. Το γέμισμα γίνεται σιγά-σιγά. Η έρευνα,οι άνθρωποι,ο τόπος και πολλά άλλα στοιχεία που θα συνθέσουν το νέο μου έργο θα μου πάρουν περισσότερο καιρό. Να σας πω μόνο,πως σε κάποια βιβλία μου,θα χρειαστεί να ταξιδέψω σε τόπους,να ερευνήσω και να μιλήσω με κατοίκους. Να δω εικόνες. Να "γευτώ" ανθρώπους και μυρωδιές. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία σας που κυκλοφορούν ήδη;


Μ.Ρ. Τον Οκτώβρη του 2013 κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο "Σαν να είχε δει φάντασμα" από την Ελληνική Πρωτοβουλία. Είναι η ιστορία ενός αστικού μύθου. Το Νοέμβρη του 2014 κυκλοφορεί το παιδικό παραμύθι "Ο Μελένιος το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός" από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Το εξώφυλλο του βιβλίου το σχεδίασαν οι μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης. Το 2015 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ το μυθιστόρημα με τίτλο "Άυλος έρωτας". Μια αγαπημένη,παράξενη ιστορία. Τον Ιανουάριο του 2016 κυκλοφορούν 7 διηγήματα για ενήλικες από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ με τίτλο ''Άστρο φωτεινό θα βγει γιορτινό?''. Πρόκειται για χριστουγεννιάτικα διηγήματα που δεν έχουν χαρούμενο φινάλε. Τον Ιανουάριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή το μυθιστόρημα με τίτλο "Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο". Τον Μάρτιο του 2019 κυκλοφορεί από της εκδόσεις Όστρια το "Σκοτεινό ημερολόγιο",ένα βιβλίο γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή -του οποίου τρέφω μια αδυναμία- ίσως γιατί με δυσκόλεψε αρκετά αυτός ο τρόπος γραφής. Όταν το διαβάσετε,θα καταλάβετε τι θέλω να πω. Το Πάσχα του 2020,στα μέσα της πανδημίας του κορονοϊού,ο εκδοτικός οίκος Όστρια προβαίνει στην επανέκδοση του πρώτου μου βιβλίου με τίτλο "Της μνήμης μου σεντούκι". Τον ίδιο μήνα,επίσης,ο ίδιος οίκος εκδίδει το νέο μου βιβλίο με τίτλο "Άλικες σκέψεις ψυχής". Είναι μια κατάθεση ψυχής μέσα από την πρώτη μου ποιητική συλλογή. Είναι ένα πόνημα που ξεχειλίζει από συναισθήματα. Σύντομα,μέσα στη νέα χρόνια,θα κυκλοφορήσει και η δεύτερη ποιητική συλλογή μου με τίτλο "Τα θέλω μου και τα πρέπει τους". 


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Στο ενεργητικό σας έχετε πολλές συμμετοχές σε συλλογικά έργα που είτε αφορούν βιβλία,είτε μουσικές παραστάσεις. Ποιά τα οφέλη μίας ανάλογης εμπειρίας;


Μ.Ρ.  Για να επιλέγω να το κάνω,πέρα από το γεγονός ότι δίνω,κάτι παίρνω και εγώ. Αυτή η μυστήρια συναλλαγή πιστεύω πως με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Αυτό το αλισβερίσι είναι πολύ δημιουργικό. Όταν καταθέτεις την ψυχή σου,σου επιστρέφει πίσω όλο αυτό και σε γεμίζει. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Το συγγραφικό σας έργο είναι πλούσιο. Έχετε συμμετάσχει σε συλλογικά έργα. Έχετε γράψει μυθιστορήματα,διηγήματα,ποιήματα καί παιδικά βιβλία. Υπάρχει κάποιο έργο σας για το οποίο τρέφετε μία ιδιαίτερη αδυναμία,ή,δεν μπορείτε να τα ξεχωρίσετε;


Μ.Ρ. Κάθε φορά που γράφω μία νέα ιστορία,θεωρώ πως είναι η καλύτερη που έχω γράψει. Λέω στους συνεργάτες και στους φίλους μου,πως αυτό που γράφω είναι το καλύτερο που έχω γράψει έως τώρα,πως το αγαπώ πάρα πολύ κ.α. Αλλά κρυφά μέσα μου,έχω μια αδυναμία στο "Σκοτεινό ημερολόγιο",ίσως γιατί με εκφράζουν πολύ τα παράξενα περιστατικά που συμβαίνουν. Πρόσφατα μου έγινε μια κριτική για το συγκεκριμένο βιβλίο από έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο και αισθάνθηκα κάπως άβολα από τα συγκλονιστικά του λόγια και τα αισθήματα που ένιωσε από την ιστορία του βιβλίου μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Η αγάπη του αναγνωστικού κοινού είναι πηγή αστείρευτης δύναμης για να προχωρήσετε παρακάτω καί να γίνεται πιο παραγωγικός;


Μ.Ρ. Η αγάπη γενικότερα του κόσμου είναι πηγή δύναμης. Από τον κάθε άνθρωπο λαμβάνω κάτι. Ακόμη και από έναν ζητιάνο θα μάθω και θα πάρω κάτι. Από ανθρώπους που δε με γνωρίζουν. Ποσό μάλλον από τους αναγνώστες μου που έχουν πάντα μια καλή κουβέντα,μια μεγάλη αγκαλιά,γιατί μ'αγαπήσανε μέσα από τα βιβλία μου!! Ξέρετε πόσα δώρα έχω λάβει από αναγνώστες μου!! Τα έχω όλα ακριβοφυλάξει.


ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Υπάρχει κάποιος/α συγγραφέας που θαυμάζετε το έργο του/της καί διαβάζετε ανελλιπώς;


Μ.Ρ. Αγαπώ πολύ τον Γρηγόρη Ξενόπουλο. Έχω τα άπαντά του. Παράλληλα θαυμάζω και διαβάζω,ανελλιπώς,την Χρυσηίδα Δημουλίδου. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;


Μ.Ρ. Ταξίδια,μουσικές,βιβλία. Αυτά μένουν στη ζωή μας και σε αυτά προτείνω να επενδύσει ο καθένας. Δεν έχω κάτι άλλο να σας πω.


ΕΡΩΤΗΣΗ 14: Τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Μ.Ρ. Θα σας αναφέρω κάτι το οποίο έχω ξαναπεί... Δεν αρκεί μόνο να αγαπάς το γράψιμο και να νομίζεις πως γράφεις καλά. Ακόμη καί αν κάνεις μαθήματα και σεμινάρια,τα οποία θα σου μάθουν πως να γράψεις ή να εκφραστείς σωστά,μέσω του γραπτού λόγου,πρέπει να το ''έχεις''. Δεν αρκεί η αγάπη και το θέλω. Η μαγιά και το ταλέντο είναι απαραίτητα συστατικά. Αρκεί να εντοπίσει κάποιος που έχεις κλίση καί ταλέντο. Κι αν είναι τελικά στον γραπτό λόγο!


ΕΡΩΤΗΣΗ 15: Μία ευχή για τις γιορτές και τη νέα χρονιά;


Μ.Ρ. Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου,να ζήσουμε μια άγια νύχτα Χριστουγέννων και στη νέα χρόνια να νιώσουμε περισσότερο ευτυχισμένοι. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και γαλήνη.


                               Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


                                 Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μάκης Ρουσομάνης, γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης στις 10 Δεκεμβρίου. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό στη Φρεγάτα Ήπειρος, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Κρήτης. Έχει εργασθεί Village center, στον ιατρικό όμιλο Αθηνών για 7 έτη και στο Κ.Ε.Α.Τ. της Θεσσαλονίκης.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ανήσυχη καλλιτεχνική φύση από μικρή ηλικία, συμμετείχε σε θέατρα, παραστάσεις, μουσικά σχήματα και βοηθούσε αφιλοκερδώς όλους τους φίλους καλλιτέχνες. 

Συλλέκτης της καλής Ελληνικής μουσικής με πολλαπλούς δίσκους βινυλίου, και cd. 

Στο αρχείο του υπάρχουν σπάνια μουσικά ντοκουμέντα και ανέκδοτες ηχογραφήσεις. 

Έχει δηλώσει σε συνέντευξη του, πως αγαπά τους ανθρώπους και τα ζώα και είναι πάντα παρόν όποτε του ζητηθεί ανά πάσα στιγμή και ώρα.

Βρέθηκε αρκετές φορές κοντά στους πρόσφυγες της Ειδομένης, να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης και κατά καιρούς συμμετείχε  στη Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” μαγειρεύοντας για τους συνανθρώπους μας.

Ήταν μέλος της ομάδας "Το Ράφι της Αγάπης[25]" όπου το 2016 δημιούργησαν την 1η δανειστική βιβλιοθήκη στον σύλλογο οικογενειών για την ψυχική υγεία Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε τακτικό μέλος της ένωσης λογοτεχνών βορείου Ελλάδας, και ενεργό μέλος της ένωσης συγγραφέων Πιερίας.

Τακτικό μέλος της θεατρικής ομάδας "καινά δαιμόνια" όπου έχει στο ενεργητικό του πολλές συμμετοχές σε παραστάσεις, ως τραγουδιστής, παρουσιαστής και ηθοποιός. 

Η εκφραστική, μελαγχολική αλλά χαρακτηριστική αναγνωρίσιμη φωνή του και η σωστή άρθρωση του λόγου, τον έφεραν πλάι σε καταξιωμένους ανθρώπους της τέχνης άλλοτε να απαγγέλλει, να διαβάζει, ακόμη και να τραγουδάει σε διαφορούς μουσικούς χώρους.

Στο καλλιτεχνικό χώρο έχει τη φήμη του καλού, αληθινού παιδιού, δίχως αποθυμένα. Χορτασμένος, ταπεινός άνθρωπος της προσφοράς και ιδανικός φίλος.

Έχει χαρακτηριστεί καλλιτέχνης, ευαίσθητο πλάσμα, για την αγάπη του στις τέχνες ως άνθρωπος, με ταλέντο και πολλά χαρίσματα στην μουσική, στο θέατρο, στη συγγραφή.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι τρόπος έκφρασης της δικής του αλήθειας.

Είναι σε όλα τελειομανής και πως αν νιώσει πως δεν ξεπερνάει τον εαυτό του με όσα καταπιάνεται, θα τα παρατούσε την ίδια στιγμή.

ΈνΘεος άνθρωπος όπως δηλώνει ο ίδιος, πιστεύει στο Θεό και προσεύχεται καθημερινά.

Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες έντυπες και διαδυκτιακές και θεωρείται αγαπημένο πρόσωπο των δημοσιογράφων. 

Συνεντεύξεις του, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικές εμφανίσεις μπορεί να βρει κανείς στο YouTube και σε μια γενική αναζήτησή στο διαδύκτιο.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

- Το 2001 ο όμιλος ιατρικού Αθηνών τον τίμησε την παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή.

- Το 2009 συμμετείχε στο "Απολλώνεια" φεστιβάλ του νομού Πιερίας. 

- Το 2010 η συγγραφέας Αναστασία Καλλιοντζή του αφιέρωσε το βιβλίο της ''Αγαστή Συνεργασία.'' 

- Το 2010 συμμετείχε στις παρουσιάσεις βιβλίων σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κατερίνη, των συγγραφέων Αναστασία Καλλιοντζή, Θάλεια Κουνούνη και Κατερίνα Παπανικολάου. 

- Την ίδια χρονιά έκανε την επιλογή τραγουδιών στο πρόγραμμα "συνάντηση στην κοινή μας παράδοση" όπου παρουσιάστηκε στο Half note jazz των Αθηνών με την Αρετή Κετιμέ,την Dilek Koc,τον Σταύρο Παζαρέντση και τον Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου. 

- Το 2011 η Τραγουδίστρια Γλυκερία του αφιέρωσε το τραγούδι "ο γλάρος" στο cd "η αγάπη είναι ελεύθερη". 

- Το καλοκαίρι του 2011 συμμετείχε ως αφηγητής στο "Φεστιβάλ Θεάτρου Διστόμου", με την παράσταση ''Τώρα μάλιστα τα πιάσαμε τ' αυγά μας'' του Θανάση Πέντσου. 

- Το Μάρτιο του 2012 συμμετείχε στην εκδήλωση του "Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου" Θεσσαλονίκης για το ''Ματοζίνιχον'' της Μαρίας Μαυρίδου-Καλούδη. 

- Τον Οκτώβριο του 2012, ήταν ο κεντρικός συντονιστής της εκδήλωσης τιμής "Θεσσαλονίκη 100 χρόνια, ξανά Ελληνική", για την εκατονταετηρίδα των Ελευθερίων της Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Μελετών και Αλληλεγγύης, "Ίδρυμα Στέλιου Παπαθεμελή."

- Αρχές Δεκέμβρη του 2012 συμμετείχε στη μουσικοχορευτική παράσταση με τη Μαρία Σουλτάτου, "Σμύρνα και Χρυσός της Ιωνίας Ήχος", όπου είχε την επιμέλεια και την παρουσίαση της παράστασης.

- Το Μάιο του 2013 συμμετείχε στο "2ο Φεστιβάλ Νέων Μουσικών" Μονάχου Γερμανίας, ως κεντρικός παρουσιαστής. 

- Τον Οκτώβρη του 2013 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Σαν να είχε δει φάντασμα" από την Ελληνική Πρωτοβουλία.

- Το Νοέμβριο του 2013 συμμετείχε ως παρουσιαστής στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Χρυσηίδας Δημουλίδου, πλάι στην δημοφιλή συγγραφέα. 

- Στις 21 Μάρτιου του 2014 συμμετείχε σε εκδήλωση στην Κατερίνη για την "παγκόσμια ημέρα ποίησης" απαγγέλλοντας ποιήματα νέων δημιουργών.

- Το 2014 συμμετείχε σε παρουσιάσεις βιβλίων του Χρήστου Τερζίδη και της Μαίρης Γκαζιάνη.

- Τον Ιούνιο του 2014 συμμετείχε στην πρωτοβουλία ''12 ώρες για την Ελλάδα'', με την φράση ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ''ΩΠΑ''

- Το Νοέμβρη του 2014 κυκλοφορεί το παιδικό παραμύθι "Ο Μελένιος το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός" από της εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Το εξώφυλλο του βιβλίου το σχεδίασαν μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε μορφή μουσικής παράστασης,όπου και τραγούδησε παρέα με τον Σωτήρη Σιάκκα και τον Χρήστο Λούφη,σε σκηνοθεσία του Κωσταντίνου Τσώνη,και σε διασκευή του κειμένου από την Κρύστι Προεστού.

- Οι Έλληνες ποιητές Νίκος Πατεράκης,Γεωργία Κιτσούκη – Βασιλιάδου,και ο Χρήστος Κανναβός, έγραψαν για το Μάκη και αφιέρωσαν, ένα τους ποίημα.

- Τον Ιούνιο του 2015 συμμετείχε στον 5ο Μαραθώνιο Παραμυθιού,στην Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης,διαβάζοντας το δικό του παραμύθι. 

-Τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ,το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο "άυλος έρωτας"

-Το Ιούλιο του 2015 μας συστήνεται για πρώτη φορά ως ποιητής στο ποιητικό ανθολόγιο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ,με τρία ποιήματα.

Παράλληλα συμμετέχει σε αλλα ανθολογία ποίησης σε διάφορους εκδοτικούς οίκους με ποιήματα.

-Τον Ιανουάριο του 2016 κυκλοφορούν 7 διηγήματα για Ενήλικες, από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ με τίτλο Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό? 

-Το Νοέμβρη του 2016 παρουσίασε στον ΙΑΝΟ των Αθηνών το πρώτο πολιτικό κόμικ της δημιουργού Χ.Αριαδνης Κουσελά.

-Τον Ιανουάριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις πνοή το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο "Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο". Η πρώτη παρουσίαση έγινε στο μύλο της Θεσσαλονίκης σε μορφή μουσικής παράστασης σε σκηνοθεσία της Βάνας Βουρτσάκη, με δέκα σολίστες μουσικούς και δυο τραγουδιστές. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενη βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά για τις επόμενες. Ακολουθησαν παρουσιάσεις, σε Αθήνα, Κατερίνη, Καβάλα, Βέροια, Γιάννενα κ.α.

-Τον ίδιο μήνα τραγούδησε πλάι στον Γιάννη Βολίκα σε ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα όπου ερμήνευσε 15 από τα ωραιότερα τραγούδια τους.

-Τον Μάιο του 2017 ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής στις εκδηλώσεις της χορευτικής ομάδας του Ιερού ναού Αναλήψεως Πολιχνης, ενώ τον ίδιο μήνα έκανε την παρουσίαση του cd "χίλιες φωνές της Νατάσας και του Γιαννη" όπου τραγούδησε και ο ίδιος.

-Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ήταν ο παρουσιαστής του Κυμινιώτικου πανηγυριού. Ένα τετραήμερο εκδηλώσεων στο χωριό που γεννήθηκε, μεγάλωσε και επέλεξε να κατοικεί. 

-Τον Δεκέμβριο του 2017 συμμετέχει στο πρόγραμμα της μουσικής σκηνής ΞΕΦΩΤΟ, πλάι στον Γιαννη Βολικά και την Ευγενια Μαυροματη, σε μια μουσική παράσταση με τραγούδια του Μ.Ρασουλη και του Ν. παπαζογλου. Σε σκηνοθεσία της Β.Βουρτσάκη και μουσική επιμέλεια του Α.Τράκα.

-Τον ίδιο μήνα τραγουδά 4 τραγούδια στην θεατρική παράσταση "Ω του Αργκάν, όλα του πονάν" σε σκηνοθεσία της Λίτσας Μπακογλίδου.

-Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς συμμετέχει στην παρουσίαση βιβλίου της Κατερίνας Παπαποστόλου στον Ιανό.

-Το Μάιο του 2018,ήταν ο παρουσιαστής του παιδικού βιβλίου της Ανθής Βαφειάδου μαζί με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Μέμο Μπεγνή.

-Τον Ιούνιο του 2018 οι μαθητές του 5ου νηπιαγωγείου Εύοσμου με δασκάλα την Σουζάνα Παπαδόπουλου, διασκέυασαν το παραμύθι του Μακη και το παρουσίασαν ως μουσική παράσταση.

-Τον ίδιο μήνα συμμετείχε στην μουσική παράσταση "σαν σε όνειρο" της Ελένης Μουλη σε σκηνοθεσία της Λίτσας Μπακογλίδου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Κυμινιώτικο Πανηγύρι 2018, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης καθώς και ένα ταγκό του Αλέκου Σακελάριου.

-Τον Αύγουστο του 2018 συμμετέχει με ένα διήγημα με τίτλο "θα μπορούσαν να είναι παιδιά σου" στο ανθολόγιο διηγήματος των εκδόσεων όστρια, με μια ιστορία που όπως λέει ο ίδιος δε θα τολμούσε να την γράψει ποτέ σε δικό του μυθηστόρημα.

-Το Σεπτέμβρη του 2018 συμμετείχε στην μουσική παράσταση "η Θρακιώτισσα" στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια των Μάλγαρων Θεσσαλονίκης, πλάι στον τραγουδιστή Γιώργο Μπαγιώκη, όπου και τραγούδησε ζωντανά μαζί του ένα παραδοσιακό τραγούδι και διάβασε κάποια κείμενα.

-Ο Νοέμβριος του 2018 τον βρίσκει και πάλι στην σκηνή, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα με τίτλο "με βάρκα την Ελλάδα" στη μουσική σκηνή ξέφωτο της Θεσσαλονίκης, πλάι σε δεξιοτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές.

-Τον Μάρτιο του 2019 κυκλοφορεί από της εκδόσεις Όστρια το νέο του βιβλίο, γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή, με τίτλο σκοτεινό ημερολόγιο.

-Τον Απρίλιο του 2019 συνεργάζεται  με τους "ντουο σεγκιαχ", σε ένα προγραμμα με αξέχαστα ρεμπέτικα και παλια λαϊκά τραγούδια. Μαζί του στο ακορντεόν ο Απόστολος Τσολακιδης.

-Το Καλοκαίρι του 2019, συμμετέχει στην Θεατρική παράσταση "Δωμάτιο 8" ενσαρκώνοντας για πρώτη φορά 5 διαφορετικούς ρόλους, με μεγάλη επιτυχία.

-Το Πάσχα του 2020 και στα μέσα της πανδημίας του κορονοϊού, ο εκδοτικός οίκος Όστρια κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο "άλικες σκέψεις ψυχής". Ο γνωστός συγγραφέας καταθέτει την ψυχή του για πρώτη φορά μέσα από την πρώτη του ποιητική συλλογή, σε ένα πόνημα που ξεχειλίζει από συναισθήματα.

-Τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί η επανέκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο "της μνήμης μου σεντούκι"



ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ 


Μυθιστορήματα

2013 Σαν να είχε δει φάντασμα (Εκδόσεις Ελληνική πρωτοβουλία) ISBN978-618-5050-13-9


2015 Άυλος έρωτας (Εκδόσεις Έξη) ISBN978-618-81634-2-3


2017 Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο (Εκδόσεις Πνοή) ISBN978-618-83892-8-4


2019 Σκοτεινό ημερολόγιο (Εκδόσεις Όστρια) ISBN978-960-604-438-0


2020 Της μνήμης μου σεντούκι (Εκδόσεις Όστρια) ISBN978-960-604-564-6


Διηγήματα 

2016 Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό; (Εκδόσεις Όστρια) ISBN978-960-604-045-0


Ποιήματα 

2020 Άλικες σκέψεις ψυχής (Εκδόσεις Όστρια) ISBN978-960-604-563-9


Παιδική λογοτεχνία

2014 Ο Μελένιος το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός (Εκδόσεις Όστρια) ISBN978-618-5145-07-1


Συμμετοχές

2015 Ανθολόγιο ποιήσεως/Ιούλιος (Εκδόσεις Όστρια) ISBN978-618-5145-91-0

2015 Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Β.Ελλάδος (Εκδόσεις Μέθεξις) ISBN978-960-6796-84-5

2016 Πανανθρώπινες αξίες (Εχέδωρος Εκδοτική) ISBN978-618-5149-06-2

2018 Ανθολόγιο διηγημάτων/Καλοκαίρι-Φθινόπωρο (Εκδόσεις Όστρια) ISBN978-960-604-396-3










Συνέντευξη με τον συγγραφέα καί ποιητή κύριο Μάκη Ρουσομάνη'' - ''Όλοι γεννιόμαστε σπουδαίοι, φωτεινοί και μοναδικοί..." Συνέντευξη με τον συγγραφέα καί ποιητή κύριο Μάκη Ρουσομάνη'' - ''Όλοι γεννιόμαστε σπουδαίοι, φωτεινοί και μοναδικοί..." Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.