Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Ο φόβος μπορεί να φυλά τα έρμα αλλά δεν παύει να είναι κι ένα αφροδισιακό για την ανθρώπινη φαντασία. Όσο περιέργο κι αν μοιάζει,οι περισσότεροι/ες αναγνώστες/στριες που επιλέγουμε να διαβάσουμε βιβλία θρίλερ,αν καί στην ζωή μας μπορεί να έχουμε ποικίλους φόβους,όταν τους ''συναντάμε'' μέσα σε μία ιστορία ενός βιβλίου,ξαφνικά δείχνουμε ένα θάρρος καί τους κοιτάμε με μία ''υπεροπτική'' ματιά ξέροντας ότι είμαστε ασφαλείς καί δεν μπορούν να μας πειράξουν προκαλώντας μας ψυχικό,ή,σωματικό πόνο. Ίσως να είναι καί μία ιδανική λύση για να μπορέσουμε εντέλει να τους ξεπεράσουμε καί να τους αποβάλλουμε από την ζωή καί τη σκέψη μας. Ίσως πάλι όλα να είναι σχετικά καί να επαφίονται πάνω σε καθέναν καί καθεμία από εμάς με ξεχωριστό τρόπο. 

   Ο κύριος Γιώργος Γιώτσας είναι ένας εκ των πιο αγαπημένων -κι όχι μόνο δικός μου- νεότερων συγγραφέων στη χώρα μας. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του στην συγγραφή,τον χαρακτηρίζει το ήθος καί η ευγένεια. Κάθε του βιβλίο αποδεικνύει πως με πολλή δουλειά,αφοσίωση,αγάπη και σεβασμό σε αυτό που κάνει μα καί προς το αναγνωστικό κοινό η εξέλιξη είναι δεδομένη καί έχει καλπάζουσα μορφή. Θα μου πείτε,εύλογα,πως είμαι τόσο βέβαιη για όλα αυτά ενώ δεν τον έχω συναντήσει ποτέ από κοντά. Έχοντας διαβάσει σχεδόν όλα τα έργα του -μόνο ένα δεν έχω διαβάσει ακόμα αλλά θα το κάνω μελλοντικά- μπορώ να διακρίνω όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Γιατί κακά τα ψέματα,όσο κι αν θέλει κάποιος/α να ''παραπλανήσει'' το αναγνωστικό κοινό,στο τέλος θα αναδυθούν όχι οι φελλοί μα όσοι/ες πραγματικά το αξίζουν.

   Επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λυκόφως η πρώτη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα με τίτλο ''Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά''. Μία συλλογή δέκα συν ενός νέου διηγημάτων που ως κοινό τους χαρακτηριστικό έχουν αυτό το προσωπικό στυλ γραφής του συγγραφέα που καταφέρνει να εναρμονίζει καί να φέρνει την ίδια στιγμή σε αντιπαραβολή την ανθρώπινη ψυχολογία με την φαντασία καί το θρίλερ. Γιατί όλοι κι όλες γνωρίζουμε,πολύ καλά,πως τα τέρατα μπορούν να πάρουν κι ανθρώπινη μορφή καί να γίνουν τα χείριστα θηρία. Θηρία που δεν κατασπαράζουν μόνο σάρκες αλλά καί ψυχές...

   ''Πρωταγωνιστές, άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που κάποια στιγμή έκαναν τη λάθος επιλογή ή βρέθηκαν στον λάθος τόπο τη λάθος στιγμή, και έρχονται αντιμέτωποι με το υπερφυσικό, το απόκοσμο, το αλλόκοτο, το τρομακτικό. Άνθρωποι καθημερινοί, με όνειρα και ελπίδες για τη ζωή τους, που τώρα είναι υποχρεωμένοι να αναμετρηθούν με το Κακό για να επιβιώσουν.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Άν καί πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που εκδόθηκε,δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής μας ότι εκείνος βασίστηκε πάνω σε γερά θεμέλια που προμηνύανε ένα πολύ εξελίξιμο καί ικανοποιητικό μέλλον όσον αφορά την πένα του συγγραφέα. Δεν δύναται να περάσει απαρατήρητο,αφού από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας πλέκει σαν άλλη αράχνη ένα ιστό,σωστό υφαντό,που σαγηνεύει το αναγνωστικό κοινό καί το δελεάζει να ''χαθεί'' εκουσίως μέσα στις σελίδες του. Άν καί όπως προείπα οι ιστορίες κινούνται στο ίδιο είδος,η καθεμία εξ αυτών είναι διαφορετική από την άλλη. Μας γεννάται η αίσθηση ότι διαβάζουμε πολλά βιβλία μέσα σε ένα. Αυτή η ποικιλία είναι που την καθιστά τόσο θελκτική. Προσθέστε σε αυτό καί τις ανατριχιαστικές περιγραφές,τα έντονα συναισθήματα,την γρήγορη ροή καί την γενικότερη αμεσότητα του λόγου του συγγραφέα.

   Το βιβλίο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω με λίγες λέξεις ως καλογραμμένο,προσεγμένο στις λεπτομέρειες,περιγραφικότατο,ευκολοδιάβαστο κι εθιστικό. Σε περίπτωση που ήταν η πρώτη μου επαφή με την γραφή του συγγραφέα,θα έλεγα πως -χωρίς ούτε κι εκείνος να το έχει αντιληφθεί- έβαζε τον πήχη ψηλά από την αρχή καί θα περίμενα να δώ το αν θα επρόκειτο για ένα μόνο καλό βιβλίο χωρίς καμία προοπτική στο μέλλον,ή,αν θα βελτιωνόταν κι άλλο. Έχοντας,όμως,διαβάσει τα επόμενα έργα του,πρίν από αυτό,τολμώ να πώ με περισσή ειλικρίνεια ότι απέδειξε πως δεν επρόκειτο για ένα πυρότεχνημα αλλά για ένα συγγραφέα που ήρθε για να μείνει καί πως όσοι/ες τον πίστεψαν την πρώτη φορά τώρα δικαιώθηκαν με αυτήν τους την επιλογή.

   Γιατί κάποιος/α να επιλέξει να διαβάσει την παρούσα συλλογή; Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλούς λόγους αλλά θα περιοριστώ σε δύο που τους θεωρώ πιο σημαντικούς,τουλάχιστον βάσει των δικών μου αναγνωστικών κριτηρίων. 1)Ακόμη κι αν έχετε ξαναδιαβάσει τη συλλογή,στην παρούσα έκδοση υπάρχει bonus ένα νέο διήγημα καί 2)Όσοι κι όσες δεν έχετε γνωρίσει ακόμη τον συγγραφέα είναι η καλύτερη λύση να αναζητήσετε όλα του τα έργα καί να τα διαβάσετε με την σειρά που έχουν εκδοθεί ξεκινώντας από αυτό.

   Εν κατακλείδι,ο συγγραφέας κύριος Γιώργος Γιώτσας μέσα από τις υποθέσεις των ιστοριών του μας απέδειξε για πολλοστή φορά το πως η άβυσσος δεν υπάρχει μόνο γύρω μας αλλά καί μέσα στις ψυχές μας. Το σκοτάδι που τόσο μας φοβίζει ''κατοικεί'' μέσα μας κι αν τυχόν του επιτρέψουμε ηθελημένα,ή καί όχι,να βγεί προς τα έξω θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για εμάς,όσο καί για τους γύρω μας. Εσείς θα επιλέξετε να μάθετε ποιος είναι εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά;

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ










Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά  Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.