Ρέουσα Σιωπή

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


Τίτλος: Ρέουσα σιωπή

Άραγε ρέει η σιωπή; 

Πόσο αντιφατικός καί συνάμα εκκωφαντικός μέσα στην απόλυτη ησυχία ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής της ποιήτριας κυρίας Πόπης Κλειδαρά που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή.

Σκέψεις ποικίλες πέρασαν αυτόματα από το μυαλό μου στο πρώτο άκουσμα του τίτλου...

Εικόνες ξεπήδησαν καί με κατέκλυσαν μόλις είδα την ασπρόμαυρη εικόνα του εξωφύλλου...

 Άλλωστε,όσοι/ες με γνωρίζουν καλά,ξέρουν την μεγάλη αδυναμία που τρέφω για τις φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο φόντο. Σαν να αποτυπώνουν πάνω τους τα πάντα. Μία αρμονία του συνόλου της ζωής μας...

Η σιωπή -είτε εκούσια,είτε ακούσια- διαιωνίζεται ακατάπαυστα... Είτε είναι επιβαλλόμενη,είτε επιλεκτική καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ζωή καί τις πράξεις μας...

Η ποιητική συλλογή είναι χωρισμένη σε 4 μέρη καθένα εκ των οποίων φέρει κι από μία διαφορετική τεχνοτροπία στο ύφος της γραφής των ποιημάτων. Από τον συνδυασμό ποίησης με πεζογραφήματα έως καί τα ποιήματα σε ελεύθερο στίχο καί σε ποίηση Χαϊκού όλα τους είναι άρτια καί δομημένα σωστά.

Αγάπησα την ποικιλία τους. Ειδικά κάποια που είναι ένα άψογο πάντρεμα πεζού καί ποιήματος με έκαναν να αγαπήσω ακόμα περισσότερο την μοντέρνα ποίηση.

Θεωρώ πως βρίσκουμε τον εαυτό μας μέσα στην σιωπή. Δεν είναι τυχαία η φράση που λένε ότι η σιωπή είναι χρυσός. Έχει κι αυτή τα οφέλη της.


''Όταν η σιωπή διεκδικήσει χώρο στην πραγματικότητά σου, σημαίνει πως μίλησες πολύ, πως έδωσες πολλά, πως ένιωσες και πως δάκρυσες μες στη ζωή. Κι αν αυτή η στιγμή ήρθε τώρα; Πόσα στ’ αλήθεια μπορείς να μάθεις μέσα στη Σιωπή; Είσαι έτοιμος να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου μα και με τους άλλους;


Ανάμεσα σ’ εσένα και σ’ εμένα


αχαρτογράφητο κομμάτι γης.


Ας περπατήσουμε πάνω του…


Προς μια νέα ζωή που χαράζει…'' 


Στο προσκήνιο ο έρωτας,τα πάθη,τα λάθη,τα μυστικά,η θλίψη,η απώλεια κι ό,τι άλλο σχετίζεται με τον άνθρωπο.

Έχω ξαναπεί πως η ποίηση δεν χρήζει ''κριτικής'' καί υπερανάλυσης. Καθένας καί καθεμία θα λάβει απ΄αυτήν ό,τι ακουμπά την ψυχή του/της. Για μένα συνετό θα ήταν να διαβάζετε ποίηση. Επιλέξτε εσείς το είδος καί τους ποιητές που θα σας άρεσαν τα έργα τους. Γιατί όχι καί την παρούσα συλλογή.

                                                                Καλά σας αναγνώσματα!


ΠΟΙΗΤΡΙΑ: ΠΟΠΗ ΚΛΕΙΔΑΡΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ








   



Ρέουσα Σιωπή Ρέουσα Σιωπή Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 24, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.