Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Ανδρέα Ζαρμακούπη

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Ανδρέας Ζαρμακούπης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Στα γρανάζια της συνωμοσίας''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



                                   Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗΣ


                                                  Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το νέο σας μυθιστόρημα φαντασίας με τίτλο ‘’Στα γρανάζια της συνωμοσίας’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;


Α.Ζ. Αρχικά,θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το βιβλίο μου και κατ’επέκταση για εμένα.

Στο βιβλίο περιγράφεται μία ιστορία φαντασίας σε μία εναλλακτική Γη,όπου η ανθρωπότητα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της ύστερα από το πέρας ενός τρομακτικού παγκοσμίου πολέμου. Διαδραματίζεται σε έναν κόσμο steampunk,όπου η τεχνολογική πρόοδος βασίζεται στην δύναμη του ατμού.

Σε αυτόν τον κόσμο ο πρωταγωνιστής,ο Τόμας Μίλλερ,είναι ένας βετεράνος του πολέμου που άθελά του θα ανακαλύψει ότι η πραγματικότητά του δεν είναι αυτή που νόμιζε. Θα βυθιστεί σιγά σιγά σε έναν κόσμο σκληρό και άκαρδο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του για να μπορέσει να σώσει το μέλλον του,ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να κρατήσει την συνείδησή του καθαρή.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία του νέου σας βιβλίου;


Α.Ζ. Το περασμένο καλοκαίρι οι Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές,με ένα δημόσιο κάλεσμά τους,πραγματοποίησαν ένα διαγωνισμό συγγραφής βιβλίου,η ιστορία του οποίου θα έπρεπε να τοποθετείται σε έναν κόσμο steampunk.

Προσωπικά ήθελα πάντα να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο. Μου αρέσουν πολύ αυτοί οι κόσμοι με τις ατμομηχανές,τις εναέριες πόλεις και τα χαρακτηριστικά ρούχα των ανθρώπων – ως επι το πλείστον οι περισσότερες ιστορίες από αυτό το είδος διαδραματίζονται στην Βικτωριανή εποχή.

Ενώ σκεφτόμουν λοιπόν τι ιστορία να γράψω,εντελώς τυχαία πέτυχα ένα ντοκιμαντέρ για τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφάσισα τότε να τοποθετήσω την ιστορία του βιβλίου μου σε μία ανάλογη εποχή.

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μου τον κόσμο που θα δημιουργούσα σε γενικές γραμμές,ξεκίνησα να γράφω. Σελίδα με σελίδα η ιστορία ξεκίνησε να ξετυλίγεται από μόνη της.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Γιατί θεωρείτε πως αναπτύσσονται με τόσο ταχύτατους ρυθμούς οι θεωρίες συνωμοσίας και οι υποστηρικτές τους;


Α.Ζ. Θεωρίες συνωμοσίας υπήρχαν ανέκαθεν. Για την εξάπλωση τους πιστεύω ότι βοήθησε ιδιαιτέρως η δύναμη του διαδικτύου. Κάθε πληροφορία πλέον μπορεί να φθάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα σε δευτερόλεπτα.

Αυτό που έχω παρατηρήσει επίσης,είναι ότι η αύξηση των θεωριών αυτών είναι ανάλογη με την αύξηση της έλλειψης της εμπιστοσύνης,που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο,από την πλευρά των πολιτών προς τις μορφές της εκάστοτε εξουσίας,π.χ. προς τις κυβερνήσεις.

Φυσικά αυτό είναι καθαρά προσωπική μου άποψη. Ο καθένας από εμάς έχει τους δικούς του λόγους για να πιστεύει ή να υποστηρίζει αυτό που τον εκφράζει περισσότερο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μέσα στο βιβλίο σας περιγράφετε ένα εφιαλτικό σενάριο που κάλλιστα -αν δεν προσέξουμε- θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Τί θα πρέπει να κάνουμε εμείς ως πολίτες για να προλάβουμε μία τέτοια εξέλιξη;


Α.Ζ. Αρχικά,θα πρέπει όχι μόνο να ονειρευόμαστε,αλλά και να προσπαθούμε οι ίδιοι καθημερινά να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας. Να σκεφτόμαστε το γενικό καλό σε ό,τι κάνουμε και να δίνουμε θετικά ερεθίσματα στη νεότερη γενιά. Να αφήσουμε τον φανατισμό (πραγματικά ότι χειρότερο για εμένα) στην άκρη και να μάθουμε να κάνουμε διάλογο.

Μοιραζόμαστε έναν πλανήτη. Γιατί θα πρέπει να φαγωνόμαστε μεταξύ μας; Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν ήμαστε όλοι μονιασμένοι;


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιό το μερίδιο ευθύνης εμάς των πολιτών σε όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας;


Α.Ζ. Θεωρώ ότι λίγο πολύ όλοι μας φέρουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας,είτε γιατί μπορεί να έχουμε συμβάλει στην δημιουργία ή την επιδείνωση μίας κατάστασης με αρνητικές επιπτώσεις,είτε διότι μπορεί να επιδείξαμε αδιαφορία ή να υποβιβάσαμε την βαρύτητά της. 

Όταν για παράδειγμα γινόμαστε μάρτυρες ενός άσχημου περιστατικού και δεν αντιδράμε γιατί θεωρούμε ό,τι δεν μας αφορά,τότε φυσικά φέρουμε ευθύνη. 

Και αυτό αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας. Τόσο την συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους ή ομάδες όσο και την επαφή μας με το περιβάλλον και τον σεβασμό ή την έλλειψη αυτού που επιδεικνύουμε κάθε φορά.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Άν καί το βιβλίο σας ανήκει στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας,θεωρώ -σωστά ή λάθος- πως μπορεί να βοηθήσει εμάς τους/τις αναγνώστες/στριες να είμαστε σε εγρήγορση και να αναπτύξουμε περισσότερο την κριτική μας ικανότητα και σκέψη. ΄Ηταν αυτό μέσα στις προθέσεις σας, όταν γράφατε το βιβλίο;


Α.Ζ. Η αλήθεια είναι πως δεν το σκεφτόμουν αυτό όταν έγραφα το βιβλίο. Έγραψα απλά μια ιστορία. Σίγουρα είμαι επηρεασμένος από προσωπικά βιώματα και ερεθίσματα και συχνά αυτό αποτυπώνεται στα κείμενά μου.

Αν υποσυνείδητα κατάφερα να περάσω σε εσάς και σε άλλους αναγνώστες ερεθίσματα για την ανάπτυξη της κριτική μας σκέψης,πραγματικά με χαροποιεί ιδιαιτέρως.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Εξέφρασα την επιθυμία να έβλεπα τους ήρωες του βιβλίου σας και σε επόμενο έργο σας. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μία συνέχεια,ή,να αναμένουμε μία νέα ιστορία διαφορετική από την προηγούμενη;


Α.Ζ. Έχω ξεκινήσει ήδη να γράφω το επόμενο βιβλίο,του οποίου η ιστορία συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το βιβλίο “Στα γρανάζια της συνωμοσίας”. Βέβαια,μέχρι να το τελειώσω,ίσως ενδιάμεσα να γράψω και κάποιο άλλο βιβλίο με διαφορετική ιστορία. Όλα εξαρτώνται από την εκάστοτε έμπνευση που θα έχω.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τί θα θέλατε να ‘’κρατήσει’’ το αναγνωστικό κοινό από την επαφή του με το βιβλίο σας;


Α.Ζ. Αυτό που πραγματικά θα ήθελα είναι οι αναγνώστες να απολαύσουν το βιβλίο μου και η ιστορία του να τους ταξιδέψει. Εάν ωστόσο,πέρα από αυτό το ταξίδι,κάποιος αναγνώστης “κρατήσει” και κάτι παραπάνω,ό,τι και να είναι αυτό,για μένα θα είναι ευχάριστο. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Γιατί επιλέξατε να γράψετε βιβλία που να ανήκουν στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας; Τί σας προσφέρει τόσο η συγγραφή,όσο και η ανάγνωση ανάλογων έργων;


Α.Ζ. Από παιδί με τραβούσε το άγνωστο και το φανταστικό,είτε διάβαζα παραμύθια είτε αργότερα λογοτεχνία του φανταστικού. Όταν μεγάλωσα αρκετά,μου άρεσε να βυθίζομαι σε φανταστικούς κόσμους που έκρυβαν μυστικά,ήρωες που πολεμούσαν δράκους ή μάγους οι οποίοι με μία απλή κίνηση τους χεριού τους μπορούσαν να δημιουργήσουν το ο,τιδήποτε.

Ήταν το όνειρό μου από τότε να μπορέσω κάποια στιγμή να δημιουργήσω και εγώ τους δικούς μου φανταστικούς κόσμους.

Κάθε βιβλίο που διαβάζω ή γράφω και κάθε καινούργιος κόσμος που ανακαλύπτω με κάνουν να νιώθω όπως τότε που ήμουν παιδί.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιό ήταν αυτό το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα και σας ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό;


Α.Ζ. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία που μου άρεσαν πολύ και έχω ξεχωρίσει,τόσο προσφάτως όσο και παλαιότερα. 

Θα σταθώ όμως στα βιβλία που ήταν τα θεμέλια για εμένα. Ήταν εκείνα που με έκαναν να ονειρευτώ ότι κάποια στιγμή θα μπορούσα να γράψω τα δικά μου βιβλία,να δημιουργήσω τους δικούς μου φανταστικούς κόσμους.

Αυτά τα βιβλία ήταν η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του J. R. R. Tolkien.


                        Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας. 

 

                         Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/01/blog-post_31.html







Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Ανδρέα Ζαρμακούπη Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Ανδρέα Ζαρμακούπη Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 08, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.