1821 - Τα Δοξασμένα Χρόνια

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Φέτος συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια απ΄την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης καί της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. Για μένα η ιστορία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Από μικρή ηλικία θα πρέπει να την διδασκόμαστε ορθά καί με τον κατάλληλο πάντα τρόπο. Θεωρώ πως η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο καθώς οδηγούμαστε στον τρίτο αιώνα ελευθερίας της χώρας μας. Τί καλύτερο,λοιπόν,μικροί καί μεγάλοι να αναζητήσουμε καί να διαβάσουμε ποιοτικά βιβλία που να αναφέρονται σε εκείνη την ιστορική περίοδο; Η σημερινή μου πρόταση για εσάς απευθύνεται σε όλους. Από παιδιά ηλικίας 5 έως καί 105 ετών! Ο λόγος για το εξαιρετικό παιδικό -κι όχι μόνο- παραμύθι του συγγραφέα Χρίστου Γούδη με τίτλο ''1821 - Τα Δοξασμένα Χρόνια" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κάκτος.

   Ο συγγραφέας με απόλυτο σεβασμό τόσο προς τους αναγνώστες,όσο καί προς τα ιστορικά πρόσωπα αποτυπώνει πάνω στο χαρτί  με ιστορική ακρίβεια καί αλήθεια τα γεγονότα εκείνης της ένδοξης περιόδου. Το παρόν επετειακό έργο έχει διττό σκοπό. Από την μία μεριά,αποδίδει φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ήρωες καί τις ηρωϊδες της επανάστασης που έδωσαν καί την ζωή τους για να είμαστε όλοι κι όλες εμείς σήμερα ελεύθεροι/ες κι από την άλλη μεριά,αποτελεί ένα αξιόλογο μέσο προσέγγισης του ζητήματος της επανάστασης του 1821.

   Η εξιστόρηση ξεκινά με την αναφορά στην εμβληματική παρουσία του αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καί συνεχίζει με μία μικρή αλλά σύντομη αναφορά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453.Ύστερα,περνάμε στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας καί τους σημαντικούς πρωτεργάτες της ιδέας για την ελληνική επανάσταση. Από την έναρξη της επανάστασης στην Μολδοβλαχία καί την θυσία του Ιερού Λόχου θα συνεχίσουμε με την απελευθέρωση της Καλαμάτας καί την μεγαλειώδη μέρα της 25ης Μαρτίου 1821. Καθώς κυλούν οι σελίδες θα γίνεται αναφορά σε καίριες στιγμές -πάντα με χρονολογική σειρά- καί θα έρθουμε σε επαφή με το πάνθεον των ηρώων καί των ηρωϊδων της επανάστασης. Τις σπουδαίες μάχες που έδωσαν καί καθόρισαν την πορεία του αγώνα.

    Αγάπησα τον περιεκτικό καί ποιητικό τρόπο τον οποίο επιλέγει ο συγγραφέας να διηγηθεί την ιστορία. Όχι μόνο είναι πιο εύληπτος για τα μικρά παιδιά αλλά προσδίδει μία ζωντάνια καί λυρικότητα στο κείμενο. Τα βοηθά τόσο να ψυχαγωγηθούν,όσο καί να μάθουν πράγματα που ίσως να μην γνώριζαν. Ειδικά τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών που δεν έχουν πάει ακόμη στο σχολείο. Κι αν κρίνω από τον εαυτό μου,πιστεύω πως το βιβλίο θα είναι πολύ αρεστό καί στους ενήλικες. Καθ'όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης είχα την αίσθηση πως άκουγα μία μελωδία που έδινε το σύνθημα για την έναρξη του αγώνα καί την αμέτρητη χαρά στο άκουσμα των νικών. Ίσως αυτό να οφείλεται καί στον έμμετρο στίχο με τον οποίο είναι γραμμένο το κείμενο.

   Το βιβλίο είναι προσεγμένο στις λεπτομέρειες κι αποτελεί στολίδι για τις βιβλιοθήκες μας. Η κυρία Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη,εμπνευσμένη τόσο από την επανάσταση,όσο καί από το εξαιρετικό κείμενο,μας προσφέρει άρτιες καί περιγραφικές -σχεδόν ρεαλιστικές- εικόνες. Από το επιβλητικό εξώφυλλο έως καί τις εικόνες που το κοσμούν εσωτερικά έρχεται να τονίσει όλα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου καί να δώσει στην επανάσταση την αξία που της αρμόζει. Αναζητήστε το! Καλά σας αναγνώσματα!


   Ο Αισχύλος στο έργο του Πέρσαι θα πεί: "Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε,

ἐλευθεροῦτε πατρίδ᾽, ἐλευθεροῦτε δὲ

παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τε πατρῴων ἕδη,

θήκας τε προγόνων· νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών."


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΣΤΕΛΛΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΟΥΔΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ



1821 - Τα Δοξασμένα Χρόνια 1821 - Τα Δοξασμένα Χρόνια Reviewed by Dominica on Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.