Συνέντευξη με τον συγγραφέα Βασίλη Κυριλλίδη

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Βασίλης Κυριλλίδης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής επανακυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Αναστρέψιμα υλικά''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                 Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποιό μονοπάτι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την συγγραφή; 


Β.Κ. Κάτι συμπτωματικό,και νομίζω τώρα περισσότερο συνηθισμένο. Ένα απρόσμενο πρώτο βραβείο,σ’ένα διαγωνισμό διηγήματος επιστημονικής φαντασίας,είκοσι χρόνια πριν. Χαίρομαι που συμβαίνει και μ’άλλους συγγραφείς,ωστόσο θα ήθελα να τονίσω ότι ένα βραβείο μπορεί να είναι ενθαρρυντικό,αλλά ενέχει τον κίνδυνο υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων σου. Καλό θα είναι να κρατάς την παρότρυνση του βραβείου,παραμένοντας προσεκτικός στη συνέχεια. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί προσφέρει η συγγραφή στην ψυχή σας; 


Β.Κ. Ιδίως αυτές τις ατέλειωτες μέρες τις καραντίνας είναι το σταθερό μου αποκούμπι,μαζί με το διάβασμα. Επίσης,ο καλύτερος για μένα τρόπος,για να μην πάνε χαμένες οι διαθέσιμες ώρες,που σε κανονικές συνθήκες εξοικονομούνται δυσκολότερα. Ωστόσο η συγγραφή,όπως και η ανάγνωση,(τα ταυτίζω,όπως βλέπετε),όταν υπάρχει ως ανάγκη,ξεπερνά περιστασιακές συνθήκες και συνεχίζει,ακόμα κι όταν αυτές αλλάζουν. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Αναστρέψιμα υλικά’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό; 


Β.Κ. Πριν από χρόνια,σε μια φιλική συζήτηση,άκουσα την ιστορία μιας φίλης,η οποία μου φάνηκε εξωφρενική,αλλά και συγκλονιστικά ανθρώπινη. Ενείχε από μόνη της στοιχεία,όχι φανταστικού,αλλά απίστευτου γεγονότος. Με απασχόλησε έκτοτε και,σε λίγο καιρό,η ιστορία αυτή έγινε η βάση πάνω στην οποία στήθηκε η υπόλοιπη μυθοπλασία,η οποία στην ουσία επέκτεινε στην περιοχή του φανταστικού τη μορφή ενός πραγματικού γεγονότος.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς αισθανθήκατε που επανεκδόθηκε το βιβλίο σας είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία; 


Β.Κ. Ως ένα ακόμα στόχο που έπρεπε να εκπληρώσω. Είναι κάποια πράγματα που όταν τα σκεφτώ δεν ησυχάζω εύκολα,αν δεν τα κάνω πράξη. Δεν είναι πάντα καλό αυτό,καταφέρνεις αρκετά,αλλά δεν ησυχάζεις εύκολα,γιατί ένας επόμενος στόχος παίρνει πάντα τη θέση του προηγούμενου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί κάποιος/α αναγνώστης/στρια να επιλέξει να διαβάσει το βιβλίο σας,αν το έχει ξανακάνει στο παρελθόν; Τί διαφορές υπάρχουν με την πρώτη έκδοση;


Β.Κ. Έχοντας μεσολαβήσει μια εικοσαετία από την πρώτη,η νέα έκδοση μπορεί να βρει ένα νέο αναγνωστικό κοινό,που δεν υπήρχε τότε. Για τους νέους αναγνώστες,λοιπόν,θα είναι σαν καινούργιο,πόσο μάλλον που η πλοκή του μυθιστορήματος διαδραματίζεται στο μέλλον. Επίσης η ιστορία παραμένει ίδια,αλλά μ’ένα προσεκτικότερα δουλεμένο κείμενο,με την αφαίρεση ορισμένων αδύναμων σημείων και την πρόσθεση κάποιων άλλων. Η αναγνωστική απόλαυση,όμως,θέλω να πιστεύω πως παραμένει η ίδια.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέξατε να τοποθετήσετε την ιστορία του βιβλίου σας μέσα σε ένα πλαίσιο επιστημονικής φαντασίας; 


Β.Κ. Είναι το αγαπημένο μου είδος και προσφέρει δυνατότητες εξερεύνησης κι εξέλιξης χαρακτήρων τοποθετημένων σε πρωτόγνωρα και διαφορετικά περιβάλλοντα. Τοποθετώντας τους ήρωες στο παρελθόν οφείλεις να γνωρίζεις πολύ καλά γι’αυτό. Τοποθετώντας τους στο παρόν έχεις την ευκαιρία να το εξετάσεις,και να συνδιαλλαγείς μαζί του. Τοποθετώντας τους στο μέλλον,είναι σαν να βάζεις μαζί τους το ίδιο στοίχημα της διερεύνησης των ανθρώπινων συμπεριφορών,σε πολλούς ενδεχόμενους κι ενδιαφέροντες τομείς. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’αποκομίσουν’’ από την επαφή τους με το βιβλίο σας οι αναγνώστες/στριες; 


Β.Κ. Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου ως συγγραφέας παραμένει ίδια,τόσα χρόνια και μοιάζει μετριοπαθής,αλλά δεν νομίζω πως είναι. Θεωρώ επιτυχία τα βιβλία μου ν’απορροφούν τον αναγνώστη,να τον κάνουν ν’αγωνιά για την συνέχεια,και να τα τελειώνει με την αίσθηση πως τον ταξίδεψαν σ’ένα συναρπαστικό κόσμο.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσος χρόνος χρειάστηκε ώστε να κάνετε τις όποιες αλλαγές στο πρώτο κείμενο για να έχουμε εμείς στα χέρια μας αυτό σήμερα; 


Β.Κ. Πολλοί συγγραφείς λένε πως εκδίδουμε για να σταματήσουμε να διορθώνουμε. Είναι μια μεγάλη αλήθεια. Όταν έχεις καταλήξει στο περιεχόμενο,παραμένει η μορφή,κι αυτή επιδέχεται πολλές παραλλαγές. Σκεφτείτε πόσο σας παίρνει για να αποφασίσετε πού θα καρφώσετε έναν πίνακα στον τοίχο,σε σχέση με τους υπόλοιπους. Λογαριάστε όλο αυτό να γίνεται με εκατοντάδες λέξεις,και με δεδομένο ότι μετά την έκδοση δεν μπορείς ν’αλλάξεις γνώμη. Το συγκεκριμένο βιβλίο μου χρειάστηκε να το ξαναδιαβάσω λέξη λέξη,ολόκληρο,πέντε φορές,αλλάζοντας κάτι κάθε φορά.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Εσείς,ως αναγνώστης,τί είδους βιβλία επιλέγετε να διαβάσετε; 


Β.Κ. Μολονότι λάτρης της επιστημονικής φαντασίας,μου αρέσει η λογοτεχνία όλων των ειδών κι όλων των εποχών. Θεωρώ αδιανόητο για έναν που γράφει,να αποκλείει,ως αναγνώστης,τον εαυτό του από το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής. Ένας απλός αναγνώστης μπορεί να το κάνει χωρίς επιπτώσεις,ωστόσο εξακολουθεί να στερείται κάτι σημαντικό.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιό είναι εκείνο το βιβλίο που έχετε ξεχωρίσει καί ποιός ο αγαπημένος σας συγγραφέας; 


Β.Κ. Όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο δυσκολότερη γίνεται αυτή η ερώτηση. Έτσι θα την αποφύγω,μένοντας στο τελευταίο βιβλίο που μου άρεσε πολύ. Είναι η ‘Πρωινή Γαλήνη’,του Ηλία Μαγκλίνη,που το θεωρώ ως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα της τελευταίας δεκαετίας. 


                                  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας. 


                                      Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Β.Κ. Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή,και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά που κάνετε στο blog σας.


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/03/blog-post_15.html








Συνέντευξη με τον συγγραφέα Βασίλη Κυριλλίδη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Βασίλη Κυριλλίδη Reviewed by Dominica on Μαρτίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.