Ιογενείς στίχοι

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


''ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΙΧΟΙ''


     Μπορεί ένας τόσο δα μικρός καί αόρατος με γυμνό μάτι ιός -εκτός από το να προκαλέσει μία πανδημία με φοβερά για την ανθρωπότητα αποτελέσματα- να γίνει πηγή έμπνευσης για δημιουργία καί εξωτερίκευση όλων των συναισθημάτων καί σκέψεων που καθημερινά ταλανίζουν πολλούς ανθρώπους γύρω μας; Κι όμως,να που γίνεται. Αρκεί μόνο μία αφορμή για να ανάψει η σπίθα καί να μεταμορφωθεί σε ολόκληρη φωτιά που δεν καίει αλλά εμπνέει τους δημιουργούς να γράψουν χωρίς όρια,χωρίς φόβο αλλά με πάθος... Αυτές ήταν μερικές από τις σκέψεις που κατέκλυσαν το μυαλό μου μόλις έπιασα στα χέρια μου τη νέα ποιητική συλλογή του ποιητή κυρίου Δημήτρη Ιωαννίδη,με τίτλο ''Ιογενείς στίχοι'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γράφημα. 

    ''Η συγγραφή της παρούσας συλλογής έγινε ως αυτόματη άλωση με ποιητικό αντικλείδι, που έδωσε διαδρομή σε φαντασία, μνήμες και συναισθήματα και συνέπεσε εν μέρει με το διάστημα της περίεργης άνοιξης Κόβιντ-19 2020.'' (Περιγραφή οπισθοφύλλου)

   ''Ιογενείς στίχοι'' όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου καί μην μου πείτε πως δεν είναι ένας εκ των πιο εύηχων καί ιδιαίτερων -ίσως καί οξύμωρων- τίτλων που έχετε ποτέ ακούσει,γιατί δεν θα σας πιστέψω... Για να είμαι ειλικρινής,αρχικά είχα την αίσθηση πως θα έκλεβε λίγο από την αίγλη των ποιημάτων,αλλά στην πορεία της ανάγνωσης συνειδητοποίησα το πόσο ταιριαστός ήταν. Έπειτα,αυτό το πολύχρωμο -στα μάτια μου φαντάζει κάπως ''ψυχεδελικό''- εξώφυλλο με ''προκαλούσε'' σαν την σειρήνα να χαθώ μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Δεν έφερα καμία αντίσταση κι αφέθηκα να ''πέσω'' όχι στο κενό,αλλά μέσα στα ποιήματα.

   Τα ποιήματα είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο ενισχυμένα με πλούσιο λεξιλόγιο καί μία αρτιότητα που τα καθιστά προσιτά στο αναγνωστικό κοινό. Βρήκα αρεστή την δωρικότητα με την οποία ντύνει ο ποιητής τον λόγο του. Ένα λόγο στοχευμένο καί διδακτικό καί την ίδια στιγμή ονειρικό καί συναισθηματικό. Εάν είμαστε προσεκτικοί/ες θα μπορέσουμε να διακρίνουμε καί μία τάση αλληγορίας πίσω από αυτά που κατά ένα προσωπικό στυλ του ποιητή το παρόν,το παρελθόν καί το μέλλον γίνονται ένα χωρίς να υπάρχουν όρια καί διαχωρισμοί μεταξύ τους...

   Η ποιητική συλλογή είναι χωρισμένη σε πέντε ενότητες. Αυτές οι ενότητες φέρουν τους εξής τίτλους: ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ,ΕΚΣΚΑΦΗ,ΧΙΜΑΙΡΕΣ,ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ καί ΠΛΗΘΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Είχα την αίσθηση -μπορεί να είμαι σωστή,μπορεί καί λάθος- ότι επρόκειτο για τα πέντε στάδια που θα περάσουμε όλοι κι όλες που διαβάζουμε τα ποιήματα μαζί με τον συγγραφέα. Σαν οι λέξεις να αποκτούν την αξία τους καί ο ρεαλισμός να μας ''χτυπά'' την πόρτα του μυαλού μας καί να ενεργοποιεί την κριτική μας ικανότητα καί σκέψη. Άλλωστε,ένας από τους βασικούς σκοπούς της ποίησης είναι η αφύπνιση καί η διαρκής αναζήτηση όχι μόνο του εαυτού αλλά καί των πάντων γύρω μας.

   Ξέρω πως τον τελευταίο καιρό σας έχω παρουσίασει αρκετές ποιητικές συλλογές καί από όλες προσπαθώ να σας μεταφέρω -όσο μπορώ κι είναι δυνατό- όλα όσα ένιωσα να με περιστοιχίζουν όταν τα διάβασα καί τα έχω κρατήσει ως πολύτιμους θησαυρούς στην ψυχή μου. Δεν ξέρω ποια,ή,ποιες συλλογές θα επιλέξετε να προμηθευτείτε καί να διαβάσετε,αλλά αξίζει να στραφείτε προς την ποίηση. Εμένα η συλλογή μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί σας την προτείνω.

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ









   



Ιογενείς στίχοι Ιογενείς στίχοι Reviewed by Dominica on Μαρτίου 05, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.