Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Παπαγεωργίου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων τον συγγραφέα κύριο Γιάννη Παπαγεωργίου. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Φύλατος κυκλοφορεί το βιβλίο του,με τίτλο ''Μορφή Αδάμαστη,Εικόνα Έμπνευσης''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε αποκλειστικά από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



                                                   Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από τις εκδόσεις Φυλάτος κυκλοφορεί το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Μορφή Αδάμαστη,Εικόνα Έμπνευσης’’. Να είναι καλοτάξιδο. Ποια η δική σας πηγή έμπνευσης για να γράψετε την παρούσα ιστορία;


Γ.Π. Έμπνευσή μου ήταν η επιθυμία που έχει κάθε αναγνώστης και αναγνώστρια να φεύγουν για λίγο μέσα από τις γραμμές ενός βιβλίου για να βρεθούν σε έναν άλλο χώρο μακριά από την καθημερινότητα. Κι επειδή η εμπειρία ανάγνωσης είναι μια φυγή,η Νίκη ήταν για μένα η πιο πρόσφορη μορφή για κάτι τέτοιο. Δεν είναι καθόλου στατική. Φτιάχτηκε για να αναπαριστά το λίγο που διαρκούσε ο ερχομός της σε κάθε νικητή καθώς δεν ήταν αποκλειστικά και για πάντα δεδομένη για κανένα. Μια τέτοια δυναμικότητα χρειαζόταν ένα εξίσου γρήγορο και γεμάτο αντιθέσεις κόσμο και μια πλοκή γεμάτη ανατροπές. Αν είχα υπάρξει σκηνοθέτης θα έκανα την ιστορία μου ταινία. Τώρα έκανα το αντίθετο. Δημιούργησα μια ταινία στο χαρτί,μια ιστορία που κυλά γρήγορα και βασίζεται στις εναλλαγές του χώρου και των συναισθημάτων. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του βιβλίου σας; 


Γ.Π. Σχεδόν ένας χρόνος. Αντιμετώπισα το έργο σα γλυπτό. Εξ άλλου όπως έχουν πει η συγγραφή είναι σμίλευση λόγου. Η αρχική σμίλευση δηλαδή το στήσιμο της ιστορίας διήρκεσε λιγότερο από ένα χρόνο σχεδόν εννέα μήνες ενώ η τελική σμίλευση του κειμένου ώστε να πάρει το τελικό σχήμα και τη μορφή,διήρκεσαν άλλους τρεις μήνες


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Η αρχαία ελληνική μυθολογία καί ιστορία γιατί εξακολουθoύν,όσα χρόνια κι αν περάσουν,να εξιτάρουν τόσο την φαντασία μας;


Γ.Π. Στην αρχαιότητα και ειδικά στην Ελλάδα ο κόσμος είχε αντιληφθεί τα πάντα ολιστικά. Στην αρχαία Ελλάδα θεμελιώθηκε η ανάλυση ως μέθοδος έρευνας πλην όμως δεν υπήρχε η τεχνολογία ώστε να της δώσει μέσο για να διεισδύσει σε διάφορες άγνωστες πτυχές της ύπαρξης. Η ελληνική αρχαιότητα,η μυθολογία και η ιστορία θέτουν ένα διαχρονικό τρόπο να αντιμετωπίσεις διάφορα ερωτήματα και προβλήματα. Όταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας βρίσκεται σε αδιέξοδο αντιμέτωπος με ένα καταχραστή της τεχνολογίας,ανατρέχει στην αρχαιότητα για να βρει λύσεις στο πώς θα λυτρώσει την αγαπημένη του από τη μοναδικότητά της. Η λύση που βρίσκει μετατρέπει ένα μύθο σε υλική δύναμη που  συντρίβει τον καταχραστή σταματώντας το κακό στη ρίζα του. Η τεχνολογία παραμένει άθικτή μιας και από μόνη της δεν είναι αιτία κακού. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Η φαντασία έρχεται να ‘’καλύψει’’ τα όποια κενά,ή,μυστήρια διαιωνίζονται;


Γ.Π. Η φαντασία δημιουργεί εικόνες. Για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικές. Μπορεί σε αυτές να βρούμε τη θαλπωρή και την ασφάλεια της αδράνειας απέναντι σε ότι θεωρούμε μυστήριο κι έτσι να το διαιωνίσουμε. Άλλες φορές μπορεί να πάμε αιρετικά και μέσα στις εικόνες της φαντασίας να αναζητήσουμε το τι μπορεί να υπάρχει ως εξήγηση σε ότι θεωρείται μυστήριο. Στην ιστορία μου ακολούθησα αιρετική πορεία. Βρήκα μια θέση για το Θεό μέσα στον άνθρωπο. Σε κάποιο σημείο της υπόθεσης τίθεται το ερώτημα κατά πόσο ο πρωταγωνιστής ήταν ένας τεχνουργός Θεών,δηλαδή κάποιος που με τη σκέψη του φαντάζονταν μια Θεϊκή μορφή όπως η Νίκη και αυτή έπαιρνε μορφή και υπόσταση στο φυσικό κόσμο.   


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί η κατάκτηση του θεϊκού στοιχείου -κατά τη γνώμη σας- είναι τόσο θελκτική ως ιδέα για τους ανθρώπους;


Γ.Π. Ο Άνθρωπος αναγάγει στο Θείο πολλά πράγματα τα οποία θεωρεί δύσβατα για την λογική. Ένα παράδειγμα είναι το νόημα της ύπαρξής μας. Ο μηχανισμός δημιουργίας μας έχει σχεδόν αποκρυπτογραφηθεί από βιολογικής πλευράς. Ωστόσο το νόημα της ύπαρξής μας είναι άγνωστο και δύσβατο. Κάθε φορά που ο άνθρωπος ανακάλυπτε μονοπάτια σε διάφορά δύσβατα είναι σα να πλησίαζε το Θεό. Αυτό και μόνο ήταν και παραμένει μια συναρπαστική εμπειρία.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί κάποιος αναγνώστης να επιλέξει να διαβάσει το βιβλίο σας; Τι θεωρείτε πως θα αποκομίσει από την ανάγνωσή του;


Γ.Π. Μια εμπειρία απόδρασης από τη ρουτίνα και μια περιπλάνηση σε έναν άλλο κόσμο που θα έλθει στο μέλλον. Διαβάζουμε με σκοπό να νιώσουμε μια εμπειρία μέσα από τα δρώμενα. Μέσω της ανάγνωσης σχηματίζουμε κόσμους μέσα μας. Δημιούργησα κι εγώ ένα τέτοιο κόσμο,γεμάτο αισιοδοξία,δημιουργικότητα,μια άλλη Ελλάδα στον 22ο αιώνα που έχει επενδύσει στη μοναδικότητα της ιστορίας της. Απέφυγα να περιγράψω τους ήρωες εμφανισιακά ώστε ο αναγνώστης να έχει την ελευθερία της βούλησης να σχηματίσει τη δική του εικόνα για κάθε πρόσωπο. Αυτό που θα αποκομίσει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο θα είναι μια αίσθηση ελευθερίας και μια πίστη σε ιδανικά και αξίες τα οποία ούτε ο χρόνος αλλά ούτε και η τεχνολογία μπορούν να υποβαθμίσουν.      


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Δύναται μία μορφή αδάμαστη,να γίνει εικόνα έμπνευσης;


Γ.Π. Όλα τα άπιαστα,τα μακρινά,τα δύσκολα και τα απρόσιτα κρύβουν κάτι μέσα τους που μας κινητοποιεί. Η διάχυτη αβεβαιότητα που υπάρχει στη φύση μας οδήγησε να χτίσουμε πολιτισμούς που μεταξύ άλλων περιόρισαν τις αβεβαιότητές μας. Όλα τα αδάμαστα λοιπόν μας ενέπνευσαν. Προκάλεσαν τη σκέψη μας μέσα από εικόνες στις οποίες είδαμε λύσεις. Κάπως έτσι εκτιμώ ότι το αδάμαστο ποδηγετεί την έμπνευση. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ο συγγραφέας Γιάννης Παπαγεωργίου τί βιβλία επιλέγει να διαβάσει ως αναγνώστης; Ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο καί συγγραφέας;


Γ.Π. Αφιερώνω μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου στη μελέτη τεχνολογικών συγγραμμάτων λόγω της έρευνας που κάνω. Πρόκειται για καθαρά υλιστικό περιεχόμενο. Δε σας κρύβω πως μέσα από αυτό το περιεχόμενο εμπνέομαι. Μου αρέσουν τα λογοτεχνικά έργα στα οποία εντέχνως η φαντασία εισβάλει στην πραγματικότητα. Το βιβλίο σταθμός για μένα ήταν το «Όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο. Θαρρείς πως όλη η ιστορία εκτυλίχθηκε για να ακούσουμε στο τέλος την τόσο ανθρώπινη και αληθινή απορία του γηραιού μοναχού που ποτέ δεν έμαθε το όνομα του κοριτσιού εκείνου που μαζί μοιράστηκαν κρυφά κάποιες ωραίες στιγμές.     


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Tέλος,ποια υπήρξε η αφορμή να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;


Γ.Π. Αγάπησα το γράψιμο από τότε που ως μαθητής είχα την τύχη να έχω δάσκαλο τον αείμνηστο φιλόλογο και συγγραφέα Χρήστο Παϊζη. Μας δίδαξε τον τρόπο να γράφουμε εκθέσεις και προσωπικά με ενέπνευσε να διαβάζω βιβλία. Αγάπησα την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να καταλάβουν διάφορα δυσνόητα κι έτσι αρχικά ασχολήθηκα με την εκλαΐκευση της επιστήμης μέσω αρθρογραφίας στο Περισκόπιο της Επιστήμης. Η πρόσκτηση γνώσεων και εμπειριών κινητοποίησε μέσα μου την επιθυμία να δημιουργήσω αναγνωστικές εμπειρίες φυγής σε μια περίοδο ιδιαίτερα επίπονη και απαιτητική.   

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.


Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/03/blog-post_25.html











Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Παπαγεωργίου Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Παπαγεωργίου Reviewed by Dominica on Απριλίου 12, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.