Οι αποκλεισμένοι

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Τα τελευταία χρόνια,όλο καί περισσότερο,το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας στρέφεται προς την αναζήτηση καί ανάγνωση βιβλίων θρίλερ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούμε αρκετούς εγχώριους συγγραφείς να καταπιάνονται με τη συγγραφή ανάλογων βιβλίων. Εμένα αυτό με χαροποιεί για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί η συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων είναι πολύ αγαπημένη μου καί ο δεύτερος λόγος είναι γιατί οι συγγραφείς στη χώρα μας δεν υστερούν απέναντι σε εκείνους του εξωτερικού. Γιατί,λοιπόν,να μην τους στηρίζουμε; Εγώ έχω δηλώσει,πολλάκις,πως στηρίζω τους Έλληνες καί τις Ελληνίδες συγγραφείς,είτε είναι νέοι,είτε παλιοί στο χώρο. Θεωρώ πως όλοι κι όλες έχουν να προσφέρουν κάτι.

   Σήμερα σειρά είχε το μυθιστόρημα του ανερχόμενου συγγραφέα Γιάννη Μαυρογιαννάκη,με τίτλο ''Οι αποκλεισμένοι'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο του συγγραφέα που παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό καί συνδυάζει τον τρόμο με την φαντασία. Ένα μικρό βιβλίο που διαβάζεται άκοπα από την αρχή έως καί το τέλος. Ένα βιβλίο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την περίληψή του. Το θέμα,όμως,ήταν το αν καί κατά πόσο θα μπορούσε να καταφέρει να κρατήσει αναπόσπαστη την προσοχή μου μέχρι το τέλος. Μέσα στις σελίδες του θα έβρισκα όσα μου υποσχόταν; Κάτι παραπάνω,ή,κάτι λιγότερο;

   Από την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του μαθαίνουμε τα ακόλουθα: ''Η Βικτώρια δεν πείθεται πως ο θάνατος του αδελφού της προήλθε από αυτοκτονία. Γι’ αυτό και ταξιδεύει μαζί με τους δύο φίλους της, στο απομακρυσμένο χωριό όπου βρέθηκε νεκρός, ώστε να ανακαλύψει την αλήθεια. Τα πράγματα όμως δεν πάνε όπως περίμενε. Όταν μια βαριά κακοκαιρία τους αναγκάζει να αποκλειστούν εκεί καταλαβαίνουν ότι το χωριό είναι στοιχειωμένο αλλά και ότι οι άνθρωποι κρύβουν περίεργα μυστικά. Όμως θα είναι πλέον αργά για να φύγουν. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ο τρόμος είναι μονόδρομος." Μην μου πείτε πως δεν σας προϊδεάζει για το τι μέλλει να συναντήσετε μέσα στις σελίδες του γιατί δεν θα σας πιστέψω.

   Η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου με αναπάντεχο τρόπο που την καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου δύναται να γεννήσει στις ψυχές μας επιπλέον φόβο,πόνο,αλλά καί ερωτηματικά που απαιτούν απαντήσεις. Η λογική λέει πως θα έπρεπε να το διερευνήσουμε καί έρχεται σε ρήξη με το συναίσθημα καί τον κίνδυνο που μπορεί να ελλοχεύει. Ποιο από τα δύο θα υπερτερήσει του άλλου; Θεωρώ πως το πλάνο της υπόθεσης έχει επιλεχθεί ορθώς από τον συγγραφέα. Επιθυμεί να παίξει με την ψυχολογία τόσο των ηρώων καί των ηρωϊδων του,όσο καί του αναγνωστικού κοινού. Εξ αρχής αναζητά τον τρόπο που θα ξυπνήσει αυτό το συναίσθημα καί να το αυξήσει σε ένταση,καθώς κυλούν οι σελίδες του βιβλίου καί ξεδιπλώνεται μπροστά μας όλη η εικόνα. 

   Το βιβλίο,αν καί πρόκειται για πρωτόλειο δείγμα γραφής,έχει μία καλή βάση που ο συγγραφέας με δουλειά καί θέληση μπορεί να την εξελίξει προς όφελός του. Βρήκα αρκετά αρεστή την υπόθεση του βιβλίου καί οι εναλλαγές των σκηνών γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ευτυχώς,δεν υπάρχουν κουραστικές επαναλήψεις καί το μυστήριο καί το σασπένς δηλώνουν το ''παρών'' από την αρχή της εξιστόρησης. Τα μόνα που ίσως να άλλαζα θα ήταν να προστεθούν κάποιες επιπλέον πληροφορίες σαν ''γέφυρες'' ανάμεσα σε κάποια σημεία,καθώς καί να ήταν διαφορετικά τα ονόματα των ηρώων. Δεν μου ταιριάζουν τόσο με τον χώρο στον οποίο υποτίθεται πως θα διεξαχθούν τα γεγονότα. Βέβαια,αυτό είναι η δική μου άποψη καί δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν κι οι άλλοι/ες βιβλιόφιλοι/ες μαζί μου. 

  Στο ερώτημα το αν θα διάβαζα μελλοντικά κάποιο επόμενο έργο του συγγραφέα,η απάντησή μου είναι θετική. Πάντα στηρίζω τους ανερχόμενους συγγραφείς καί τους δίνω ευκαιρίες να μου αποδείξουν πως διαθέτουν το ταλέντο,την θέληση καί την αγάπη για τη λογοτεχνία. Άλλωστε,κανείς καί καμία δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας. Όλοι κι όλες προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι/ες. 

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


ΣΕΙΡΑ: ΣΚΙΕΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ































   

Οι αποκλεισμένοι  Οι αποκλεισμένοι Reviewed by Dominica on Μαΐου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.