“ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΖΡΑΕΛ” (Βιβλίο Ι)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Ποιος/α το είπε πως τα βιβλία που ανήκουν στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας,ή,σε εκείνη του τρόμου δεν μπορούν να περάσουν μηνύματα στο αναγνωστικό κοινό σε σχέση με θέματα που αφορούν την ανθρώπινη φύση καί ταλανίζουν τις κοινωνίες; Πως,τάχα μου,είναι βιβλία απλά για διασκέδαση καί τίποτα παραπάνω; Θα μου επιτρέψετε να έχω αντίθετη άποψη. Κι αν δεν με πιστεύετε,σας έχω την κατάλληλη πρόταση βιβλίου για να στηρίξω αυτήν μου την πεποίθηση. Οι συγγραφείς Μαρία Κέρογλου καί Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου ενώνουν τις πένες τους κι καταπιάνονται με το ζήτημα της γυναικοκτονίας μέσα από το νέο τους μυθιστόρημα ''Αθάνατες του Άζραελ'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα καί αξίζει να διαβαστεί από όλους κι όλες. Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα,ούτε απλά να μείνει ως ένα θέμα προς συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι κάτι πολύ βαθύ,σαν μία ασθένεια που χρειάζεται επειγόντως ίαση γιατί αν την αφήσουμε να εξαπλωθεί,τα αποτελέσματα αυτής θα είναι ολέθρια. Χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση. Να μάθουμε από μικρή ηλικία στα παιδιά να σέβονται καί να αποδέχονται τους άλλους ανθρώπους γύρω τους. Να μην κάνουν διακρίσεις καί να μην γεννάται στην ψυχή τους καμία μορφή ρατσισμού. 

      Η γυναίκα είναι ένα πλάσμα που από την αρχή της δημιουργίας της -ίσως καί το μοναδικό σε όλη την πλάση- που έχει κυνηγηθεί,απειληθεί,αιχμαλωτιστεί,εξευτελιστεί,κακοποιηθεί καί εντέλει εκτελεστεί συχνά-πυκνά με βάναυσο τρόπο εξαιτίας του γεγονότος πως γεννήθηκε κι ανήκει σε αυτό το φύλο. Ας πούμε,πια,αλήθειες. Κανένας καί καμία δεν είναι ανώτερος/η από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Σε κανέναν καί καμία δε δίνεται το δικαίωμα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές. Η ανθρωποκτονία είναι ένα αδίκημα ποινικά κολάσιμο. Τί γίνεται,όμως,όταν τα θύματα είναι γυναίκες; Ναι,πολύ σωστά έχει δοθεί ο όρος ''γυναικοκτονία'' κι ας κάποιους/ες τους/τις χωλαίνει σαν άκουσμα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν,σχεδόν καθημερινά,παρακολουθείται σε παγκόσμιο επίπεδο μία ροπή προς εσκεμμένες δολοφονίες γυναικών απλά καί μόνο γιατί είναι γυναίκες καί θεωρούνται,λανθασμένα,ως κάτι το υποδυέστερο καί μιαρό. Γυναίκες που εκτελούνται -κατά βάση- από συντρόφους,συζύγους,''εργοδότες'' καί οικεία πρόσωπα ακόμη καί από τον κλήρο. Ναι,πολύ σωστά ακούσατε! Γυναίκες ποικίλων ηλικιών που ανήκουν σε διαφορετικές οικονομικές,ή,κοινωνικές τάξεις. Γυναίκες που ζουν σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες,αλλά καί γυναίκες που είχαν το ''προνόμιο'' να γεννηθούν στις σύγχρονες κοινωνίες. Μην κλείνετε τα μάτια. Ούτε να στρέφετε το βλέμμα σας αλλού. Είναι κάτι που μας αφορά όλους κι όλες. 

   Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που έχουμε είτε από την αρχαιότητα καί τη σκοτεινή περίοδο του Μεσαίωνα,είτε από διάφορα θρησκευτικά δόγματα που θεωρούσαν το γυναικείο φύλο ως ένα σφάλμα της φύσης που θα έπρεπε να πάψει να υφίσταται,ή,τουλάχιστον να ''συμμορφώνεται'' βάσει των δικών τους κανόνων. Κι ας μην πάμε τόσο μακρυά. Αρκεί να δούμε το σήμερα καί θα καταλάβουμε πολλά. Η πατριαρχία καλά κρατεί ακόμη καί στις κατά τ'άλλα εξελιγμένες κοινωνίες. Κοινωνίες που διοικούνται -κατά κόρον- από άνδρες γιατί οι ίδιες οι κοινωνίες τους έχουν,εσφαλμένα,γαλουχήσει με την πεποίθηση πως είναι το ανώτερο φύλο. Πως εκείνοι είναι ικανοί,έξυπνοι καί χρήσιμοι,ενώ οι γυναίκες μπορούν να εκτελέσουν συγκεκριμένες κινήσεις καί κάποιες κατόπιν εντολής των ανδρών. Συγγνώμη που θα σας χαλάσω το ροζ συννεφάκι,ή,είναι γαλάζιο; που ''κατοικεί'' αυτή η μερίδα των ανδρών που τα πιστεύουν αυτά,αλλά έχει αποδειχθεί περίτρανα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι γυναίκες είναι ικανές να κάνουν πολλά,ίσως καί περισσότερα από τους άνδρες,οπότε έτσι είναι η πραγματικότητα. Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους,να διαθέσουν το σώμα τους σε όποιον/α θέλουν καί να ζήσουν τη ζωή που λαχταρούν. Ίσως κι αυτός να είναι ένας από τους λόγους που συμβαίνουν οι γυναικοκτονίες; Το ότι δεν μπορούν να δεχθούν οι άνδρες το πόσο δυναμικές καί ικανές είναι οι γυναίκες; Το ότι μπορεί να τους ξεπεράσουν σε κάποιους τομείς; Ίσως,πάλι,επειδή τις θέλουν υποταγμένες σε εκείνους; Οι φράσεις ''τη σκότωσα γιατί την αγαπούσα σε παθολογικό βαθμό'',ή,''τη σκότωσα για λόγους τιμής'' κι άλλες παρόμοιες,όχι μόνο δεν ευσταθούν,αλλά ούτε καί δικαιολογούν σε καμία περίπτωση αυτές τις γυναικοκτονίες. Η ανάγκη αρκετών ανδρών για υπεροχή καί επιβολή είναι που οδηγεί σε αυτήν την ειδεχθή πράξη. 

    Η υπόθεση του βιβλίου ξεδιπλώνεται ανάμεσα στο μακρινό παρελθόν (αρχαία χρόνια),προχωρά προς την εποχή του Μεσαίωνα καί καταλήγει σχεδόν μέχρι καί τις μέρες μας. Κοινός παρανομαστής η θέση της γυναίκας είτε σε ένα παράλληλο,μεταφυσικό σύμπαν,είτε στη δική μας πραγματικότητα. Γυναίκες που έπεσαν θύματα έμφυλης βίας. Γυναίκες που ο πόνος των όσων έζησαν τις κυνηγά σαν τις ερινύες καί αναζητούν,διακαώς,την λύτρωση μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων. Γυναίκες προστάτιδες όλων αυτών των απροστάτευτων γυναικείων ψυχών που το νήμα της ζωής τους κόπηκε τόσο βίαια καί απότομα. Ταυτόχρονα,θίγεται το ζήτημα του πως η εκάστοτε θρησκεία αντιμετωπίζει την έννοια της τιμωρίας των ενόχων καί κυρίως το θέμα περί ύπαρξης παραδείσου καί κόλασης. Δεν είχε,ούτε έχει την ίδια μορφή καί σημασία σε κάθε θρησκευτικό δόγμα,αλλά προσαρμόζεται κάθε φορά στις ''ανάγκες'' των κατεχόντων αυτήν την εξουσία. 

    ''Ο Αζραέλ, ένας από τους Αρχαγγέλους του θανάτου, υπηρετεί την Άρχουσα Τάξη συλλέγοντας τις ψυχές των νεκρών. Καθήκον του είναι να τις οδηγεί στα μεταθανάτια πεδία που τους αρμόζουν. Όμως, ο Αρχάγγελος κρυφά παρεκκλίνει των δογματικών κανόνων. Και μαζί με τους παλιούς συντρόφους του από τον Κύκλο του Ιερού Θηλυκού, παραμένει πιστός σε έναν αρχαίο όρκο: «Όλοι όσοι με κακία έπραξαν, θα τιμωρούνται πάντα». Τέσσερεις μυστικές αποστολές της ομάδας του Αζραέλ αποκαλύπτουν το αληθινό έργο του Κύκλου μέσα στον χρόνο. Από το Ασένοβγκραντ στο Λονδίνο και απ’ την Κόνιτσα μέχρι και τη Χουάρες, βασανισμένες ψυχές γυναικών ζητούν επιτακτικά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η Άσμια, η Μάρθα και η Μαίρη Τζέην, η Εντόνα και η Σεσίλια που δολοφονούνται, είναι μονάχα μερικές από τις γυναίκες που αρνούνται το Φως και τη μετά θάνατον Λησμοσύνη που προσφέρει ο Αζραέλ. Η οργή που μαίνεται στις ψυχές τους, απειλεί να τις μετατρέψει σε αιμοδιψή στοιχειά. Ο Αρχάγγελος δεν έχει άλλη λύση απ’ το να τις κρατήσει κοντά του και να τις κάνει Αθάνατες. Ποιοι όμως είναι στ’ αλήθεια ο Αζραέλ και οι σύντροφοί του; Και ποια αρχαία εγκλήματα της Δυναστείας των Δώδεκα, που έμειναν τότε ατιμώρητα, οδήγησαν στη δημιουργία του Κύκλου τους; Πώς γεννήθηκε ο τρομερός φύλακας-δαίμονας της Στύγας, ο τιμωρός των εγκληματιών; Και ποια είναι εκείνη η αγαπημένη, που επί αιώνες ψάχνει ο Αρχάγγελος ανάμεσα στις θνητές γυναίκες; Η μεγάλη μάγισσα Εκάτη έχει προφητέψει ότι ο σκληρός κόσμος των ανθρώπων θα αρχίσει να αλλάζει με την επιστροφή του Ιερού Θηλυκού. Και η ειμαρμένη του Κύκλου είναι η επαναφορά της θεάς...''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η αγαπημένη,ατόφια καί χαρακτηριστική γραφή της συγγραφέως Λίλας Κίσσα-Φραγκομίχαλου συνδυάζεται αρμονικά με την ευφυή,κοφτή καί στακάτη πένα της συγγραφέως Μαρίας Κέρογλου που πρώτη φορά έτυχε να γνωρίσω μέσα από το παρόν μυθιστόρημα καί με ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό,όπως άλλωστε συνέβη καί με το βιβλίο. Με πήραν από το χέρι καί με οδήγησαν στον κόσμο των ηρώων καί των ηρωϊδων τους. Έγινα κομμάτι αυτού του κόσμου. Δέθηκα με όλες αυτές τις γυναίκες. Ένιωσα τον πόνο,την αγωνία καί την ανάγκη τους για εκδίκηση. Ναι,η συναισθηματική μου φόρτιση ''χτύπησε'' κόκκινο καί για ώρα δεν μπορούσε να καταλαγιάσει μέσα μου αυτή η ένταση. Η γρήγορη εναλλαγή των σκηνών μέσα στα μεστά κεφάλαια καί η σωστή χρήση τόσο των λέξεων καί των εκφραστικών μέσων καθιστούν το βιβλίο άρτιο καί ευανάγνωστο. Το βιβλίο,επίσης,είναι γραμμένο με την μορφή που έχουν καί τα άλλα βιβλία του ονειρόκοσμου,οπότε εάν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα,μπορείτε να καταλάβετε το πως είναι σαν μορφή,γιατί το περιεχόμενο είναι ακόμα καλύτερο. Για μένα ανήκει σε ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους κι όχι μόνο για την φετινή χρονιά καί θα μπορούσα να σας μιλάω με τις ώρες γι'αυτό,μα κάπου εδώ θα ολοκληρώσω την άποψή μου λέγοντας ένα τεράστιο ''μπράβο'' στις δύο συγγραφείς,που δε σώπασαν,αλλά κι εκείνες με τη σειρά τους μας πρόσφεραν τροφή για σκέψη καί έδωσαν -έστω κι αυτή τη νοερή- μάχη απέναντι σε αυτή τη μάστιγμα της γυναικοκτονίας. Καί μην ξεχνάτε να ''πολεμάτε'' καί να αντιστέκεστε! Η φωνή σας είναι η δύναμή σας! 

                                                               Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Η σειρά ''Κάτω Κόσμος" θα συνεχιστεί με το βιβλίο ''Κύκλος του Ιερού Θηλυκού''


Σειρά: Κάτω Κόσμος


Συγγραφείς: Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου, Μαρία Κέρογλου


Εικονογράφος: Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου


Είδος: Εικονογραφημένο Μυθιστόρημα Φαντασίας


Έκδοση: Angel Eyes fantasy art (Ιούνιος 2021)


Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ: https://angeleyes.gr/shop/fantasybooks/azraels_immortals/?v=8e66680cccbd

    



“ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΖΡΑΕΛ” (Βιβλίο Ι) “ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΖΡΑΕΛ” (Βιβλίο Ι) Reviewed by Dominica on Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.