ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    O τρόμος είναι ένα συναίσθημα που όλοι κι όλες απευχόμαστε να βιώσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ξέρετε,όμως,ποιο είναι το οξύμωρο σχετικά με τον φόβο; Μπορεί,κάλλιστα,να λειτουργήσει ως ένα διεγερτικό της ανθρώπινης φαντασίας καί σκέψης. Λόγω της σφοδρότητας της έντασής του,αυξάνει την αδρεναλίνη καί μας κρατά σε εγρήγορση. Οξύνει τις αισθήσεις καί μας προκαλεί δυνατές συγκινήσεις. Εγώ αγαπώ να διαβάζω βιβλία που ανήκουν στην λογοτεχνία του τρόμου καί θα ήθελα να έχω διαβάσει πολλά παραπάνω,αλλά δεν απογοητεύομαι! Όταν έμαθα πως επρόκειτο να κυκλοφορήσει στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος η ανθολογία τρόμου με τίτλο ''Λάμψη στο σκοτάδι'',δε σας το κρύβω πως ένιωσα εκστασιασμένη. Εξέφρασα την επιθυμία να το διαβάσω καί να που η ευχή μου έγινε πραγματικότητα. Θα μου επιτρέψετε,πριν να σας πω την άποψή μου για το βιβλίο,να σας αναφέρω κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

   Ο Χανς-Όκε Λίλγια όντας ο ιδρυτής καί διαχειριστής της μεγαλύτερης σε επισκεψιμότητα καί φήμη ιστοσελίδας ''Βιβλιοθήκη Λίλγια-Ο κόσμος του Stephen King'' που σχετίζεται με το έργο του Stephen King,με αφορμή τα εικοστά γενέθλιά της από την αρχή της δημιουργίας της,προβαίνει στην κυκλοφορία μία επετειακής έκδοσης 12 ιστοριών τρόμου από 13 συγγραφείς μέτρ του είδους που υπόσχονται να μας καθηλώσουν στις θέσεις μας,να νιώσουμε τον απόλυτο φόβο,να κλάψουμε,να γελάσουμε καί να ψυχαγωγηθούμε στο έπακρο. 12 ιστορίες που είτε αποτελούν αδημοσίευτο υλικό,είτε έχουν αναρτηθεί πρωτύτερα σε λογοτεχνικά περιοδικά καί δεν είναι ευρέως γνωστά στο αναγνωστικό κοινό. Φυσικά,η αρχή γίνεται από τον βασιλιά του είδους Stephen King καί ακολουθούν ονόματα εξαιρετικών παλαιότερων καί πιο σύγχρονων συγγραφέων που εκπροσωπούν άψογα το είδος. Μπορείτε να αναλογιστείτε τη χαρά αυτού του ανθρώπου,όταν ο Stephen King καί μερικοί από τους λοιπούς δέχθηκαν την πρότασή του για τη δημιουργία αυτής της συλλογής; 

   "Πάμε τώρα να συναντήσουμε τον Λίλγια… Μας περιμένει ήδη, εκεί μπροστά, στο σκοτάδι… Τον βλέπετε, έτσι δεν είναι; Απλώς συνεχίστε να περπατάτε και θα τον βρείτε σύντομα, σας το υποσχόμαστε. Είναι εκεί, λάμποντας και περιμένοντάς σας… Πιάστε το χέρι του και θα λάμψετε κι εσείς στο σκοτάδι!" (Από περιγραφή βιβλίου)

   Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν την παρούσα συλλογή να ξεχωρίζει; Η απάντηση στο ερώτημα είναι ''πολλοί'',αλλά εγώ θα είμαι περιεκτική καί θα σας αναφέρω κάποιους από τους οποίους -κατά τη γνώμη μου- είναι οι πιο σημαντικοί. 

- Αρχικά,μιλάμε για έργα συγγραφέων που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ το φως της δημοσιότητας. Είναι σαν να ''ανοίγουν'' μπροστά μας νέες περιπέτειες καί μας ''προκαλούν'' να τις εξερευνήσουμε ως αναγνωστικό κοινό.

- Θα έχουμε την δυνατότητα όσοι/ες δεν έχουμε έρθει σε επαφή με την πένα κάποιων απ΄αυτούς τους συγγραφείς,επιτέλους,να τους ''γνωρίσουμε''.

- Η ποικιλία στις ιστορίες είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Με αυτόν τον τρόπο,όλοι κι όλες μένουν ευχαριστημένοι/ες,καθώς βρίσκουν μία,ή καί περισσότερες ιστορίες που καλύπτουν τις αναγνωστικές τους προτιμήσεις.

- Η πρωτοτυπία,ο άρτιος καί πειστικός λόγος των συγγραφέων,οι ανατριχιαστικές περιγραφές που κόβουν την ανάσα,το άπλετο σκοτάδι,το μυστήριο καί η αγωνία είναι μερικά από τα θετικά χαρακτηριστικά των ιστοριών. 

- Tέλος,θεωρώ το παρόν βιβλίο ως μία πολύ καλή επιλογή για όσους/ες επιθυμούν να ''μυηθούν'' στην μαγεία της λογοτεχνίας του τρόμου καί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα για ποικίλους λόγους. 

    Εγώ διάβασα το βιβλίο με μία ανάσα καί στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου,''κατοικούσε'' η σκέψη το πως θα αντιδρούσα αν ξαφνικά μπροστά μου έβλεπα να υπάρχει μία λάμψη στο σκοτάδι. Είναι,άραγε,η πολυπόθητη έξοδος από το ερεβώδες τούνελ,ή,είναι μία πλάνη που μας οδηγεί ακόμη πιο βαθειά μέσα σε αυτό; Εσείς θα τολμήσετε να πάρετε το ρίσκο καί να μάθετε;

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ.1. Ο Χανς-Όκε Λίλγια ζει στη Σουηδία. Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο του με θεματική τα έργα του Stephen King, το οποίο έχει ήδη μεταφραστεί σε δεκαπέντε χώρες.


Υ.Γ.2. Ο πρόλογος καί ο επίλογος της συλλογής είναι γραμμένα από τον Χανς-Όκε Λίλγια.


ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ: ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ - ΤΖΑΚ ΚΕΤΣΑΜ - ΠΙ ΝΤΙ ΚΕΪΣΕΚ - ΣΤΙΟΥΑΡΤ Ο΄ΝΑΝ - ΜΠΕΒ ΒΙΝΣΕΝΤ - ΚΛΑΪΒ ΜΠΑΡΚΕΡ - ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΙΝ - ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΤΣΙΖΜΑΡ - ΚΕΒΙΝ ΚΟΥΪΓΚΛΙ - ΡΑΜΣΙ ΚΑΜΠΕΛ - ΕΝΤΓΚΑΡ ΑΛΑΝ ΠΟΕ - ΜΠΡΑΪΑΝ ΤΖΕΪΜΣ ΦΡΙΜΑΝ - ΓΙΟΝ ΑΪΒΙΝΤΕ ΛΙΝΤΚΒΙΣΤ - ΧΑΝΣ ΟΚΕ ΛΙΛΓΙΑ


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Shining in the dark


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΦΗ ΤΣΙΡΩΝΗ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Hans Åke Lilja


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ





ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Reviewed by Dominica on Ιουλίου 11, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.