Η σωστή Βουλγάρα

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


Τίτλος: Η σωστή Βουλγάρα


Ποιητής: Αργύρης Μακρυγεώργου


Εκδόσεις: Υδροπλάνο


Περιγραφή: “Το παν αγόρι μου στη ζωή δεν είναι να ψειρίζεις το καθετί, ούτε να μένεις στο παρελθόν. Μένει απλά μόνο να βρεις… τη σωστή Βουλγάρα


   Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον τίτλο της ποιητικής συλλογής καί διάβασα την περιγραφή του οπισθοφύλλου,οφείλω να σας πω πως ένιωσα κάπως άβολα. Με όλον τον σεβασμό καί χωρίς να θέλω να γίνω προσβλητική απέναντι στο πρόσωπο του δημιουργού,θεωρώ πως δεν έγινε σωστή επιλογή στον τίτλο,ούτε στο κείμενο που συνοδεύει το βιβλίο. Ακούγεται ρατσιστικό,ίσως καί σεξιστικό. Κάτι το οποίο δεν μου είναι αρεστό να το παρατηρώ από ανθρώπους των τεχνών,κι όχι μόνο! Όμως,όταν έφτασε στα χέρια μου,μπήκα σε δίλημμα για το αν θα έπρεπε να το διαβάσω,ή,να το αφήσω στην άκρη. Κι όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο ''Ουανς εγκαίν πιπολ… ριντ ατ γιορ οουν ρισκ!",το πήρα το ρίσκο καί το διάβασα,όχι μία,αλλά δύο φορές. Κι αυτό γιατί έψαχνα να βρω τον τρόπο που συνδέεται ο τίτλος με το νόημα των ποιημάτων. Να είμαι βέβαιη πως αντιλήφθηκα το μήνυμα πίσω από αυτά. Συγγνώμη,αλλά εγώ -καλώς,ή,κακώς- δεν μπόρεσα να δω τη σύνδεση. Ναι,για μένα αυτό είναι από τα αρνητικά στοιχεία που εντόπισα.
   Όσον αφορά τα ποιήματα,έχω να σας πω τα εξής. Η ποιητική συλλογή είναι χωρισμένη σε τέσσερα μέρη (Τα άγουρα χρόνια,Ριστάρτ,Μαθήματα Γεωγραφίας καί Άουτρο). Κάθε μέρος μοιάζει σαν ένα στάδιο στη ζωή του βασικού ήρωα,από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση. Ο λόγος του ποιητή είναι αιχμηρός,κυνικός καί ίσως κάποιες φορές σκληρός καί ωμός. Ο στίχος αδάμαστος δεν μπαίνει σε ''καλούπια''. Σκοπός του να μιλήσει στις ψυχές των αναγνωστών/στριων. Άν αντιλήφθηκα σωστά,ο ποιητής προσπαθεί να κάνει ένα κοινωνικό κι όχι μόνο σχολιασμό μέσω των ποιημάτων. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις. Οικογένεια καί ανατροφή,έρωτας,πανδημία,ρατσισμός καί προσπάθεια για επίτευξη ενός καλύτερου αύριο,όλα τα παραπάνω ζητήματα θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Μέσω του άφθονου λεξιλογίου καί των γλαφυρών εικόνων που ''ξεπηδούν'' από τα ποιήματα,γίνεται το αναγνωστικό κοινό μέρος αυτών. 
   Ολοκληρώνοντας την άποψή μου για την ποιητική συλλογή,τολμώ να πω πως είναι ένα βιβλίο που θα γεννήσει ακραία,αντιφατικά συναισθήματα καί σκέψεις στους αναγνώστες καί στις αναγνώστριες. Εγώ προσπάθησα -όσο ήταν αυτό εφικτό- να κρατήσω τις όποιες ισορροπίες καί να είμαι αντικειμενική προς αυτό. Ναι,είμαι στο ενδιάμεσο καί δεν μπορώ να πω με σιγουριά το αν μου άρεσε,ή όχι. Θέλω χρόνο για να κατασταλάξω. Το αν θα επιλέξετε να το διαβάσετε κι εσείς με τη σειρά σας,ή όχι,πιστεύω πως θα το αποφασίσετε εσείς καί εγώ δεν δύναμαι να σας προτρέψω το τι να κάνετε. 
                                                                Καλές σας αναγνώσεις!

ΠΟΙΗΤΗΣ: ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΚΡΥΓΕΩΡΓΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ









 
    
    

Η σωστή Βουλγάρα Η σωστή Βουλγάρα Reviewed by Dominica on Ιουλίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.