Μόνος μαζί σου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε,ως αναγνωστικό κοινό,έναν καταιγισμό από νέες κυκλοφορίες βιβλίων. Όγκο βιβλίων που είναι φύσει αδύνατον να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καί να διαβάσουμε. Δυστυχώς,αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδικούμε -εντός κι εκτός εισαγωγικών- αρκετά βιβλία κι άλλα που αρχικά τα είχαμε υπερεκτιμήσει,εντέλει να μην μας ικανοποίησαν στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε. Θα σας μιλήσω από προσωπική πείρα. Όταν άκουσα πως θα κυκλοφορούσε απ΄τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Βάιου Κουκκόνη,με τίτλο ''Μόνος μαζί σου'' κι έριξα μία κλεφτή ματιά στο οπισθόφυλλο,ομολογώ πως δεν του έδωσα την πρέπουσα σημασία. Να όμως που έτυχε να ''διασταυρωθούν'' καί πάλι οι δρόμοι μας καί θεώρησα συνετό να μην το προσπεράσω για δεύτερη φορά. Για να επιμένει τόσο,ήθελα να πιστεύω πως θα μου προσφερε κάτι δυνατό. Ή όχι; Ξεκίνησα,λοιπόν,την ανάγνωση....

    ''Μόνος μαζί σου'' ο τίτλος του βιβλίου κι αναρωτήθηκα το πως γίνεται ένας άνθρωπος να είναι μαζί με κάποιον άλλον καί παρ'όλ'αυτά να αισθάνεται μοναξιά. Κι όμως,η ζωή περίτρανα μας αποδεικνύει πως η μοναξιά μπορεί να υπάρχει παντού καί πάντα γύρω μας,ακόμη κι αν είμαστε πραγματικά περικυκλωμένοι/ες από άλλους ανθρώπους. Όσο όμορφες κι αν είναι οι ανθρώπινες σχέσεις,τόση δυσκολία επιφέρουν. Η συντροφικότητα δεν είναι πάντα δεδομένη,ενώ η μοναξιά καραδοκεί να μας ''αιχμαλωτίσει'' στα δίχτυα της. Ο κύριος πρωταγωνιστής του βιβλίου θα είναι εκείνος που θα μας πάρει από το χέρι καί εκμυστηρευόμενος την δική του πορεία στη ζωή,θα μας μιλήσει για το πως η μοναξιά τον έφερε εκεί που είναι σήμερα. Ποιες εμπειρίες ζωής τον σημάδεψαν καί με ποιον τρόπο τις αντιμετώπισε;

   ''Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του στο χωριό αρ­χικά δεν στάθηκαν εμπόδιο στη μετέπειτα επαγγελματική πορεία του Ερρίκου. Κατάφερε να γίνει ένας επιτυχημένος γυναικολόγος και ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευε. Το πραγματικό εμπόδιο στην ευτυχία του όμως, βρισκόταν μέσα στην ίδια τη βασανι­σμένη ψυχή του! Η αναζήτηση της αγάπης θα τον μπλέξει σε περιπέτειες που θα κρατήσουν πάνω από μια δεκαετία. Θα αναμετρηθεί με όσα του είχε γράψει η μοίρα και θα ανακαλύψει κρυμμένα μυ­στικά του παρελθόντος! Θα επιστρέψει στις ρίζες του και θα δώσει μια γενναία μάχη με τους δαίμο­νές του. Θα αναδειχθεί τελικά νικητής;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας επιλέγει η εξιστόρηση των γεγονότων,όπως προείπα,να γίνει από τον κύριο πρωταγωνιστή του. ''Ενδεδυμένος'' ο κύριος ήρωας με αρκετά χαρακτηριστικά του συγγραφέα έρχεται σε εμάς με μία πιο οικεία καί εύληπτη μορφή καί προσωπικότητα. Δεν μας αποτρέπει από το να τον πλησιάσουμε,να τον κατανοήσουμε,ίσως καί να βρούμε κάποια στοιχεία του εαυτού μας πάνω του. Λόγος καταιγιστικός καί συγκροτημένος,όπου πρέπει,με ορθή χρήση λέξεων,εκφράσεων καί λοιπών εκφραστικών μέσων έχει ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο αρκετά καλογραμμένο που διαβάζεται άκοπα από την αρχή έως καί το τέλος. Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη με δεδομένο πως πρόκειται για ένα πρωτόλειο δείγμα γραφής που μας δίνει την ευκαιρία να ελπίζουμε για ακόμη πιο καλά έργα μελλοντικά. 

   Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου,τολμώ να πω πως αρχικά το είχα αδικήσει καί είναι πολλά παραπάνω -τουλάχιστον για εμένα- από όσα αναφέρονται στο οπισθόφυλλο. Μιλάμε για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που εστιάζει στην ψυχολογία,όχι μόνο του κεντρικού ήρωα,αλλά καί των λοιπών προσώπων του κείμενου μαζί με εμάς το αναγνωστικό κοινό. Αναδεικνύει την ομορφιά της αγάπης,της συγχώρεσης,του σεβασμού,αρχικά προς τον ίδιο μας τον εαυτό κι έπειτα προς τους άλλους γύρω μας. Μα πώς επιθυμούμε να μας αγαπούν καί να μας αποδέχονται,ακόμη κι αν είμαστε διαφορετικοί/ες από αυτό που θεωρείται ως φυσιολογικό,αν εμείς οι ίδιοι/ες δεν έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε καί να συμπεριφερόμαστε αναλόγως; Εμένα μου απέδειξε για πολλοστή φορά πως υπάρχουν βιβλία που εκείνα μας επιλέγουν κι όχι εμείς αυτά. Αξίζει να το αναζητήσετε κι εσείς.

                                                                 Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΪΟΣ ΚΟΥΚΚΟΝΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ



 


Μόνος μαζί σου Μόνος μαζί σου Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 22, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.