ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΒRASIL BRASILEIRO ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ

 


Χρίστος Γούδης

BRASIL BRASILEIRO

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ

Μέσ’ απ’ τον κόλπο της Γκουαναβάρα
μετά τη σεληνιακή ολονυχτία
στη ροδαυγή του πανεπόπτη ήλιου
προβάλλει η πριγκίπισσα της θάλασσας
η Δέσποινα των πέντε ονομάτων
η δαιμονόπληκτη ερωτογόνος Γιεμανζά

Μαρακανά, λάβαρα, μπατουκάδας και σημαίες
Μανιά ντε Καρναβάλ, Ορφέο Νέγκρο
Έρως και Θάνατος στα φοινικόδεντρα
Νόστος και Ίμερος, και μια ανάμνηση
στα διαλάμποντα νερά του Ατλαντικού


 

Ο συγγραφέας, γοητευμένος από το ταξίδι του στη Βραζιλία, γράφει αυτό το βιβλίο με σκοπό να μας γνωρίσει αυτή την αχανή και συγχρόνως μαγευτική χώρα, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην ενδιαφέρουσα ιστορία της (τους ιθαγενείς πληθυσμούς, τους Πορτογάλους κατακτητές, την περίοδο της αποικιοκρατίας μέχρι την απελευθέρωσή της κτλ.), στο φυλετικό κράμα των ανθρώπων που την κατοικούν, στο πολυποίκιλο φυσικό τοπίο της, στην αρχιτεκτονική της, στον εξωτικό χαρακτήρα της, στη λαϊκή μουσική της, στο καρναβάλι της, στο ποδόσφαιρο και στη λογοτεχνία της.

 

Η πολυσύνθετη φυσιογνωμία της εξωτικής Βραζιλίας αναδύεται μέσα από ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό κειμένων μεγάλων λογοτεχνών, ποιητών και δημοσιογράφων της, με φόντο ένα «νουάρ» εικαστικό πανόραμα κλασικών και σύγχρονων φωτογραφιών, πινάκων ζωγραφικής, εικόνων και λαϊκών ξυλογραφιών της μαγευτικής αυτής χώρας. Ένα ταξίδι στη Βραζιλία των ονείρων μας που θα μας μείνει αξέχαστο!

 

Στο εξώφυλλο το μπρούτζινο άγαλμα του διακεκριμένου Βραζιλιάνου ποιητή και λογοτέχνη Κάρλος Ντρουμμόντ ντε Αντράδε (1902-1987) στην παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο ντε Ζανέιρο.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:


Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπι­στημίου Πατρών (1981-2014) και, παράλληλα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθη­νών (2001-2012).

 

Είναι επίσης ποιητής (γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968) αλλά και συγγραφέας πολλών επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, ιστορικών και αρχαιογνωστικών έργων. Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρω­σικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά).

 

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Αποφοίτησε από το Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1964 και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Μετά την εκπλήρωση των στρα­τιωτικών του υποχρεώσεων ως έφεδρος σημαιοφόρος του Πολεμι­κού Ναυτικού (1969-1971), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία απ’ όπου έλαβε Μάστερ (M.Sc.) και Διδακτορικό (Ph.D.) το 1972 και 1974 αντιστοίχως. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ερευνητής στο Τμή­μα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην Αγγλία έως το 1979 και στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία έως το 1981. Ως παρατη­ρησιακός αστρονόμος έλαβε μέρος σε πολυάριθμες ερευνητικές αποστολές σε μεγάλα αστεροσκοπεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989 και Διευθυντής του Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής τα ακαδη­μαϊκά έτη 1999-2000 και 2000-2001. Κατά την περίοδο 2001 έως 2004 υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδος στη Συμβουλευτική Ομάδα Κοινής Διαστημικής Πολιτικής (JSSAG: Joint Space Strategy Ad­visory Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος [EC/ESA (European Commission / Eu­ropean Space Agency)] στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, η οποία επεξεργάστηκε και συνέταξε το ρυθμιστικό πλαίσιο της επίσημης συνεργασίας τους.

 

Ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης» (2007-2012). Επίσης, διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (2011-2014) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (2014-2019).

Από το επίσημο δελτίο τύπου του εκδοτικού!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΒRASIL BRASILEIRO ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΒRASIL BRASILEIRO ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 05, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.