Η ευτυχία είναι γένους θηλυκού

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


     ''... Η ηττοπάθεια δεν έχει θέση στο παιχνίδι των σχέσεων και της αγάπης. Ή, τουλάχιστον, δεν έχει θέση στο δικό σου παιχνίδι. Γι’ αυτό... πάρε αυτό που σου αξίζει ή πάρε δρόμο!..."

      Στη σημερινή εποχή οι ανθρώπινες σχέσεις,ειδικά μετά τον ερχομό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας,φαντάζουν όλο καί πιο δύσκολες. Το θέμα,όμως,είναι το τι κάνουμε εμείς για να τις καλυτερεύσουμε καί να παραμένουν υγιείς προσφέροντάς μας μόνο θετικά κι όχι αρνητικά συναισθήματα καί ανάλογες εμπειρίες. Μήπως οφείλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας τον χρόνο,την αγάπη καί την φροντίδα που του αναλογεί καί αφού τα έχουμε ξεκαθαρίσει όλα αυτά μέσα μας καί γνωρίζοντας ακριβώς το τι επθυμούμε,να επιλέξουμε έπειτα να συνάψουμε οποιασδήποτε μορφή σχέσης με κάποιον άλλον άνθρωπο; Κανείς καί καμία δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει σε δύσκολη θέση κάποιον άλλον άνθρωπο. Ας σταματήσουμε να κάνουμε στους άλλους ό,τι δεν αρέσει να κάνουν σε εμάς.

   Μετά το αγαπημένο,πλέον,''Εξάρχεια City'',η συγγραφέας Στέλλα Καραμπακάκη επανέρχεται με το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο ''Η ευτυχία είναι γένους θηλυκού'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λυκόφως. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό βιβλίο ψυχολογίας καί συμβουλευτικής που το χαρακτηρίζει το καυστικό καί συνάμα ευφυές χιούμορ της συγγραφέως καί η ατόφια της γραφή που την διακρίνει κι είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από τους μυημένους καί τις μυημένες στον λόγο της. Άλλωστε,μετρά στο ενεργητικό της,συμπεριλαμβανομένου καί του παρόντος,εννέα βιβλία που αποδεικνύουν το ταλέντο καί τη δυναμική της γραφής της.

    ''Η ευτυχία είναι γένους θηλυκού'' όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου καί πέραν του γεγονότος πως ως ουσιαστικό η λέξη ευτυχία ανήκει στα θηλυκά,η συγγραφέας πιστεύω πως προσπαθεί να μεταδώσει ένα μήνυμα προς τις γυναίκες αναγνώστριες,χωρίς βέβαια να αποκλείει καί τους άνδρες αναγνώστες. Ευτυχία μία λέξη σύνθετη,προερχόμενη από το επίρρημα ''ευ'' που σημαίνει καλό καί την λέξη ''τύχη'',δηλαδή καλή τύχη. Μία έννοια που μας απασχολεί,σχεδόν,καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μία έννοια που η ύπαρξή της συνδέεται με την απόλυτη χαρά,ενώ η έλλειψή της συνεπάγεται μεγάλο πόνο καί στεναχώρια. Δέχομαι πως ως ένα βαθμό δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στην τύχη καί στο όποιο πεπρωμένο μας,αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως πρέπει να αδρανοποιηθούμε εντελώς. Πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας καί δραστηριοποιηθούμε σε όλους τους τομείς. 

   Η συγγραφέας μέσω δέκα μεστών κεφαλαίων θα μας προτείνει δέκα βήματα που μπορούμε να τα εφαρμόσουμε καί να πετύχουμε να κατακτήσουμε τον στόχο μας,που δεν είναι άλλος από την ευτυχία. Αφού θα είμαστε σίγουρες για τον εαυτό μας,τότε αξίζει να πάρουμε το ρίσκο. Να βγούμε από το καβούκι μας. Να απαιτήσουμε ό,τι μας αξίζει καί να απαλλαγούμε από πρόσωπα καί καταστάσεις που μας πληγώνουν καί μας ενοχλούν. Πάντα πρέπει να υπολογίζουμε τα υπερ καί τα κατά. Να ξέρουμε ακριβώς το τι θέλουμε καί να μην ζούμε με απωθημένα καί να μην αυτοεγκλωβιζόμαστε σε λάθος καταστάσεις καί σχέσεις απλά καί μόνο γιατί φοβόμαστε,ή,έχουμε μάθει να συμβιβαζόμαστε. Ας αφήσουμε,επιτέλους,κατά μέρος τους όποιους κανόνες καί τα ''πρέπει'' που μας επιβάλλει καθημερινά η κοινωνία. Ας δούμε τη ζωή μέσα από μία πιο ανάλαφρη ματιά. 

    ''...Οι σχέσεις ήταν πάντοτε δύσκολες και μπερδεμένες,γεμάτες απογοητεύσεις και δυσάρεστες εκπλήξεις. Γεμάτες πληγές από αγκίδες. Σαν τα τριαντάφυλλα που,όσο όμορφα κι αν είναι,σε πονάνε. Που όσο ζωντανά κι αν φαίνονται, αν δεν τα φροντίσεις,μαραίνονται και πεθαίνουν. Αλλά έτσι είναι αυτά,τι να κάνουμε. Κι έτσι είμαστε κι εμείς: για τα δύσκολα..." (Απόσπασμα περίληψης οπισθοφύλλου)

   Ποια είναι,τελικά,τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να βρούμε την πολυπόθητη ευτυχία;

  Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

- Απαλλαγόμαστε από τοξικές σχέσεις καί ανθρώπους που μας στερούν,όχι μόνο την ελευθερία μας,μα καί την ηρεμία καί τον αυτοσεβασμό μας.

- Βάζουμε ως στόχο την βελτίωση του δικού μας εαυτού καί την προβολή της καλύτερης εκδοχής του προς τους άλλους.

- Γνωρίζουμε τον ιδανικό -πάντα βάσει των υποκειμενικών μας προτιμήσεων- σύντροφο,με τον οποίο θα ζήσουμε το φλετ,τον έρωτα καί την αγάπη,είτε μέσω ενός δεσμού,είτε μέσω ενός γάμου.

    Ναι,είναι ένα βιβλίο για σένα που ψάχνεις την ευτυχία και είσαι σίγουρη πως σου αξίζει! Γιατί όχι να μην διαβαστεί κι από το ανδρικό αναγνωστικό κοινό; Είναι πολύ πιθανό καί οι άνδρες,μέσω αυτού,να μπορέσουν -όσο είναι αυτό εφικτό- να προσεγγίσουν τη γυναικεία σκέψη καί ψυχολογία.

                                                  Αναζητήστε το! Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑΚΑΚΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ





   

   

Η ευτυχία είναι γένους θηλυκού Η ευτυχία είναι γένους θηλυκού Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 10, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.