Ταξίδια με τις λέξεις

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   Σε εμάς τους ανθρώπους έχει δοθεί το χάρισμα της ομιλίας,γι'αυτό καί έχουμε ανακαλύψει/δημιουργήσει εκατομμύρια λέξεις με τις οποίες διεκδικούμε,εδραιώνουμε τις απόψεις μας,προασπιζόμαστε τον εαυτό μας,εκφράζουμε τα συναισθήματα,τις σκέψεις,τις επιθυμίες μας καί ερχόμαστε σε επικοινωνία με τους άλλους γύρω μας. Όμως,οι λέξεις δεν θα είχαν κανένα νόημα,αν εμείς οι ίδιοι/ες δεν τους δίναμε την πρέπουσα σημασία καί αξία. Σε αντίθετη περίπτωση,απλώς θα αιωρούνταν στον αέρα καί θα χάνονταν αυτοστιγμεί. Αυτές ήταν μερικές από τις πρώτες σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό μου,όταν έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου το νέο βιβλίο της συγγραφέως Μαρκέλλας Καζαμία,με τίτλο ''Ταξίδια με τις λέξεις" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

  Η συγγραφέας εύστοχα -κατ'εμέ- επιλέγει τον τίτλο ''Ταξίδια με τις λέξεις''. Άν το καλοσκεφτούμε,χάρη στις λέξεις κάνουμε ταξίδια μέσα στην ψυχή μας,την κατανοούμε καί την αποδεχόμαστε,ρίχνουμε φως στο σκοτάδι μας,ενώ παράλληλα ανακαλύπτουμε ακόμη κι άγνωστες πτυχές της. Εγώ,όμως,επιλέγω να το πάω ένα βήμα παραπέρα. Όταν οι λέξεις αποτυπώνονται πάνω στο χαρτί,δημιουργούν ιστορίες καί μας μεταφέρουν σε τόπους μαγικούς κι άγνωστους προσφέροντάς μας όμορφες εμπειρίες καί συναισθήματα. 

   "Ένας χορός οι λέξεις, όπως στροβιλίζονται στο μυαλό και φτιάχνουν εικόνες, γεννούν συναισθήματα και στο τέλος συνθέτουν μικρές ιστορίες, δοσμένες με αγάπη, ενώ αφήνουν την ελπίδα να αιωρείται στον αέρα. Τι είναι ο έρωτας χωρίς ελπίδα, η αγάπη χωρίς βάσανο; Τι είναι ένα παιδί που μεγαλώνει δίχως να κάνει όνειρα;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Με λόγο αισθαντικό,οικείο καί κατά τόπους λυρικό,η συγγραφέας θα προσεγγίσει καί θα μιλήσει στις καρδιές των αναγνωστών/στριών για όλα εκείνα που είτε τους/τις απασχολούν,είτε δείχνουν την τάση να ξεχνούν. Σαν μία γλυκειά υπενθύμιση των θέλω καί των όποιων προτεραιοτήτων θα πρέπει να έχουμε στη ζωή μας. Με ''όπλο'' την πένα της,θα δώσει ζωή στις όποιες λέξεις καί φράσεις μέσα από τα μικρά καί άρτια κειμενά της που περιέχονται στις σελίδες του βιβλίου. Όλα αυτοτελή,με το καθένα ξεχωριστά να αναδεικνύει καί κάτι το διαφορετικό,είμαι βέβαιη πως ο καθένας καί η καθεμία εκεί έξω θα βρει παραπάνω από ένα που θα ξεχωρίσει. 

   Το παρόν βιβλίο αποδεικνύει πως όλα μπορούν να ειπωθούν καί να είναι ουσιαστικά,χωρίς πολλά λόγια καί τάσεις βερμπαλισμού. Από το χαριτωμένο του μικρό σχήμα,την πολύ όμορφη εικονογράφηση του συνόλου του βιβλίου έως καί την απλότητα των ιστοριών που κατάφερνε καί μου μετέδιδε επαρκώς το νόημα αυτών,καθώς καί ατόφιο το μήνυμα της συγγραφέως με τελικούς αποδέκτες όλους κι όλες εμάς,μιλάμε για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις. Ένα βιβλίο ιδανικό δώρο για εσάς,ή,για τα αγαπημένα σας πρόσωπα με αφορμή την περίοδο των εορτών.

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΚΑΖΑΜΙΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





Ταξίδια με τις λέξεις Ταξίδια με τις λέξεις Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 09, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.