Τρία Χρυσά Νομίσματα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


"Ένα νόμισμα για να βρει την αγάπη,

ένα νόμισμα για να παντρευτεί

κι ένα για να επιστρέψει στη Ρώμη."


   Πιστεύετε στις ευχές καί κρατάτε ζωντανή μέσα σας την ελπίδα πως θα εισακουστούν καί θα πραγματοποιηθούν; Όταν βλέπετε να πέφτει ένα αστέρι,κάνετε μία ευχή,ή,το θεωρείτε ως ένα παιδικό παιχνίδι,που ως διά μαγείας,μεγαλώνοντας χάνει την ουσία του;  Άν σας δινόταν η ευκαιρία να επισκεφτείτε την Ιταλία καί συγκεκριμένα την πόλη της Ρώμης,θα ρίχνατε κάποιο νόμισμα στο περίφημο σιντριβάνι,Φοντάνα ντι Τρέβι,κάνοντας κάποια ευχή,γνωρίζοντας εξ αρχής ότι οι αρμόδιες αρχές αργότερα θα μάζευαν όλα τα κέρματα που θα είχαν ρίξει οι περαστικοί μέσα; Ακόμη κι αν χανόταν καί η ευχή σας μαζί με εκείνα; Κι αν ναι,γιατί επιλέγετε να το κάνετε; Μήπως γιατί η σκέψη πως μπορεί να γίνει αλήθεια ένα ονειρό σας,ή,ακόμη κι αυτή η παιδική,αθώα κίνηση είναι πιο δυνατή από την ρεαλιστική καί πεζή καθημερινή ζωή σας; Μήπως ο ήχος του παφλασμού από την αναπήδηση του κέρματος στην επιφάνεια του νερού θα ξορκίσει το όποιο κακό κι αρνητικό συναίσθημα; Εγώ για να είμαι ειλικρινής,θα το έκανα για να ζήσω -έστω καί στιγμιαία- μέσα στο δικό μου παραμύθι...

   Το φετινό καλοκαίρι έφτασε στα χέρια μου ως δώρο το βιβλίο της συγγραφέως Josephine Moon,με τίτλο ''Τρία Χρυσά Νομίσματα'',το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά ποιοί ήταν οι λόγοι που με έκαναν να το αφήσω στην άκρη καί να αποφασίσω πως θα το διάβαζα προς το τέλος της χρονιάς,μα να,λοιπόν,που ήρθε η στιγμή να απλώσω το χέρι μου στο ράφι της βιβλιοθήκης καί να το επιλέξω. Ένα βιβλίο που μου εξέπεμπε,με πάσα βεβαιότητα,μία ζεστασιά καί συντροφικότητα από το πρώτο κοίταγμα. Ξεκίνησα την ανάγνωση καί δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι που μπήκε η τελευταία τελεία καί γράφτηκε η λέξη ''τέλος''...

   "Δύο μέρες πριν η Λάρα Φόξλι πέταξε τρία χρυσά νομίσματα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι. Σήμερα, φροντίζει έναν ιδιόρρυθμο ηλικιω­μένο άντρα και ζει σε μια παραδοσιακή βίλα, στην άλλη άκρη του κόσμου από το σπίτι της και πολύ μακριά από τη στοργή της αγαπημένης της οικογένειας. Σύντομα, αρχίζει να διαφαίνεται ότι οι τρεις ευχές που έκανε στη Ρώμη μπορεί να πραγματοποι­ηθούν και ίσως να επουλωθεί ένα οικογενειακό δράμα, που διαρ­κεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Μέχρι που το παρελθόν της Λάρα απειλεί να καταστρέψει όλα όσα αγαπά…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Τί είναι αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο να φύγει,αφήνοντας πίσω του πρόσωπα,καταστάσεις καί τόπο διαμονής; Τί είναι αυτό που μπορεί να μας ενεργοποιήσει καί να ξυπνήσουμε από την όποια ψευδαίσθηση ζούμε ως ζωή; Μπορούμε να βρούμε,άραγε,την δύναμη -ψυχική καί σωματική- ώστε να ξεφύγουμε από αρρωστημένες,βίαιες σχέσεις καί ανθρώπους; Η αλήθεια είναι πως μπορεί να φαντάζει δύσκολο,αλλά δεν είναι ακατόρθωτο,ειδικά όταν έχουμε πλάι μας ανθρώπους που μας νοιάζονται καί μας αγαπούν πραγματικά κι ανιδιοτελώς καί κυρίως όταν υπάρχει το πιο κατάλληλο κίνητρο,το οποίο διαφέρει για τον καθένα καί την καθεμία από εμάς. Η αγάπη είναι στοργή,κατανόηση,εμπιστοσύνη,φροντίδα καί προστασία από ό,τι φαντάζει άσχημο καί κακό. Η αγάπη δεν πληγώνει,δεν χειραγωγεί,δεν μας φέρνει στα όρια του γκρεμού καί πόσο μάλλον να μας οδηγήσει στην αποξένωση καί στον θάνατο. 

   Η συγγραφέας θα διασταυρώσει τους δρόμους δύο εκ διαμέτρου αντίθετων προσώπων,στα οποία η μοίρα έπαιξε άσχημα εις βάρος τους παιχνίδια. Ο ένας θα βρεί στην άλλη αυτό που θα τους κάνει ξεχωριστά να δουν τη ζωή με άλλο μάτι καί να διεκδικήσουν μία δεύτερη ευκαιρία στο να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία,κάνοντας μία νέα αρχή,ή,συνεχίζοντας από εκεί που είχαν αφήσει τη ζωή τους,κατά το παρελθόν,εξαιτίας κάποιου τραγικού γεγονότος. Η συγγραφέας τους προσεγγίζει καί αναδεικνύει με σεβασμό,προσοχή κι αγάπη όλες τις πτυχές των ψυχών τους κι όλα εκείνα που τους πλήγωσαν,απαλλάσσοντάς τους από τον πόνο,τον φόβο καί την μοναξιά.

   Πιάνοντας στα χέρια σας το βιβλίο,ίσως αρχικά να σας τρομάξει ο σχετικά μεγάλος όγκος του (500+ σελίδες),αλλά η συγγραφέας καταφέρνει μέσα από τα μεστά,μικρά κεφάλαια,την αληθοφάνεια των προσώπων καί των διαλόγων μεταξύ των,τις γλαφυρές περιγραφές των εικόνων,την γρήγορη εναλλαγή σκηνών καί την πληθώρα συναισθημάτων που μας κατακλύζουν μαζί με τους ήρωες καί τις ηρωϊδες,να αποτυπώσει πάνω στο χαρτί ένα καλογραμμένο κι ουσιαστικό μυθιστόρημα με τα πρέποντα μηνύματα καί τις όποιες κοινωνικές προεκτάσεις που δεν θα αφήσουν κανέναν καί καμία ασυγκίνητο/η.

   Εν ολίγοις,μπορούμε να πούμε πως η ζωή μας δεν είναι πάντα εύκολη,αλλά τόσο υπέροχα προβληματική,όπου έννοιες όπως οικογένεια,θαλπωρή,φαγητό,αγάπη,έρωτας καί δεύτερες ευκαιρίες,απέναντι στις όποιες αντιξοότητες που μπορεί να προκύψουν,αποκτούν πολλή μεγάλη αξία καί στέκονται σαν σταθεροί βράχοι που πάνω τους μπορούμε να στηριχθούμε. Εμένα μου άρεσε πολύ καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: JOSEPHINE MOON


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Three Gold Coins


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΡΑΝΙΑ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΒΙΣΚΟΣ




   


Τρία Χρυσά Νομίσματα Τρία Χρυσά Νομίσματα Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.